Viata

Supe sau ciorbe?

În România, această dilemă probabil este mai disputată decât celebra expresie:

“Ce a fost primul oul sau găina?”

Ne rezumăm la România fiindcă în restul lumii supele se consumă ne-acrite, excepție făcând poate: Rusia, Polonia, Ucraina sau Rep. Moldova.

Vă spun că eu prefer ciorbele, cu cât mai acre cu atât mai apetisante. Dacă ai o ciorbă și 6 tipuri de supe, știți deja care ar fi alegerea mea.

Mănânc supă doar când nu am încotro, când nu am de unde alege.

Nu mi-au plăcut niciodată supele, adică pot să mănânc o tocăniță mai zemoasă, o iahnie de fasole mai zemoasă, dar astea la felul doi nu la felul principal. Ca idee în copilărie erau printre puținele mâncăruri la care făceam mofturi, dar chiar nu mâncăm, acum mănânc și lucruri care îmi displac, să spunem din politețe.

Tagged

11 thoughts on “Supe sau ciorbe?

 1. Sunt fan supă de pui, mai ales dacă îi pun piper și îmi plac foarte mult ciorbele acrite cu borș. Bunica făcea borș și punea la mâncare.

  Și vorba aia, nimic nu se compară cu o ciorbă de fasole cu ceapă ?

  1. Acolo la ultima frază, ai spus totul 🙂 cu mult leuștean :), o crenguta de cimbru. Dacă e calda cu un colț de pâine sau daca e rece cu un boț de mămăligă rece.

 2. Leuștean, pătrunjel din ambudență.. și nu în ultimul rând, borș! Sunt fericit că mama încă mai face borș acasă și nu am ajuns să-l cumpăr și pe ăsta din magazin.

  1. Borș din huște :), știu că mă punea mamaia să caut o crenguță de vișin 🙂 că punea în găleată când punea borș la “umplut”.

    1. Sunt pasionat :), îmi plac ciorbele așa de mult și am avut și ocazia să copilăresc la țară la bunici, unde am văzut multe “procese” sau “how is made”!

 3. Recomand și ciorba rădăuțeană, în caz că nu ai încercat. Nu numai că e specific zonei mele, dar e o delicatesă și foarte nutritivă și sănătoasă. Nu uita să comanzi și ardei iute dacă mergi la vreun restaurant și comanzi așa ceva. Nu o să regreți…aaa…și smântână…

  1. Cel mai nelipsit ingredient, de garnisire sa zic așa, este oțetul. Am avut ocazia să mănânc in Polonia o supa din cârnați ( îmi scapă denumirea acum) dar a fost oarecum inacceptabilă fara oțet, deși am solicitat nu cred că aveau…ceea ce este ciudat, dar am crezut inițial că nu m-am făcut înțeles așa că am întrebat două ospătărițe una mi-a zis că nu au, iar cealaltă mi-a adus uleiul de măsline :)? “vinegar”

   1. Polonezii au cam diferita oferta fata de a noastra. In Varsovia chiar e schimbata un pic fata de avem noi sau chiar fata de celealte orase mai putin turistice.

    Altfel, orice ciorba/ supa e bună. Sa fie zeamă! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.