Viata

Sansa sociala

Aveam o discutie cu taicamiu si am ajuns la ce sansa am avut in viata…faptul ca nu m-am nascut si nu am crescut in mediul rural.
Este drept ca m-am dezvoltat armonios, dupa parerea mea, fiindca mare parte din copilarie mi-am petrecut-o pe la bunici la tara unde am luat contact cu foarte multe lucuri practice. Am depasit teoria, am invatat natural…vazand natura, invartindu-ma in centrul ei.
Bunicii aveau de toate: ceva pamant, ceva animale, ca la tara.
A fost o perioada frumoasa!

Tata se referea in schimb la faptul ca am avut sansa sa stau la oras, sa beneficiez de o educatie aleasa…sa ma bucur de dascali adevarati. Este adevarat poate n-ar fi fost asa, daca nu beneficiam de toate astea, dar nu cred ca poate contesta cineva factorul personal.
Sunt atatea exemple de copii care se pierd, care nu invata, care fac “traznai” sau intra in belele in mediul urban, strada nefiind un bun modelator al societatii.

Dar in mare da am avut parte de mult noroc, am fost mereu la timpul potrivit si locul potrivit pentru a reusi sa ma dezvolt personal, corect. Am fost norocos de niste colective care m-au inspirat, m-au educat, prin exemple pozitive si negative, lucru care ma face sa ma simt bine uneori.

Dar toate astea nu se datoreaza in totalitate factorilor externi!

9 thoughts on “Sansa sociala

 1. De şanse şi neşanse avem parte cu toţii, depinde de fiecare în parte să aleagă de ce să profite şi de ce să se ferească.

 2. Nu stiu daca conteaza asa mult mediul din care provii…eu provin din mediul rural si nu pot sa zic ca am avut nesansa de a ma naste acolo. Si cunosc multe persoane care s-au nascut la sat, dar au reusit in viata. Ce-i drept, scoala am facut-o in mare parte la oras (si inca o fac)…doar gradinita si clasele 1-4 le-am facut in comuna in care m-am nascut.
  Eu cred ca poti sa obtii ceea ce vrei, indiferent de mediul in care te nasti, atat timp cat te dedici acelui lucru si faci tot posibilul pentru a-l indeplini.

 3. Mediu vs Ereditate, hehe 🙂 Factori interni vs factori externi. E un subiect dezbatut de foarte mult timp si inca nu s-a ajuns la o concluzie finala. Ce e cert e ca ambele au o importanta majora, ca interactioneaza in mod unic pentru fiecare om si duc la un rezultat unic: persoana care esti azi.

  Cred ca dincolo de afirmatia mult prea generala ca un mediu este bun sau rau, conteaza daca acel mediu (ca o fi bun, ca o fi rau) stimuleaza potentialul latent care exista in noi. Astfel, de multe ori un mediu considerat ,,bun” poate sa ne leneveasca niste capacitati, pe cand un mediu ,,rau” ne-ar provoca si ne-ar forta sa ne descoperim unele abilitati sau sa ni le formam.
  Ce conteaza pana la urma e ca mediul sa ofere oportunitati de dezvoltare pentru tine, ca persoana unica – caci oamenii reactioneaza diferit la aceleasi influente externe.

  Acelasi mediu poate fi nociv pentru unii, benefic pentru altii – din punctul de vedere al dezvoltarii personale, nu al confortului! 😀

  1. Foarte corect, nu poti sa judeci dupa asta, insa te poti sa te orientezi daca te cunosti pe tine insuti, macar putin!

 4. “faptul ca nu m-am nascut si nu am crescut in mediul rural.”

  Asa, rasuceste-mi cutitul in rana.. Ti-am scris si la articolul cu cartea, daca vrei, iti dau un text ca sa vezi ce inseamna sa te nasti la tara in Romania anilor 90..

  1. Nu pot sa te contrazic, dar acum depinde si de sansa fiecaruia …nu doar de ceea ce primeste ci si de ce face si cum face.

   1. Asta-i baiul, ce sansa sa ai cand vezi peste tot in jur ca toti fura si au de toate iar tu stai ca boul si te uiti la ei, ca deh, te-a facut ma-ta cu demnitate, fir-ar ea a naibii de viata !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.