Cugetari

Norocul de a te naste in Romania

Tot aud de mult timp “Din pacate m-am nascut in Romania!”…si ma cam deranjeaza acest lucru, fiindca oricat de grea si nedreapta ar fi viata in Romania totusi e o comoara in comparatie cu alte tari!

E drept ca daca te nasteai in UK sau SUA nu te mai chinuiai sa inveti engleza, poate mi-ar fi placut si mie asta…dar asa a fost sa fie, m-am nascut in Romania si romana ca si engleza e o limba straina pentru mine…fiindca nu o vorbesc si scriu exceptional de corect.

De ce sa ma plang ca m-am nascut in Romania?
Ca am avut conditii medicale decente la nastere, chiar daca m-am nascut de revelion si majoritatea medicilor si asistentelor de Revelion se destrabaleaza? Ei bine am avut sansa sa primesc ingrijiri adecvate.

Ca am avut sansa sa copilaresc la sat, vatra sociala a ceea ce inseamna Romania…fiindca secole la randul majoritatea a fost si cred ca inca este reprezentata de taranime. Dar acolo am invatat ce inseamna munca pamantului, de unde vin: carnea, laptele, ouale, lemnul s.a. Nu de la automatul de lapte din Piata Crangasi sau din supermarketuri!

Am avut dreptul si inca am la educatie! Am beneficiat de gradinita, scoala, liceu si acum facultate, probabil voi beneficia si masterat peste putin timp. O educatie care-mi permite sa gandesc, asa cum le permite si celor care se plang fiindca au o perspectiva creata de educatie prin cunostintele asimilate.

Ma bucur de libertate libertate de exprimare, libertate de gandire, libertatea de a alege si face ce-mi doresc, cand doresc. Cea mai mare ingradire pentru fiecare dintre noi suntem noi insine!

In aceasta tara te poti bucura de frumusetea naturii prin toate formele:femei, peisaje, forme de relief unice etc.

Tot in Romania ai libertatea de fi boschetar dar si milionar… trebuie doar sa muncesti pentru asta!

In Romania spre deosebire de alte tari, ai perspective incredibile de care multi nu stiu sau nu se gandesc sa le ia in calcul, dar asta nu inseamna ca ele nu exista…ele sunt acolo, e obligatia ta sa le cunosti(la fel cum e si cu legea, nu poti sa te aperi cu “n-am stiut”).
In Romania internetul este cea mai mare sursa de informatie si cred ca si-l poate permite oricine, fiind la fel de ieftin ca un abonament de cablu tv care nu lipseste din 97% din locuintele romanilor…implicit n-ai scuze sa zici ca nu esti informat!

E drept ca sunt multe lucruri care nu-s “misto”, ca inca mai e de lucru, ca poate m-as gandi sa plec din tara si poate o voi face la un moment dat, insa Romania este tara care m-a ajutat sa devin cine sunt!

Puteam sa ma nasc intr-o tara din lumea a treia, unde mortalitatea infantila sa aiba un procent atat de mare incat sa ingros statistica mortilor cu varsta sub 1 an, unde speranta de viata sa fie maxim 30 de ani, unde foametea, bolilie sau razboiul sa faca parte din constiinta, inima si grijile mele zilnice. Puteam sa am nenorocul sa ma nasc intr-o regiune atat de defavorizata incat sa fiu vandut ca sclav, pentru munca ori alte practici precum si cea sexuala… Chiar daca nu recunoastem sclavagismul, in zilele noastre este prezent in multe tari, iar in cele sarace procentul este unul important, probabil nu va vine sa credeti!

Tagged

41 thoughts on “Norocul de a te naste in Romania

  1. Din păcate în vorbirea curentă se folosesc multe clişee referitoare la România pe care puţini le despică în patru, aşa cum faci tu. Ar trebui să înţelegem odată pentru totdeauna că România suntem noi, că ţara ne reprezintă şi că da!, e un noroc să te fi născut aici şi este un privilegiu să poţi alege unde să îţi petreci restul zilelor.

    1. Multi nu percep decat partea goala a paharului, pe care nici eu nu o omit…exista, fireste ca si pe mine ma deranjeaza. Nu stiu daca ma reprezinta pe mine, sau ii reprezinta pe cei care au trait pana acum si sunt mai batrani.

  2. Fac o mica paranteza la ce spui tu in aceasta fraza: “Tot in Romania ai libertatea de fi boschetar dar si milionar… trebuie doar sa muncesti pentru asta!”, asa este, daca muncesti ai toate sansele sa ajungi boschetar, iar daca urmezi exemplul politicienilor ce ne conduc ai toate sansele sa fii milionar.

    1. Eu cred ca sa “muncesti” da… nu stiu, dar exista posibilitati sa faci bani si in mod corect, sunt oameni care fac. Noi ne complacem in propria situatie si nu vrem sa ne intrecem conditia, fiindca astia suntem prin filosofie.

