Viata

Pompe de căldură, panouri, solare, panouri fotovoltaice, încălzire prin pardoseală vs eficiență economică!

Tocmai am văzut un subiect similar pe Vali pe blog. Nu pot spune că sunt de acord cu afirmațiile lui în materie de costuri pe încălzirea utilizând energia electrică (cu atât mai mult, în Brașov și la casă).

Eu mă gândesc sincer cum va arăta casa ce va trebui să o ridicăm pe “moșia lui Pato”, de aceea țin să gândesc să implementez sau să gândesc anumite spații pentru a putea implementa mai târziu anumite sisteme ale casei.

Sunt sigur că voi avea panou/panouri solare, cel mai sigur vidate (mă gândesc la un aport pentru sistemul de căldură, cu un schimbător de căldură, iarna; trebuie să mă mai documentez în acest sens.

Chiar dacă e posibil să nu instalez de la început panouri fotovoltaice, voi încerca să gândesc casa pentru un mai ușor update cu astfel de sistem cu aport de energiei electrică. În condițiile în care aș putea beneficia, ca tovarășul ice, de ajutor guvernamental, altfel nu știu dacă investiția reușește să se amortizeze.

Aceleași lucru pot să îl spun despre o pompă de căldură, să zicem că aș avea unde să întind tubulaturi prin grădină îngropate la 1.5 metri. Probabil tot așa voi ține cont să las spațiu tehnic care să poată să acomodeze un astfel de sistem. Dar în momentul acesta…faptul că se amortizează în 10 ani, nu ajută.

Adică, ce rost are să fac niște eforturi financiare acum. Când nu am posibilitatea, când sunt prea scumpe…pentru ce?

Pompa de căldură cu restul celor necesare și manoperă probabil ajunge la 40000 de Ron. Instalația de încălzire în pardoseală probabil 12000, fără echipamentul care produce efectiv agent termic.

Alternativa, o centrală termică pe condensație pe gaz până în 4000 de ron deci alt ordin de mărime. Diferența de 7200 de euro, plătești diferența dintre cât ar consuma un sistem din ăsta mai pasiv.

Prefer să bag banii aia în anveloparea mai serioasă a locuinței, care oricum trebuie făcută indiferent de sistemul ales.

Da, cu ajutor de la stat aș pune și panouri fotovoltaice și pompă de căldură și altele. Dar altfel nu m-aș îndatora mai mult decât este strict necesar doar ca să fiu la modă, să am o factură mai mică cu 30%. Efortul financiar nu pare să merite.

Ok, apare factorul de scumpire al energiei un lucru care este realist. Dar dacă sistemul care este garantat 2 ani se strică în anul 4-5 cum îți amortizezi investiția care era calculată pe 10 ani. Indiferent că vine grindină strică panourile fotovoltaice (sunt destul de rezistente), se ard de la o furtună de radiații solară, pompa de căldură se strică, sistemul prin pardoseală crapă, se înfundă…deranj cam mare să spargi totul. Nu?

Tagged , ,

4 thoughts on “Pompe de căldură, panouri, solare, panouri fotovoltaice, încălzire prin pardoseală vs eficiență economică!

    1. Pai calculul este destul de simplu “va genera anual energie totală de aproximativ 4000 kWh, ceea ce înseamnă o producție medie de 333 kWh/lună. Însă, producția de energie variază și în funcție de anotimp: vara, sistemul poate produce până la 480 kWh/lună, pe când iarna nu va produce mai mult de 150 kWh/lună.” Maximul se întâlnește între orele 10:00-14:00. Mulți nu suntem acasă să consumăm. In perioada asta nu consumă decât frigiderul, router îl și dacă ai un congelator nu? Care sa din serioși nu consumă prea mult. Deci vinzi energia cu 0.2 Ron pe kW și o cumperi când ai nevoie și nu produci cu 0.8 Ron/kW aproape. Chiar daca ele produc iarna 150 kW și vara 333kW în medie, tu nu ii folosești decât într-un procent destul de mic, chiar dacă consumi 100-120kW pe lună. Să zicem că produci 4000kW pe an, folosești 5% pentru tine 95% ii vinzi pe 0.2 ron 760 Ron pe ani îți dă distribuitorul înapoi, defapt îți deduci pe factură. Plus economiști acel 5% adică 200 de kW care nu-i plătești cu 0.8 Ron ( aproape) deci 160 de Ron. Ai un câștig de 200 de euro pe an față de cheltuielile curente la o investiție de 4000 de euro în sistem deci efectiv îți amortizezi investiția în 20 de ani, din calculul meu. Calculul poate sa varieze cu un 20% dacă îți organizezi in zilele de weekend consum in timpul de maxim al panourilor, adică te apuci sa speli rufe, vase, să gătești ( electric) întrebări orele 10:00-14:00. Dar sigur, la o utilizare a unei familii active (adică din aia care merg la muncă ziua) nu scoți banii in 10 ani. Alea sunt calcule de marketing. Mașină electrică doar in weekend o încarci acasă, cu panourile tale, in rest nu prea ai șanse.

  1. Incalzirea in pardoseala e foarte scumpa si daca doamne fereste se crapa o teava e de spart , de inlocuit gresie sau parchet si o mare bataie de cap

    1. Adevărat! Asta mă sperie și pe mine, că nu pui sistemul pentru 3-5 ani, îl pui pentru 50 de ani minim.

Leave a Reply

Your email address will not be published.