Viata

Meniu traditional romanesc de toamna tarzie

Poate ca am intarziat putin cu acest articol, insa eu consider ca inca merge recomandarea mea ca unsa…pentru sufletul multora.

Nu stiu daca imi cunoasteti gusturile culinare, dar astazi veti afla ce-mi place sa mananc toamna tarziu, cand frigul incepe sa puna stapanire pe aceste meleaguri romanesti, pline de istorie, de poveste si de calde sentimente de bine.

Recomandarea mea pentru voi este sa incercati combinatia dintre o mancare traditional romaneasca, pastrama de berbecut cu mamaliguta si ceva branza maturata cum doar prin satele romanesti mai gasesti, cu un vin rosu sec de prestigiu cum este Rouge de Roumanie. Fireste daca va place carnea de oaie, combinatia dintre carnea rosie si vinul sec deasemenea rosu este divina…e un meniu cu adevarat traditional si chiar e pe placul meu.

Rouge de Roumanie este un vin care mi-a desfatat si mie papilele gustative si simturile olfactive, fiindca l-am baut(pana o sa am sansa sa invat cum se degusta cu adevarat un vin), este produs de una din podgoriile care au scris si scriu inca istorie pentru industria vinicola(viticola) romaneasca, Domeniile Samburesti.

 

Cum ar spune un bucatar Chef: Bon appétit!

Fotografiile au fost imprumutate de la Constantin si un blog culinar, unde puteti gasi si o reteta pentru pastrama de oaie.

Tagged ,

8 thoughts on “Meniu traditional romanesc de toamna tarzie

  1. Da, stiam ca favoritele tale sunt bucatele traditionale romanesti. 😀 Ceva asemanator, un meniul in care am inclus pastrama de oaie, am servit si eu in unul din weekend-urile trecute. Deci, tot sfarsit de toamna… 🙂
    Spor la degustat vin rosu romanesc! 😛

    1. Eu am mancat pastrama de oaie aproape in fiecare weekend toamna asta… ca niciodata 😀 + vin rosu romanesc!

      Sa inteleg ca si tie iti place, cunosc cateva persoane care nu suporta carnea de oaie( cica mirosul ar fi cauza) eu o ador.

  2. Degustarea unui vin nu se refera la capacitatea de a ghici numele vinului, domeniul unde a fost crescuta vita de vie sau perioada in care au fost culesi strugurii. De fapt, este vorba despre senzatia pe care un vin o lasa ochiului, gurii si nasului.
    Sa-ti fie de bine Pato si iti multumim ca te-ai gandit si la noi. Legat de modul in care se degusta un vin, nu-i mare filozofie:

    In procesul degustarii este indicat ca, in primul rand, sa desfaci sticla de vin cu cateva minunte inainte de a gusta din el. Apoi, se toarna putin lichid intr-un pahar si se miroase. Un vin bun ar trebui sa aiba o aroma puternica. Chiar si in cazul in care a fost proiectat sa ofere senzatii discrete nasului, aroma lichidului ar trebui sa fie usor de sesizat. Un vin bun este dominat de una dintre urmatoarele arome: florale, fructata, vegetala, lemnoasa etc.

    Dupa ce ai examinat lichidul din pahar din punct de vedere vizual si olfactiv, a venit momentul in care trebuie sa agiti paharul si apoi sa bei. Paharul se agita pentru ca lichidul sa aiba o puritate cat mai mare. Numai in acest fel poti sa decizi daca senzatia pe care o simti este cremoasa, puternica, dura, daca vinul este dens sau alunecos si daca, dupa degustare, senzatia care iti ramane in gura se aseamana cu o arsura usoara sau cu o anumita aroma.

    Combinatia Rouge de Roumanie si mancaruri bogate in proteine – carnea de vita, berbecut, vanat sau unele branzeturi ii mai ia din tarie si-l face mai catifelat.

    1. Constantin multumesc pentru lectia de degustare, se pare ca nativ am simtit cu ce se potriveste mancarea…oarecum grasa daca stam sa ne gandim, lasa vinul sec sa alunece in voie.

    1. Cum spuneam nu toata lumea apreciaza carnea de oaie. tie ce-ti place? O tochitura moldoveneasca, cu ceva jumari, carnaciori si carnita afumata de porc?

  3. Si eu sunt fan al bucatelor romanesti. Sunt naturale, fara E-uri si foarte gustoase. Am incercat mancare din diferite parti ale lumii, dar raman tot fanul bucatariei romanesti.
    Pofta buna, dragii mei! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.