      Bine se fura, bine se imbogatesc…dar sunt si exemple care au ajuns si pe cai mai drepte oameni cu foarte multi bani, poate chiar de care n-ai auzit…ca nu ma apuc eu acum sa ma laud ca am aia si aia, sau ailalta. Cand ai multi bani si nu esti papagal, iti place discretia.

  3. Tu eşti un optimist… Eu aş spune că NU entitatea numită România mi-a “turnat” cunoştinţele în cap, tot eu am făcut eforturi mai mici ori mai mari pentru a le acumula, iar aceeaşi şansă mi-ar fi oferit-o oricare altă ţară, cât de cât civilizată, ba chiar mi-ar fi oferit mai multe oportunităţi a de a pune în practică (fără a avea uneori, destul de des, impresia că totul a fost inutil).
    Libertatea există în toate, aşa cum spui, doar că este cam anevoios să de bucuri de frumuseţile patriei, de pildă, când salariul depăşeşte cu puţin 1.000 lei, iar dacă cumva vorbim de cel minim, atunci chiar e derizoriu să vorbim despre libertăţiile care oricum îţi sunt intangibile…
    Da’ tot e bine că nu trăim în una dintre acele ţări din Africa neagră… deşi într-unele privinţe diferenţele sunt aproape imperceptibile.

    1. Centurion, probabil daca ne nasteam intr-o tara unde educatia nu exista tu erai piatra de hotar. Sa fim seriosi, sunt regiuni pe glob unde nici nu au conceptul de educatie deci nu ai avea cum sa ti se implementeze vointa de a adera la ea… Ce sa inveti, ca maine trebuie sa faci rost de ceva de pus pe masa, ca alfel n-ai ce manca? Sunt regiuni atat de sarace in care nu-ti permiti sa te gandesti ca poti sa pierzi cateva ore din cautarea hranei pentru dezvoltarea personala cum este cunoscuta in lumea civilizata si moderna. Fireste fiecare individ se dezvolta personal, fie ca devine agricultor sau vanator prin Sahara.

  4. Nu știu ce să zic. Poate că dacă mă nășteam în USA eram privit altfel, puteam să fac ceea ce-mi place fără să mă îngrijoreze lipsa banilor. Poate că acum aș fi știut mai multe din domeniul care mă interesează și mai puține chestii de care nu-mi pasă. Poate că deja aveam „practică” în domeniu, lucrând cu echipamente profesionale. Poate…

    Dar știu sigur că momentan nu aș putea să mă despart de România. Mi-ar fi prea greu să mă adaptez, chiar dacă știu engleză. Oricum, niciodată nu-i timpul trecut. Sper să-mi realizez visurile aici, în țară, cât mai curând posibil. 😉

    1. Nu uita ca SUA oamenii foarte saraci sunt, vai de mama lor…ramasi fara case. Invatamantul de stat e o gluma proasta, studiile costa averi chiar si pentru ei se chinuie enorm oamenii sa-si dea copii la studii, nu stiu daca ai vazut prin toate filmele copii si oamenii strang bani pentru colegiu, e o realitate asta fiindca am un coleg in SUA la universitate si e greu de tot.

    2. Nu cred ca iti inchipui ca in SUA toata lumea e bogata si nimeni nu are probleme financiare !
      Peste ocean, ca sa-ti mentii un stand ridicat in viata sociala, trebuie sa muncesti ca un sclav … aproape ca nu-ti mai ramane timp liber.
      Am colegi care au plecat, s-au realizat profesional si au strans ceva bani … dar toti regreta faptul ca timp de unul sau decenii au trait parca bagati in priza, nemaiavand timpul si capacitatea (linistea necesara) de a savura in tihna viata.
      Unii au renuntat la prietenii trainice din liceu sau facultate pentru a se dedica companiei sau consortiului care i-a angajat crezand ca un post mai inalt in acea ierarhie ii va satisface (material si spiritual).
      Multi dintre ei regreta angrenajul in care s-au lasat prinsi … dar, evident, pentru cea mai mare parte a lor e un pic prea tarziu … caci tineri nu mai sunt 🙁

      1. El e tanar X, insa vezi tu ca sunt oameni mari care nu inteleg ca nu te asteapta nicaieri cainii cu colaci in coada daca nu esti muncitor.

  5. Hm, interesanta lista, parca am mai discutat noi pe marginea subiectului, depinde la cine te raportezi in viata. Eu, daca ma compar cu cineva(subliniez, daca) ma uit in sus nu in jos. Tendinta e de a ne compara cu tarile lumii a treia din Africa. Aspectul asta spune totul.
    In Romania e bine, atunci oare de ce mai toti tinerii viseaza sa plece in strainatate?

