Viata

Preturi de occident

Nu stiu daca ati observat dar o ciorba 5 euro la o bodega, intr-un oras de provincie eu zic ca e ceva.

O inghetata cu doua cupe mici si prapadite 3 euro, tot asa prin provincie…prin Italia tot asa, dar iti pune inghetata tata, nu se uita sa te fure la cantitate.

E si bine e si rau.

Partea buna este ca atunci cand ajunge romanul prin vest nu mai percepe asa o prapastie intre preturile de acasa si cele din tara pe care o viziteaza.

Cred ca mananci mai ieftin in oras in Spania sau Grecia decat in Romania, mai nou.

Partea proasta e pentru cei care raman in tara si a caror venituri sunt raportate la “muncesti in Romania, cat vrei sa castigi?”.

Tagged ,

11 thoughts on “Preturi de occident

 1. Ma gandesc si eu la o egalare de preturi, dar tare mi-e ca si pe acolo au crescut. E inflatie si la ei, nu doar la noi.

  1. Au crescut, dar nu cu acelasi procent. La noi ritmul de crestere al preturilor este absolut inuman pentru omul care castiga minimum pe economie.

  1. Totusi in zona salariilor, cred ca in ultimii 15 ani am avut un ritm de crestere mai mare decat orice tara Europeana. E posibil sa ma insel, dar asta este impresia mea

   1. Adevărat salariile cresc, însă cresc și prețurile la mâncare la utilități , la orice.
    Deci degeaba ceresc salariile daca cresc și prețurile mult mai mult.

    Adică înțelegi ce zic, degeaba aveam in 2015 un salariu mai mic și litrul de ulei era 4 lei și degeaba am acum un salariu mai mare daca litrul de ulei e 14 lei …asta e doar un simplu exemplu.
    Cheltuielile sunt mult mai mari chiar daca salariile au crescut…de fapt creșterea salariilor nici nu se simte.

    Daca au crescut salariile dar și prețurile, tu îți permiți tot același lucruri doar că plătești mai mult pentru ele.

    Pe un cos de cumpărături acum 3 ani dădeai să zicem 350 lei…acum pe același produse dai aproape 700 de lei.

   2. Un alt exemplu acum 3 ani plăteam la gaz in perioada rece undeva 600 de lei…anul trecut am avut facturi de peste 1200 lei și probabil anul acesta vor fi și mai mari…deci creșterile salariale ne ajută doar să supraviețuim, nu sa ducem un stil de viață ca in tarile dezvoltate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.