Blogging, Internet

Probleme in online

Problemele in online exista si dupa parerea mea trebuiesc prezentate, pentru a invata si altii din ele si pentru a cauta solutii ca pe viitor sa nu se mai repete incidentele neplacute.
Am prezentat ieri un caz destul de neplacut pentru un blogger, wordpress ii suspendase blogul lui Colorbliss pe motiv de spam…Wordpress a inebunit!
Din fericire acest caz s-a rezolvat partial.

Astazi va pun in fata un caz si mai dubios, care pe mine ma inspaimanta!
Am citit pe blogul reclame-tv.ro, faptul ca daca apare un “smecheras ” al onlineului eu imi pot pierde proprietatea.

Cazul suna cam asa:
Costin care detine Reclame Tv, fiind un “webmaster” mai detinea si picatura.ro si pe care il folosea in diverse proiecte… ca tot omul sa nu-l tina de pomana.
La un moment dat apar “smecherii” o firma care cica detinea termentul “picatura” ca marca inregistrata.
Webmasterul nostru s-a inmuiat cand a auzit modul in care s-au prezentat “smecherii online-ului”:

Inregistrarea numelui de domeniu ”picatura.ro” s-a facut prin incalcarea drepturilor de proprietate industriala apartinand companiei SIDELA SA
Prejudiciul produs reclamantei consta, asa cum de altfel s-a retinut, in imposibilitatea de a-si utiliza marca drept nume de domeniu de internet, in facilitatea comertului economic, cu indicarea zonei geografice ”ro”.[…]

Sa muriti voi? Pai omul asta n-a adus nici un fel de prejudiciu firmei voastre de cacat, care se numeste SIDELA SA, cu sediul in Rincon 468, esc. 47/50, Montevideo URUGUAY, atata vreme cat nu a scris si profitat din scris despre domeniul in care activeaza firma… adica “rahat” ca sa nu ma repet, nu m-am referit la rahatul turcesc.

Oamenii au fost smecheri in modul de adresare, asa ca l-au presat pe colegul nostru ba chiar daca se poate zice “santajat” facandu-l sa cedeze domeniul fara nici o despagubire… cand dupa parerea mea putea sa-l pastreze inca 1000 de ani de acum inainte sau sa castige 1 apartament si o masina smechera.

Adica sa dam un exemplu eu am pato.ro da? Vine un gogaie si imi spune ca imi vrea domeniul fiindca l-a inregistrat nu stiu pe unde… ok, si ce treaba am eu cu el?
Vine Alexandre Pato sa-mi ia domeniul sa-si faca fanclub in Romania! Eu am domeniul relativ nou inregistrat, dar ce drepturi sa aiba unul de genul asupra domeniului meu? Plus ca am vazut ca inregistrarea de domenii se face in diverse domenii de activitate…gen daca nu e inregistrat pentru internet ma doare fix in…
Ii zic ca 75000 de euro e pretul de pornire, daca ma streseaza crestepretul cu cate 5000 pentru fiecare email care ma face sa-l scriu fara rost.
Dupa mine Costin n-ar fi trebuit sa le dea domeniul, care fie vorba intre noi acum e in paragina.

Tagged

35 thoughts on “Probleme in online

  1. Multumesc Pato.

    Interesant este faptul ca am folosit acel domeniu timp de 7 (sapte) ani, timp in care nimeni nu parea deranjat de asta. Asa ca aveti grija ce domenii cumparati.

    1. Eu cred ca te-a tras pe sfoara… nu avea nici un temei legal sa ti-l ia. E drept ca domeniile .ro nu pot fi comercializate, asa scrie in lege dar se putea ajunge la o intelegere amicala intre cele 2 parti.
      Tu dupa parerea mea nu trebuia sa te grabesti, trebuia sa taraganezi actiunile sa te informezi sa le soliciti o intalnire, sa vezi in ce termeni au ei inregistrat termenul “picatura” si alte alea.

  2. Am primit prin posta un dosar gros cam cat Pagini Aurii, inclusiv procura care atesta faptul ca Firma respectiva reprezinta interesele adezivului Picatura pe teritoriul tarii noastre. Am fost la un avocat cu toata documentatia si m-a sfatuit sa cedez domeniul pentru ca sansele mele de castig intr-un eventual proces tind spre zero.
    M-as fi judecat cateva luni, bani aruncati aiurea, timp pierdut si nervi intinsi la maxim … Si pentru ce? Pentru un domeniu .ro?

    In alta ordine de idei am vazut ce fel de oameni sunt in momentul in care le-am solicitat sa-mi returneze macar contravaloarea domeniului.
    Pentru mine este un capitol incheiat.