    1. Nu e bine sa ne comparam cu cei mai slabi, dar trebuie sa cunoastem realitatea Nice oamenii aia sunt printre noi…vietile lor fac parte din viata noastra! Sunt contemporani cu noi, iar noi nu stim ce mancare sa alegem din frigider si ei nu stiu daca o sa aiba ce pune in gura dupa 4-5 zile de foame.
      Fireste ca exista si luxul, in care isi permit sa arunce mancare de cea mai buna calitate din cauza unor mofturi…

    1. asta fiindca ai oportunitatea sa o faci, daca erai intr-o tara defavorizata cu greu te-ai fi gandit sa pleci…si cu ce? Plus ca nu ti-ai fi oferit nimeni viza, daca vroiai sa vii in Europa ori SUA

  6. Pavel Ionut a facut ca acest articol sa nu fie 100% irealist. Ai o scuza: esti inca tanar. Nu ti-ai dus copilul la scoala sa vezi cat drept la educatie are, nu te-au lovit bolile cronice sa vezi cat drept la asistenta medicala ai. Ai libertatea de a te exprima liber, ca oricum nu te baga nimeni in seama.

    Dreptul la o viata decenta il au doar penitenciabili.

    1. Grig ori ce ai zice si crede se poate si mai rau, cu mult mai rau! Ti-ar fi placut sa iti nasti fiica prin Filipine…ai fi condamnat-o la prostitutie prin nastere! Mai nou si baietii au aceleasi sanse ca doar femeile au militat pentru egalitate de mult(nu-s misogin!).

      1. Ai despre Filipine o concepție la fel de greșită precum au si francezii despre noi!
        Dacă ai fi scris articolul acesta în urmă cu 25 de ani ai fi primit 2 banane, un Pepsi și câteva ciocolățele, bașaca un 10 la purtare, din păcate l-ai scris prea târziu!

        1. Nu e Filipine e India, in india sunt niste “natii” care sunt considerati subumani… aia n-au voie sa urce nici macar intr-un taxi fiindca apartin acelei ramuri. Nu mai stiu exact cum se numeste insa multi copii si fete ajung sa fie vanduti pentru organe, sex si in cel mai bun caz pentru munca.

          Te invit sa vizionezi filmul asta, Not Today (2013) …daca imi vei zice ca fictionez, inseamna ca traim in realitati diferite!

          1. Și în România există astfel de “nații” se numesc “boschetari” trăiesc în canale și sunt abuzați de tot felul de binefăcători, sub masca unor Asociații care luptă pentru drepturile lor, în timp ce noi “oamenii” ne luptăm pentru drepturile câinilor.
            Turismul sexual există și în România.

          2. N-am zis ca nu exista, dar ai oportunitati si sanse mari sa nu ajungi in acea categorie.

  7. Incercati sa discutati cat se poate de onest cu oameni care traiesc in tarile pe care noi le numin civilizate si o sa vedeti ca nici pe acolo sansele tinerilor la afirmare nu sunt egale … ca si acolo sunt boschetari dar si milionari, ca si pe acolo dreptatea e impartita tot de oarba aia cu balanta stramba.
    Singura diferenta majora este data de faptul ca pe acolo “patura mijlocie” e mult mai bine reprezentata.

    1. Uite un om care vede asemanator cu mine lucrurile, dar si acele beneficii ale paturii de mijloc cu ce pret? Daca ne gandim la ultimele razboaie provocate doar de SUA prin orientul mijlociu.

      Merita?

      1. asta nu inseamna ca nu puteai fi sau nu poti fi daca zici ca exista inca… deci portunitatea iti bate la usa, daca e cum zici tu.

  8. Intr-un fel avem norocul de a ne fi nascut aici pentru ca este o tara plina de oportunitati. Din pacate drumul pana la opirtunitati, pana la realizarea lor este anevoios.

  9. “Tot in Romania ai libertatea de fi boschetar dar si milionar… trebuie doar sa muncesti pentru asta!”

    De la fraza asta am incetat sa mai citesc. Fiindca mi-am dat seama ca nu stii despre ce vorbesti.

      1. Ideea e ca nu cu munca se fac bani in Romania. Nu imi place cand vad oameni care INCA nu au inteles asta

  10. Din moment ce nu ai emigrat, sunt de parere ca iti accepti soarta.
    Din moment ce, nu ai avut succes atunci cand incercat sa pleci din tara inseamna ca nu meriti.
    Nu o sa ajunga nimeni pe afara sa munceasca tocmai bine, avand in vedere ca pe afara sa ofera minimul pe economie si nimic mai mult.

