Viata

Nașterile la privat. Garantat 99% măcelărie!

N-am să mă iau de prețuri, n-am să mă iau de condițiile de cazare.

Prețurile cresc la 3-4 luni, zici că au așteptări de creștere al profitului mai ceva ca la bursă. Numai că, procentele sunt cam de 20% și nu anual.

Condițiile de cazare sunt mai bune decât în spitalele de stat, asta este cert. Personalul în mare este mai atent, prin comparație cu cel de la stat, mai ales până pe la jumătatea procesului…

Exemplu: soția traumatizată dimineața după naștere vine consilierul de alăptare își spune poezia la două paciente în același timp și pleacă. Nu ia în calcul că poate nu este în starea să fie atentă, etc. A doua zi vine consilierul la o altă pacientă fiindcă erau două  în salon și prima a fost înlocuită cu a treia. Deci, a doua zi după naștere, atunci când începuse să se simtă cât de cât mai bine consilierul era la cea de-a doua colegă de salon și permis să întrebe ce nu a înțeles cu o zi în urmă când oricum o repezise că se externa colega. Consilierul în alăptare a fost ofensată oarecum de cerință că vezi Doamne!

La fel a avut o experta și la externare când trebuia să achite diferența de bani a trebuit să aștepte după pacientele care urmau să marcheze banul în viitor, noi eram un caz “rezolvat”. Cel puțin așa ne-am simțit.

Astea au fost așa niște aspecte.

Remarca principală din experiența soției, dar nu numai: nași, prieteni, colegi, cunoștințe, care au născut la maternități / clinici private din București, Constanța, Brașov. Un procent covârșitor din proaspetele mămici ajung să nască printr-o procedură chirurgicală.

La un moment dat a simțit că era asaltată cu pretexte, la fel și prietenii au simțit, numai să facă cezariană. Motive medicale care la stat am înțeles că nu sunt considerate motive pentru o intervenție chirurgicală. Nu mai zic de “afară” unde nu îți fac operație chirurgicală decât în ultimă instanță, nu există să vrei cezariană prin UK, Germania (cel puțin).

Avem o cunoștință medic în UK, care ne-a zis clar că ea ar naște în România, când va fi momentul, fiindcă aia acolo nu fac.

Motivația cezarienei din perspectiva clinicilor private tip maternitate:

+ venituri mai mari:

* ocuparea zonelor de cazare mai mult timp;

* consum de materiale medicale
* consum de manoperă auxiliară și de asistență medicală

* eficientizare a fluxului de lucru

* eficientizare a ocupabilității sălilor de naștere
* predictibilitate mai mare
* riscuri medicale diminuate

+ notorietate privind gradul de reușită

+ program “decent” pentru medicii obstetricieni (în sensul că nu vine medicul pentru tine la 02:00 noaptea, “că atunci ai avut tu timp să te coțăi” și știi tu copilul vine fix la 9 luni)

Nu zic că nu este în regulă să naști la privat, dar dacă nu vrei să fii tăiată cu bisturiul, ar trebui să știi aspectele prezentate mai sus. Ești/ vei fi într-o zonă nouă din punct de vedere emoțional (atât pentru tine că viitoare mămică cât și pentru bărbatul care îți este alături). Astfel, orice spune medicul va părea dumnezeiesc, dacă el zice există riscuri…bang, intri într-o stare. O stare de rahat, la propriu. Este posibil să plângi, să te năpădească gânduri din cele mai sumbre. Ai înțeles ideea!

Doar că sfatul meu este să iei o second medical opinion, de preferat nu de la un medic care lucrează la privat dacă se poate. Poate sa facă consultații la privat dar să nu aibă activități de naștere la privat.

Toate cunoștințele de care aminteam, au fost “aburite”, zic eu cu tot felul de “căcaturi”. Inclusiv soția, dar noi ne-am ținut tari chiar dacă medicul am simțit că medicii ăștia caută să te manipuleze la nivel mental.

Aici unii dintre voi vor zice că mănânc cozonac…plin de rahat.

Toate cunoștințele mele care au născut la privat au făcut cezariană.

Inclusiv soția, dar în contextul în care bebe depășise termenul, estimat de 3 medici diferiți, cu 8 zile. Și insistase că nu vrea la taiere deși o programase medicul la termenul estimat, asta după ce nu avuse succes când a încercat să ne convingă cu o altă programare pentru o săptămână sau două înainte de termen.

În mare pentru soție a fost o experiență traumatizantă, condițiile au fost decente, dar au existat și niște factori care pe mine cel puțin mă fac să am rețineri dacă aceste clinici acționează deontologic corect.