    1. Si totusi mie nu mi se pare normal, atata timp cat tu nu scriai despre adezivi, aracet si alte de lipit, nu le aduceai nici un prejudiciu!

      Imi inregistrez si eu adresa casei tale, la osim sau unde dracu se mai poate inregistra si daca se muta unul pe locul ala eu vin si zic ca am drept acolo, ca am inregistrat domeniul inainte sa faca el tranzactia? Hai ca e chiar comica faza!

      Daca chiar legea le dadea tot dreptul sa-ti preia domeniul, ar trebui sa o schimbam fiindca sincer mie nu-mi confera singuranta pentru mine cel putin. Si banuiesc ca nimeni n-ar vrea sa-si piarda domeniul in felul asta.

  3. In cazul meu lucrurile erau clare: Firma de adezivi a inregistrat ca marca inregistrata denumirea “picatura” in anul 2001, iar eu am cumparat domeniul in 2004. Nu am inteles de ce nu au cumparat si domeniul in 2001, dar asta-i alta discutie.

    Tu ai luat pato.ro anul acesta. Daca vine unul si-l inregistreaza ca marca acum, nu-l poate revendica pentru ca inregistrarea s-a facut dupa ce tu ai achizitionat domeniul. In cazul meu a fost invers, desi cand l-am luat adezivul Picatura inca nu intrase pe piata din Romania.

    1. pai si daca e vreunul care a inregistrat inainte de 2011 pato? Si daca l-au luat de ce n-au facut nimic cu el? ai vazut cum arata?

  4. Daca pato.ro a fost inregistrat inainte de 2011 ca marca inregistrata … iti doresc mult succes la proces.

    Am vazut si eu cum arata picatura … trist 🙁

  5. Se scot bani din orice:)
    Poti avea o firma cu numele X dar firma o poti pierde daca este inregistrata la OSIM cu numele X.
    Cum de online-ul a luat proportii covarsitoare,acum trebuie sa inregistrezi si numele de domeniu la OSIM pentru a fi in siguranta (zice gura lumii)
    Peste toatea astea (care pot insemna mii bune de euro) BANG,tot poti pierde toata investitia,toata munca daca nu platesti o firma specializata care sa-ti monitorizeze interesele (adica sa-ti monitorizeze marca inregistrata) :))
    Pai nu e frumos ca traim in Rromania?

    1. Prietene pai de unde mii de euro fiindca blogul nu produce nimic… si am inteles ca inregistrarea aia nu se face pe viata ci pe o perioada limitata de timp… deci o chestie inventata pentru smecheri sa faca bani!

  6. Eu va iau partea dar smecherii nu.
    Nimeni nu te obliga se dezvolti ceva daca nu o poti sustine,duce pana la capat..
    si mie mi s-a parut extrem de aberant: am firma,hai sa o si inregistrez la osim. ca apoi sa vina unu si sa-mi spuna ca pot pierde afacere,pot pierde denumirea desi eu am inregistrat-o. (cum e posibil?nici eu nu stiu)
    Inregistrarea unei denumiri la OSIM se face pe o durata de 10ani cu posibilitate de prelungire pe alti 10ani si tot asa iar un domeniu .ro se cumpara pe viata (momentan) dar iata ca se gasesc portite pentru cei cu multi bani care isi dorec ceva si vor sa-l aiba…din pacate

    1. Vezi tu sunt atatea chichite incat nici daca ai sti legea pe din afara, ma rog asa se zice ca nu e o scuza ca nu stim legea dar imi da statul monitorul oficial la nastere? si de fiecare data cand aduce modificari in el? Si chiar daca legea spune ceva, daca vrea cineva cu bani sa o schimbe se poate.
      GRATUIT!

  7. Pato, de ce spui ca acest caz(al blogului Iuliei) s-a rezolvat partial? Eu vad ca si-a recapatat blogul… Ca nu pot eu intra pe el e alta poveste. 🙁

    1. zic asta fiindca am vorbit cu ea si inca nu putea sa genereze fisierul xml… cu datele :(, backup-ul

  8. Iar un raspuns simplu pentru toti care nu cunosc fenomenul este urmatorul:
    – marcile inregistrate si domeniile de internet sunt din ce in ce mai putine conform solicitarilor si din cauza asta au aparut aceste portite:
    Cauti o denumire de internet gen auto.ro (vrei sa faci un site auto) dar vei observa ca denumirea e luata de mult,cauti alta denumire asemanatoare (si fi sigur ca nu esti nici primul si nici ultimul) plus ca denumirile scurte,la subiect si fara “-” sau cifre sunt catalogate chiar domenii gold (uite ca a aparut si nebunia asta).
    Aceeasi problema si cu firmele ce sunt marca inregistrata.
    Cererea este mult prea mare decat oferta in ambele cazuri.

