Internet

Dependenta online

Dependenta de internet este definita ca un comportament deviant, care prejudiciază existenta, lucrul, situaţia finaciară sau sănătatea unui individ sau a întregii sale familii. Asta inseamna ca in situatii de viata individuale internetul are efecte de durata si consecinte negative.

Acesta este definit ca un comportament deviant de durata, care recidiveaza sau se intensifica in ciuda consecinţelor negative la nivel personal si social, cum ar fi pierderea timpului in fata unui ecran, deprecierea relatiilor familiale şi prejudiciera dezvoltarii profesionale.

De când poate fi considerat un comportament in mediul online, ca fiind problematic sau dependent?

Dificultatea la acest tip de comportament consta în faptul că trecerea de la distractie la dependenta este un prag usor de trecut. Exista insa anumite semnale de alarma, care fac referire la aceasta problematica. Identificand minim caracteristici din cele prezentate mai jos, existenţa unei dependente serioase nu poate fi exclusa:

-Utilizatorul este puternic captat de internet. Gandurile sale se îndreaptă permanent spre mediul online.
-Timpul petrecut pe internet este din ce in ce mai mare.
-Incercarile de a controla timpul petrecut pe internet sau de a renunta la acesta esueaza.
-La încercarea de a restricţiona internetul, utilizatorul devine nelinistit si iritat.
-Internetul serveste la solutionarea iluzorie a problemelor si a neplacerilor.
-Utilizatorul pierde legatura cu realitatea,
-minte în legatura cu comportamentul sau problematic,
-intreprinde actiuni ilegale,
-pericliteaza sau pierde relatii importante sau locul de munca,
-este convins că altii ii inteleg cauza.

Daca inlocuiti cuvintele internet si mediul online cu: blog, facebook, telefon mobil, calculator, rezulta:
-dependenta de blog;
-dependenta de facebook;
-dependenta de telefon mobil;
-dependenta de calculator;

Textul de mai sus este o adaptare a “Jocului responsabil” al pariorilor, este imprumutat de pe gamebookers.com:

Tagged , ,

27 thoughts on “Dependenta online

  1. Cu totii uitam de efectele lor nocive si din pacate peste 10 ani e posibil ca toate activitatilr noastre sa depinda de dependentele de azi

    1. Probabil, insa e si posibil sa renuntam la ele… acum 10 ani probabil eram dependent de TV, acum nu dau 2 bani pe el. Cand aud de TV, televiziune romaneasca aproape mi se face scarba

  2. Pato, eu sunt foarte ingrijorata, mai nou se intampla un fenomen invers, imi pierd foarte repede interesul pentru orice obiect sau activitate desfasurata. De exemplu in urma cu cateva luni imi cumparasem un smartphone nou nout si simpatic, eram foarte entuziasmata, doar ca acum aproape ca nici nu-l mai ating…
    Bine, la serviciu il mai folosesc, pentru ca acolo am wi-fi si ma ajuta sa urc fotografii pe instagram, colegii mei ar putea sa ma contrazica, ca ma vad in permanenta butonandu-l si-si imagineaza ca scriu sms-uri sau stau pe facebook.
    Pe blog scriu din an in paste, pe facebook mai pun link-uri de la articole si cateva fotografii care insa nu se bucura de succes, asa ca activitatea mea acolo e redusa.
    Nici de fotografie nu sunt dependenta, dupa doua zile de pozat frezii, m-am saturat de aceasta activitate. :)) 😛 😀 Simt nevoia de o pauza mai lunga.
    Cand am fost in toamna in circuit, nu m-a atins o saptamana de net. Nu am simtit nevoia sa verific blogul sau fb-ul.

    1. Nice, ai dreptate asa ma bateau la cap parintii cand eram mic ca stau prea mult la televizor. Am ajuns sa ma uit foarte putin, spre exemplu, mai vad cate un meci sau o emisiune interesanta cum e acum Master Chef sau Ora de Business cu Moise Guran. Uneori trece si o saptamana fara sa pun mana pe telecomanda, nu ma atrage de niciun fel televizorul.

      Telefonul nu-l folosesc pentru online, ci pentru pastrarea relatiilor importante intr-o limita “calda”.

      In schimb, parca daca am un laptop calculator si el nu functioneaza simt ca nu am stare…si fireste daca functioneaza trebuie sa fie conectat la internet, fiindca altfel degeaba merge. E tare ciudat! Bine, am si eu momente cand ma deconectez, cand ma duc la bunicul nu-mi mai arde de nimic desi ma mai gandesc.

      Fireste inca n-am insomnii, intrebandu-ma daca am primit o notificare sau nu pe facebook, daca am primit raspunsul la un email, ori daca am comentarii pe blog! Nici nu sper sa ajung acolo.