Aș fi curios de o statistică oficială, ce procent de mame sunt tăiate în clinicile private din Romania prin comparație cu ce se întâmplă afară, că să nu amestecăm mere cu pere, adică sistemul medical privat românesc cu sistemul medical de stat din România.

Practicile amintite au fost confirmate din diverse clinici și orașe din România, nu voi da nume. Dar ăsta este doar un hint! Întrebați în jurul vostru înainte de preferat nu după.

Tagged

6 thoughts on “Nașterile la privat. Garantat 99% măcelărie!

  1. Toate cunostintele pe care le am si au insistat sa nasca pe la cine stie ce clinici private, au nascut prin cezariana! Am vrut sa scriu si eu la un moment dat pe tema asta, ca eram curios daca mi’se confirma si din alte surse si probabil ca o voi face daca tot ai adus vorba si din cate se pare imi confirmi si tu! Nasterea prin cezariana este o experienta extrem de traumatizanta pe termen mediu si o batjocura in rest, dar se deconteaza pe mult mai multi bani … si asta cred ca este cauza pentru care “sfatosii” au grija sa promoveze genul asta de nastere, desi pe dincolo trebuie sa fi intr’o stare critica si fara alta solutie pentru a fi recomandata! Mda, hai ca mi’ai ridicat mingea la fileu.

    1. Am scris din experiența noastră și a cunoscuților noștri. Multă lume nici nu realizează ce li se întâmplă, se gândesc că o a doua opinie medicală le aduce o nouă pagubă în buget (care dacă o luăm la total, parcă îți cumperi copilul nu îți vine ca un dar. Tot la general o opinie de la un alt medic raportat la total nu este nici 5%, dar poți să economisești vreo 15-20%). Este un un eveniment, care la sfârșit te bucuri că toată lumea e sănătoasă și încui experiență undeva, încercând să o uiți.

      Problema este că apar anumite aspecte de etică, care pe mine m-au marcat. Nu am fost traumatizat, dar lucrând în domeniul ingineresc unde chiar daca există anumite costuri cu un “third part” quality checking and assurance, văd normal mai ales când tu ești clientul…și de partea cealaltă există două interese comune care vin totuși dintr-un parteneriat medicul obstretician și clinica privată care amândoi prezintă jn interes financiar asupra relației cu mine clientul.

  2. Pai nu e business? De ce n-ar vrea sa vanda lucruri mai scumpe? Nu stiu de ce are cineva pretentia ca de la spital sau biserica sa te astepti numai la lucruri bune.
    Peste tot sunt interese mai mari sau mai mici.
    Cel mult sa te lovesti de empatia unui om, in rest… suntem cifre 🙂 La stat, la privat.
    PS liberalii astia pare ca vor mai mult cu privatizarea statului. Ne-o vom lua in cativa ani cu asta 🙂

    1. Nu știu ce să zic…business, business dar totuși medicul are o progresie oarecum liberală și trebuie să respecte o etică și o deontologie profesională. Nu consider că este o alegere! Ar trebui luate măsuri! De ce în clinica ta ai cezariene peste 90% din (poate am exagerat cu 99, unora le vine “sorocul” mai devreme de programarea la tăiere).

  3. Mă, la mine e o idee diferit. Ambele fete s-au născut prin cezariană cu același medic, Alina Jugănaru, la același medicover…că soția are dioptrie mare și nu era recomandat să nască natural. La prima sarciană a fost trimisă la oftalmologie pt control pt. confirmare…nu se poate natural, dioptrie mare, retină subțire. Ce-i drept, în 4 ani, prețurile au crescut destul de mult… Altfel, mulțumit, în afară de prtreț n-am a mă plânge. Dar naa, nici moca nu se poate…
    Altfel, că tot zici că 90% se trage pe cezariană…da, că poți programa. dar mai e și partea cealaltă…fetele cam vor să scape de chinurile facerii, că cică e mai ușor să zaci a doua zi decât travaliu de câteva ore… Cum cam toate fetele din gașcă au cel puțin un copil, cred că jumătate dintre ele au născut naturaal și toate la clinici private.

  4. Primul copil la stat, natural. Al doilea ne-am pregătit cu o asigurare de sănătate ce acoperă și nașterea și plănuim la privat. Cel mai frică ne este de complicații, multe clinici private tot la spital de stat te trimit dacă apar complicații iar până ajungi acolo poate e prea târziu. Oricum mai avem de așteptat, al doilea nu vrea să vină.

Leave a Reply

Your email address will not be published.