    1. Pai ar trebui sa se reglementeze situatia…eu in cazul lui Constantin, cu “picatura” nu vad cazul de a ceda drepturile asupra proprietatii lui. Fiindca repet una era sa iti fac un site care sa aduca prejudicii firmei.
      Plus ca nici asta n-ar trebui sa imi restrictioneze mie dreptul de utilizare
      gen o firma care activeaza in domeniul “apei”,o firma care produce si vinde filtre de apa, sau pompe de apa… iar eu am domeniul apa.ro si scriu despre vapoare, apa in general… ca ei daca au inregistrata marca sa aiba drept asupra proprietatii mele.
      Sa-si ia ce se mai gaseste pompe-apa-2012… nu sa aibe pretentii la bunul meu.

  9. Sidela SA?..societate pe actiuni (daca inteleg bine)..cu astia nu prea ai cum sa te pui din cauza organigramei (nu e un SRL oarecare cu un singur angajat)
    Nu stiu,nu ma bag.
    Un avocat foarte bun poate ar putea rezolva cazul…

    1. Pai nu mai e nici un caz…le dat deja drepturilede administrare si utilizare a domeniului.
      Daca am face o petitie ceva ar putea schimba legea asta? De cacao?

  10. Admin,in tara asta de rahat este mereu cu dus si intors iar aici vorbim de bani,in unele cazuri de foarte multi bani(care se pot scoate din magariile de genu)
    Petitiile sunt ca sa simta,sa creada omul ca e democratie,ca are dreptul la libera exprimare si judecata.
    Toata populatie are dreptul la petitii,ideea e sa aiba cine sa va reprezinte petitia si in fata cui !
    Ma repet: daca chiar vreti sa faceti ceva..trebuie sa vorbiti cu un jurist,un avocat foarte bun (nu cei ce freaca praful de pe bancile de le Baroul Bucuresti sau avocatii care cer sute de euro pe consultatie dar nu stiu nici de capul lor)
    V-ati baga in ceva serios cu acea petitie si ar trebui luata ca atare..ar trece pestea aceasta joaca de blog-arit..

  11. Pai sa nu incepi sa le spui cate ceva de dulce celor care fac manarii de genul asta ? Urat ce au ajuns sa faca unii oameni.

  12. Ce bine că n-am un nume pe care ar vrea careva să-l folosească vreodată. Oricum, e o situaţie delicată din care a avut de pierdut (bineînţeles) omul care a muncit atâta amar de vreme şi care n-a avut niciodată intenţia să scrie despre adezivi hahaha. Urâtă treabă.

  13. Ati uitat prea repede de discutiile traianbasescu.ro vs traian-basescu.ro. Atat timp cat el are factura de la ROTLD ptr picatura.ro ii poate chema ca parte in proces – nu aveau voie sa-i vanda un domeniu protejat. Nu va lasati intimidati de teancuri de hartii fara temei si invatati sa va aparati drepturile.

    1. Tu sti ce vorbesti?
      Sincer,cati ani ai?
      Ia citeste ce spune ROTLD la care faci lamurire legal de numele de domenii pe care le inregistrezi.
      Tu ai dreptul sa cumperi un domeniu DAR iti asumi responsabilitatea in fata legii daca respectiva denumire a domeniului este inregistrat la OSIM de o alta persoana.
      ROTLD este o institutie de rahat romaneasca asa cum este si OSIM,nu exista legaturi stranse intre ele cu informatii improspatate la secunda.
      Daca de exemplu nu vrei sa predai personal un domeniu .ro cumparat atunci o va face ROTLD in cazul in care apare terta persoana cu actele inregistrarii denumirii domeniului la OSIM.

    2. Este un lant vicios,un lant contra speculantilor care au de la parinti cateva zeci de milioane si inregistreaza la ROTLD domenii pentru care sa ceara apoi bani grei.
      D-asta se poate face legatura intre un domeniu cu orice sufix si inregistrarea denumirii domeniului ca si copyright sau trademark iar daca mai faci si o firma cu aceeasi denumire…deja ai o baza solida sa-ti justifici denumirea ca proprietate personala de orice fel.

