Viata

Au sărit de 10 euro

Am avut șansa să observ ce se mai întâmplă prin restul Europei…iar la noi prețurile sunt inconștiente, ne-sustenabile, nesimțite.

Zilele următoare sărbătorim Floriile, este un lucru clasic că se mănâncă pește. Pe aici pe la malul Dunării tradiția e să mâncăm scrumbie. Dar prețul de scrumbie este 55 de Ron kg.

55 de Ron kg, nu știu dacă aceasta trufanda este ceva mai șmecher decât un stake de ton, dar la preț micuța “sardina” de Dunăre…e acolo.

Casul de oaie este și el +50 de Ron pe kg, prin Galați. Am văzut chiar și discuții acuzatoare între clienți și producătorii locali pe grupurile de profil locale. Unii acuză munca grea ce trebuie răsplătită, ceilalți veniturile muncii lor care nu le mai permit sa cumpere produse locale la astfel de prețuri.

Ce sa zic ador, cașul și telemeaua de oaie. Dar am mai redus din cantitatea consumată, fiindcă veniturile nu au ținut pasul cu costurile solicitate în piață pentru produsele “de bază”.

Am mai cumpărat brânzeturi precum: cheddar, pecorino, gouda dau parmigiano…fiindca prețul pentru aceste brânzeturi maturate variază între 35 de Ron 50 de Ron, la mama lor acasă.

Un exemplu concret, în UK, la Lidl iaurtul grecesc la kg costa 1.65 lire echivalentul a 9.31 Ron la cursul la zi al BNR (7 Aprilie 2023), la noi același produs costa ieri 11.99 Ron.

Nu știu cum e cu inflația prin alte părți dar în România, nu are limita bunului simț.

11 thoughts on “Au sărit de 10 euro

    1. Pai și salariul/veniturile sunt ca in Romania? Acum nu știu, poate e mai ieftin sa le plimbi până la ei, uite nu m-am uitat unde erau făcute…decât astea de la noi, că bănuiesc că sunt din țară de la noi.

      Ce sa zic de carnea de porc de la Kaufland…Spania? Serios e mai ieftina ca cea din Romania?

      N-aș putea sa înțeleg decât cand cererea este mai mare decât oferta… bă, dar la orice?

  1. Am ziso si o sa o mai zic : la ora actuala in Romania sunt cele mai mari preturi din toata UE la o gama larga de produse : Telefoane , mancare , pc-uri , laptop-uri , casti , sucuri , tigari , televizoare etc …

    1. Cumva în general acolo erau chestii ușor mai scumpe, dar nu cu mult. Totuși punctual cred că e mai bine că aici, prima data m-am speriat de prețul la ceapă…și cand m-am întors m-am lovit de prețul cepei din Romania, deja nu mai părea scumpă in UK.

  2. O dau cum vreau ei la preturi. Personal am fost furat din ochi cand ma gandeam sa cumpar un produs…pur sibsimplu mi-a schimbat pretul sub ochii mei si am tacut

  3. hai să vedem partea bună a lucrurilor: Stăm mai bine ca bulgarii! Am fost în Kaufland, în Ruse, și mai toate prețurile erau cu 10 – 15% mai mari ca la noi. Excepție face tutunul, ăla este ieftin într-adevăr.
    Iar salariile la bulgari sunt sub ale noastre!

    1. Uite in Bulgaria nu am mai fost recent. Înainte de pandemie mergeam frecvent ok concediu vara. Îmi pare rau pentru ei, știu că au venituri mai mici decât noi, totuși am înțeles că recuperează diferența foarte accelerat

  4. Esti un exemplu de analiza de calitate, preturile din Romania sunt de neinteles si cu siguranta cresc inflatia si scad veniturile. As fi interesat sa stiu ce alte produse sunt afectate de aceasta problema si ce ii recomanzi ca solutie pentru a-i ajuta pe consumatori. Te felicit pentru prezentarea acestei realitati si subliniezi, cu cuvinte, cum economia afecteaza obiceiurile alimentare.

    1. Pai cresc veniturile statului din taxe și impozite și ale companiilor…eu nu am auzit de mariri salariale în ultimii 3 ani.

      Nu zic că producătorii mici (țăranii) nu au produse de calitate, deși de multe ori normele sanitare nu-s mereu împlinite, poate merită să plătim mai mult decât pentru ce este la marii retalieri…dar când compari cu ceva pentru care procesul de fabricație este ceva mai complex…cum sunt brânzeturile maturate…parca un cas plin de saramura n-ar trebui să aibă același preț pe kg.

      Chiar nu știu ce să zic, că soluție că mă lovesc de ele peste tot.

Leave a Reply

Your email address will not be published.