      Cat despre fotografie, nu-i chiar o pasiune asa mare, desi imi place! Doar ca sunt satul de orasul asta si nu mai vad frumosul in el… cred ca pentru fotografie ar trebui sa vizitez locuri noi!

  3. Daca toata lume utilizeaza internetul sau cel putin asa pare.. este o chestie gen “ce face turma” hai sa fac si eu 🙂

  4. Eu sunt dependent de blog, asta-i clar. Mie nu mi se pare asa, majoritatea spun ca pierd mult timp, dar mie mi se pare ca e foarte putin. Referitor la calculator, daca nu am net sunt foarte agitat, am. experimentat vreo 5 zile.

    1. Asta nu e chiar bine, vezi ca totusi blogul nu e o prioritate in viata… desi cred ca stiu cum e, eu m-am antrenat cu ideea asta:”Blogul nu e o prioritate, la un moment dat o sa…”

  5. Undeva trebuie sa fie o dependenta, parca mai bine este sa fi dependent de internet, decat sa o iei pe alte cai nesanatoase.

  6. Chiar ieri vazusem la tv un individ roman care acum ceva timp era cel mai mare hacker al lumii. Totul parea in regula la el, chiar daca probabil isi petrecuse cea mai mare parte a vietii, in fata calculatorului. Cand a zambit, mi s-a facut o scarba de nici nu am mai vrut sa-l vad. Dintii lui erau negri (la propriu). Din acestea rezulta ca oamenii dependenti de calculator se neglijeaza pana si pe ei, nu doar pe cei din jur. Desi acum cred ca in cazul pc-ului, se pot crea anumite grade de dependenta, chiar daca atunci cand spui dependent, esti dependent…

    1. Asta e marea problema a online-ului, uiti sa-ti mai traiesti viata… te pierzi in “second life”, viata online nu este o prioritate in opinia mea, nu este un scop, ci ar trebui sa fie doar o parghie pentru atingerea unor scopuri, precum dezvoltarea personala.

    1. “Bata-te” peste gura! Sper ca nu ma citeste vreun “puturos” din parlamentul romaniei, ca imediat il trazneste vreo idee dupa siesta de amiaza.

  7. In general, sunt multi cei care vorbesc fara sa cunoasca, cei in varsta au obiceiul de a vorbi(peste 40 de ani).
    Acestia nu au incercat calculatorul sau pur si simplu nu sunt obisnuiti cu un calculator…
    Asa cum spun unii, tie teama de ce nu cunosti.

    1. Tu nu te simti putin, prins de aceste lucruri?
      Internetul a ajuns o arma chiar si pentru cunoscatori, uneori te mai ranesti…jucandu-te cu ea.

  8. In momentul in care munca ti-o desfasori online, esti oarecum dependent de retelele sociale si mai si urmaresti totul online, e greu sa renunti la online.

    1. Asta nu mai zic, ca atunci cand lucrezi 8 ore in fata calculatorului si poate chiar pe internet, depinde si de natura jobului.

  9. Am perioade în care mă întreb dacă nu cumva devin dependentă de internet. Îmi fac testul cel mai la îndemână, mă deconectez (nu tai cablul, dar nu prea mai activez online) și văd cum reacționez. E ok, sunt ok, nu sufăr, îmi găsesc rapid chestii de făcut 🙂

    Eu știu că am înclinații adictive, așa că sunt atentă să nu mă agăț prea mult de comportamente care mi-ar putea dăuna în timp. Mai mult, cred că fiecare om are dependențele lui, fiecare și le manifestă într-un anume mod. E important să ții minte că tot ce e în exces, pentru prea mult timp, la un moment dat dăunează.

    A. Am înțeles că în noul manual de diagnostic și statistică a tulburărilor mentale, din acest an, va fi introdusă și dependența de internet, alături de celălalte dependențe deja recunoscute ca fiind problematice și relevante (ex dependența de diverse substanțe psihoactive)

    1. Eu cred ca sunt dependent ti-am zis parca simt ca trebuie sa fie deschis tot timpul laptopul… mai putin cand am probleme urgente, cum ar fi un examen, niste proiecte. Doar in situatii critice imi impun sa-l inchid.

      1. Da, să știi că și eu am uneori senzația asta, că trebuie să fie deschis laptopul. Dar mă pot lipsi de el cu ușurință, alternez cu altele.
        De obicei, îți dai seama cât de liber te poți simți fără conexiune continuă, atunci când este deconectat vreo două săptămâni și ai ceva activitate recreativă (gen vacanță în ceva loc nou sau drag ție). De telefon nici nu mai amintesc :))

        1. Cand am alte activitati care-mi ocupa timpul, placute… nu am treaba cu cele care consider ca m-au “prins in vraja lor”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.