    3. Vrei sa-ti faci o firma?
      -Te duci la Registrul Comertului si platesti o taxa de verificare a disponibilitatii denumirii firmei(pe teritoriu tarii nu si international)
      Vrei sa inregistrezi o marca?
      -Te duci la OSIM si platesti o taxa de verificare a disponibilitatii denumirii conform sau nu cu clasa de nisa dorita (asta nu-ti garanteaza si o verificare internationala pe clasa asemanatoare sau nu)
      Vrei sa inregistrezi un domeniu de internet?
      -Te duci pe orice site ce-ti ofera aceasta posibilitate,observi ca denumirea este libera,o cumperi si apoi crezi ca esti zmeu:)
      INTELEGI ??

    1. Matale sti engleza?
      Ia de citeste:
      DRO2009-0012 foxtv.ro Twentieth Century Fox Film Corporation WEB4COMM SRL – Decided

      Iar decizia este:
      7. Decision

      For all the foregoing reasons, in accordance with paragraphs 4(i) of the Policy and 15 of the Rules, the Panel orders that the disputed domain name be transferred to the Complainant.

      Oare cum e posibil,m? Hai lamureste-ne.
      Cu tot cu studiul tau de caz.

    2. Singura posibilitate de lupta a romanilor era sa dovedeasca (daca se putea) ca denumirea de FOXTV.RO nu este marca inregistrata national si international ci doar (probabil) Fox sau Fox Tv national sau/si international (national insemnand in USA)
      Romanul stie doar sa urle dar nu stie sa-si apere drepturile pe care culmea le si solicita. Ca drept dovada ca in respectiva “judecata” este mentionat faptul ca romanul (nostru cel de toate zilele si cu SRL) nu si-a putut justifica pozitia asa cum am facut-o eu in 10 secunde in mesajul asta.

      1. Imi cer scuze ca scriu multe mesaje dar dupa ce am citit mai atent detaliile din link-ul postat de Tudor eu cred ca respectivul SRL este de fapt o firma ce ofera posibilitate inregistrarii de domenii (am vazut parca 3 cazuri cu ei in link-ul respectiv) iar un SRL ce ofera posibilitatea unui oarecare sa inregistreze domenii nu are obligatia sa reprezinte clientul in cazuri de judecata,ei doar predau domeniul asa cum ar face si ROTLD.

  14. de acord cu Tudor, cuvantul picatura are o definitie daca cineva il transforma in brand bravo lor dar asta nu se aplica si ca au rezervat domeniul pe net, parerea mea este ca ai gresit ca ai mers doar la un singur avocat, trebuie sa le spui de cazul tau unei firme mari de avocatura pe mail, iar eu cred ca ar fi fost foarte interesant pentru ei.

    Iar acum un exemplu mindblowing…
    Ati stiu ca site-ul emag.ro este defapt firma DANTE INTERNATIONAL SA – inregistrata in 2002
    iar firma EMAG IMPEX SRL inreg. in 1998 isi poate cere drepturile pe emag.ro . Raspunsul este unul clar ca NU

  15. Sper sa se invete minte si sa isi cumpere domeniu plus un pachet de gazduire platit !

  16. Asta imi aduce aminte ca vara trecuta m-o amenintat un hater ca-si cumpara questioare.ro si il face site cu questii pentru barbati. in secunda doi am cumparat domeniul si am facut redirectionare pe .com
    Nah acum daca ar veni la mine cineva sa-mi zica sa-i cedez domeniile nu stiu cum as reactiona, caci parca nici sa-mi iau catrafusele si sa plec nu-mi vine.

  17. Ok, asta e chiar urat… Nu mi se pare normal sa se intample asa ceva. Firmele respective, daca isi doreau domeniul, ar fi trebuit sa si-l ia din timp, nu sa vina cu pretentii dupa ce un om a investit deja timp si energie pentru site-ul respectiv (fara vreo legatura cu produsul sau serviciilor lor).
    Mai mult, mi se pare absurd. La cate firme exista in lume si in tara, implicit si denumiri si marci inregistrate, ce-ar fi ca fiecare patron din asta sa decida ca ar fi misto sa scoata niste bani de la altul. Sunt sigura ca exista si alte firme ale caror denumiri coincid cu vreun domeniu online.
    Sper ca pe viitor sa se ofere totusi o solutie la astfel de situatii, una rezonabila..

  18. @dani
    Si numele proprii se pot inregistra. Exemplu Columbeanu.
    Esti in siguranta doar partial: legea spune clar ca daca nu exista ‘rea intentie” nu au nici un drept sa-ti faca nimic. Dar iti pot cere sa cedezi domeniu si ei iti restitue o suma evaluata de un organism idependent. Daca domeniu e zero, atunci suma restituita este cea ai dat tu pe domeniu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.