Internet

Baidu – motivul pentru care nu ar strica să învăț limba chineză

Recent pe blog, ca referral, Baidu mi-a trimis  un cititor. Am fost imediat intrigat să văd despre ce este vorba. Am accesat Baidu direct din WordPress și am ajuns pe o pagină destul de neprietenoasă scrisă 95% în chineză, cu caractere chinezești. Am ieșit rapid și m-am documentat despre Baidu din alte surse.

Ce este Baidu?

Din ce am aflat Baidu este un motor de căutare. Însă, nu orice motor de căutare Baidu este dezvoltat de o companie chineză chu același nume.

Semnificația termenului “baidu” reprezintă “o sută de ori”.

Baidu nu este o companie mică, este cel mai important motor de căutare din China. A ocupat poziția a doua la nivel mondial, în prezent ocupa a patra poziție, conform datelor furnizate de Alexa. În anul 2007, a fost prima companie chineză ce a fost acceptată în ceea ce reprezintă index-ul NASDAQ-100.

Mi-ar placea să mă pot adresa unui public de peste 1.3 miliarde. Este drept că, dacă măcar aș putea să mă adresez lui poate că diferența de cultură, de experiențe poate ar fi prea mare să pot câștiga cititori pe blog. Și poate că m-am exprimat greșit că aș vrea să învăț chineza, fiindcă corect ar fi mandarina…în China existând câteva sute de dialecte, similar este și în India.

Când scriem în română publicul este extrem de limitat. Ar fi minunat să putem să ne adresăm unui public larg, mai larg… Firește există engleza, dar nu mă simt chiar un Shakespeare, cred că sunt foarte multi creatori de conținut în engleză, nu sunt sigur ce se întâmplă în limba mandarină.

Oricum mă bucur că m-am gândit la asta, mă bucur că am putut să observ că există Baidu și cu ce se ocupă, ar fi interesant sa aflu ce a căutat cel ce a venit prin intermediul platformei chinezești de căutare și firește ce ar trebui optimizat să câștig vizite din zona aceea, poate chiar cu otimizarea unui AI pe parte de traducere. Văzusem la un moment dat multe site-uri care aveau un fel de plug-in de traducere.

Tagged , ,

6 thoughts on “Baidu – motivul pentru care nu ar strica să învăț limba chineză

  1. Până să înveți mandarina sau ce se vorbește în China ca să te găsească lumea pe Baidu, cred ca mai repede faci niște artificii de SEO să iei trafic din Bing și Yahoo :))

      1. N-am mai făcut teste în zona asta de mult, dar m-aș arunca să zic că Bing funcționează ca Google în urmă cu 10 ani :))

  2. Probabil acel vizitator de pe Baidu a fost un crawler, un roboțel de la acel motor de căutare. La momentul actual nu merită să investești timp în niciun alt motor de căutare în afară de Google.

    1. Totuși Google parcă nu mă mai satisface precum o făcea cu ani în urmă :). Dar poate scriu de prea puțin timp, am doar 4 luni. Se vede ceva ceva, dar mă așteptam să scaleze mai interesant.

Leave a Reply

Your email address will not be published.