    1. Eu sunt de parere ca oricine este nemultumit este liber sa isi caute o soarta mai buna, in statele care ei le considera “sfante” fiindca poate nu poate nimeni sa se planga ca e imposibil, iti asumi un mic risc daca vrei si stii ca iti doresti sa muncesti.

  11. Candva gandeam si eu asa, dar dupa ce am facut cateva calatorii, am ajuns la concluzia ca nu e chiar asa. Problema nu e tara ci locuitorii din ea…Asa ca oriunde am fi trait tot aia era, daca eram noi in Elvetia, sigur elvetia ar fi fost in locul Romaniei…iar daca eram in Somalia, probabil am fi fost canibali.

  12. Mie imi place acest articol, chiar daca pare usurel asa rozaliu pufos la continut, dar totusi este scris intr-un ton calm si cat de cat credibil, plus de altfel cred ca reflecta o realitate pt un procent destul de decent al populatiei contemporane din Romania, unde cu adevarat rau nu o duc decat cei care au afectiuni cronice, pensionarii, si cei fara sprijin familial,in mod principial de altfel cam la fel ca si peste tot, (desi poate calitatea serviciilor sociale pare ceva mai buna in anumite locuri, desi nu as putea zice tari intregi, poate niste zone ale unor tari mai degraba, plus daca ai pile si noroc chiar si acolo, plus numai pt anumite boli sau handicapuri, nu chiar toate). Cat despre calitatea sistemului educativ, zau, cine e chiar asa de dornic de invatatura academica de inalta calitate astazi, va invata si in ciuda acelui sistem, in caz ca este nevoie sau simte nevoia, iar cine are o pasiune speciala pt a realiza ceva si simte ca nu o poate realiza chiar asa pe deplin acolo unde este, zau, va pleca si pe jos la Paris asa ca Brancsi odata, desi desigur aceste cazuri sunt mai degraba procente minoritare. Cat despre oportunitati de joburi, depinde la ce te pricepi sa faci si in ce conditii, la fel ca si in Romania, desi desigur poate pt anumite meserii speciale, de ex daca doreste cineva sa devina astronaut, sau cercetator de nivel de castigator de premiu Nobel, sau presedinte SUA, intr-adevar asta e mai dificil de realizat in clipa asta in Romania in cadrul acestei generatii, si probabil si inca vreo 2 urmatoare. Insa cine doreste sa se faca sofer, vanzator, educator de copii, zau, asta se poate ff bine si in Romania, desi pt educatori chiar ca salariile sunt cam mici fata de efortul depus pt studii si in stressul profesional ulterior, dar sofer sau vanzator e la fel. Problema e ca am impresia ca in Romania sunt ff multi diplomati in chestii care in nici un caz nu le vor asigura vreun job sigur salariat mai nicaieri, nici in Romania, nici in UE, nici in Singapore, de ex jurnalist, sau marketing, sau chiar si drept. Si mai e o problemaca personalul calificat in ceva autentic posibil util si in mare cerere pe piata globala actuala a muncii, de ex fizioterapeut, ingrijitor de batrani la aziluri de handicapati, acestia vor tinde intr-adevar sa emigrez pt un salariu mai mare, plus ca sa nu fie nevoie sa se umileasca si sa se chinuie si cu spagi, etc. Iar pt ingineri autentic educati sa stie ceva, zau, oportunitati exista mai peste tot. Desigur, de ex inginerii englezi si francezi prefera momentan sa lucreze in Norvegia, cei rusi si baltici in Danemarca, cei din RP Chineza in Africa, cei din Italia in Brazilia, cei indieni si australieni in Dubai, iar cei norvegieni in Singapore si Coreea de Sud…dar asta ma rog, depinde si de ce si unde se construieste si de ce e nevoie si cine da mai mult si cui trebuie sa i se plateasca impozite, plus si de cu cine doresti sa iti intemeiesti o familie si unde sa iti cumperi o casa de vacanta sau pt dupa iesit la pensie, etc, chestii care tin deja asa de o cariera deja mai mijlocie, nu e ceva de interes imediat pt inginerii studentii, plus ca e probabil in schimbare, tine si de piata de real estate, etc.

    1. PS Te-am mai invitat la o leapsa, dar sa stii ca nu ti-am laudat articolul in legatura cu aceasta invitatie, dadusem oricum initial pe aici sa te invit si am citit articolul si am comentat spontan, chiar si uitasem de leapsa, ca oricum nu e la fel de interesanta ca subiectul pe care il ridici tu aicea.

    2. N-am sustinut ca in tara noastra totul e perfect, nicaieri nu e…sa fim sinceri cu noi si cu restul!
      In tara noastra ai mai multe oportunitati decat in 4/5 sferturi probabil, din restul statelor de pe glob…asta am zis, adica esti mai noros ca te-ai nascut in Romania contemporana decat in alte state de pe glob.

Leave a Reply

Your email address will not be published.