Internet

Atenție la tentativele de scam profesional!

Primesc ocazional propuneri de locuri de muncă / “job-uri”, din sfera mea profesională. Multe dintre ele sunt propuneri reale. Altele sunt doar tentative de scam / înșelăciune.

Repet nu vorbesc de activitatea ce ține de blog și social media. Este vorba de profesia mea de inginer, în domeniul construcțiilor navale. Chiar dacă nu aplic pentru diferite poziții, aceste solicitări apar din când în când, în condițiile în care uneori piața este plină de proiecte și recrutarea are un rol important în vederea formării unei noi echipe de proiect. În afara țării, în deosebi, se lucrează pe bază de proiect.

Astăzi am primit o ofertă despre care eu cred 100% că este o tentativă de scam / înșelăciune. Oferta arată realizată cu simț de răspundere, fiind un pic documentată. Spun documentată fiindcă cei care au redactat documentul au căutat probabil detalii pe LinkedIn, fiindcă știau numele meu (l-am șters, din motive lesne de înțeles) poziția ofertă fiind similară cu poziția pe care o ocup în acest moment. Chiar este o ofertă tip scam făcută cu ceva simț de răspundere, spun asta fiindcă de-a lungul timpului am avut ocazia să văd unele făcute pe genunchi.

Adresa de email a celui care transmite mesajul pare cât se poate de ok, lucru care în primă fază îți conferă încredere. Ba și mai mult, emailul a plecat de la departamentul HR (human resources sau resurse umane). Dar luând adresa de domeniu / adresa website-ului de prezentare al firmei (adică tot ce este în adresa de email după “@”) și încercând să accesez pe internet adresa site-ului apare că nu este utilizată.

Iarăși denumirea documentului atașat întărește gradul de încredere către cel care l-a trimis, apărând de forma: kontract202101062.pdf.

Totuși fiecare cunoaște măcar ca idee ce valori financiare se bat în piața muncii, pe ramura pe care activează. Știe o medie, dar are și idee ce margini poate avea zona salarială. Dacă ești un profesionist în aria ta de cunoaștere, ar trebui să ai deja idee și cum funcționează companiile și anume că ar face reduceri de costuri oricând, ar negocia chiar și până sub limite ce țin de o valoare decentă a remunerației în raport cu serviciile de muncă prestate. Nu zic că este peste tot așa, nu zic că este normal, nu zic că nu există pe piață salarii sub ce reprezintă macar demnitatea profesională spun că firmele sunt conduse în urmărirea obiectivului principal maximizarea profitului, iar acest lucru se realizează prin minimizarea costurilor / cheltuielilor și consolidarea veniturilor.

Ideea este că dacă pe piață se câștigă în medie suma x nu va veni veni nimeni să îți propună 4x-10x. În anumite condiții poți să găsești 2x până la 3x dar cumva există niște costuri ori cu taxele pe salariul brut ori cu “cost of living”, care vor media cel puțin puterea ta de economisire. Gen ce iei pe mere dai pe pere, dar ai un venit mai mare și cheltuieli pe măsură (ajută la pensie, dacă totul este legal). Nu zic că nu mi-aș dori să ajung să câștig acei bani, chiar și în valoarea lor brută, dar știu cam pe unde sunt valorile pe care media ofertelor reale mi le-au făcut sau le-am negociat ulterior. Îmi imaginez pe unde ar fi și valorile maxime pentru pregătirea și experiența mea actuală și pot spune că “vocea și talentul” nu prea mă recomandă pentru pachete de venituri precum cel prezentat. Pe lângă suma aceea salarială mai erau vreo 7500 de dolari anual spre exemplu pentru mobilarea locuinței, de multe ori te lupți cu recrutorii chiar și pentru biletele de avion nu mai amintesc de o primă de instalare.

Următorul pas a fost să mai caut referințe despre companie și unde puteam altundeva ci în locul de unde bănuiesc că mi-au utilizat datele, adică pe LinkedIn (am datele publice și le poate găsi oricine, la întâmplare sau direcționat). Pe LinkedIn nu am găsit nici firma și nici măcar un angajat. În schimb am găsit un curios care a făcut oferta lui publică, nefiind convins că este o ofertă reală. În imaginile alăturate, de mai sus, oferta mea este în stânga, iar a domnului este în dreapta. Primul lucru care a sărit în evidență, deși persoana care semna documentul din partea așa zisei firme Ayazli Corporation era același Burak Ceyhun la nici câteva luni distanță avea o altă semnătură.

Știu că pare că biletul la loto această ofertă, nu pare adevărată așa că nu voi da curs ei. Dar dacă din diverse motive alegeți să mergeți mai departe recomandarea mea este să faceți o notă către ambasada sau consulatul țării în care firma este deschisă să vă confirme că este în regulă.

Care sunt riscurile unei astfel de tentative de scam?

Pot la un moment dat în procesul de recrutare să vă solicite anumite plăți, pentru “n” presupuse motive: având pentru cazare, deschiderea unui cont, accesarea vizei de lucru în țara cu pricina, etc.!

Aveți grijă! Căscați ochii, documentați-vă înainte de a face orice plată.

Tagged , , ,

4 thoughts on “Atenție la tentativele de scam profesional!

 1. Ai mare dreptate, cu toții primim astfel de e-mailul care sunt suficient de periculoase. În fond, noi cei care mai deschidem un laptop și mai trimitem un e-mail din când în când, putem face diferența dintre un scam și un mail true.

  P.S.: Inginer sunt și eu de profesie. Se pare că este o legătură între profesia asta și online-ul.

  1. Da, eu cred că pot cădea mulți aflați la ananghie, mai ales in zilele astea in plasa acestor “tâlhari online”. Când ești strâmtorat de situație, chiar stresat, poți omite chestii care par logice pentru majoritatea.
   Dar vezi tu înafara de oferta pecuniară exagerată și exemplarul de semnătură diferit, asta de l-am primit părea extrem de bine făcut.

   P.S. cred că tânjim după latura mai romantică, artistică, fără multe condiționări și limitări cum le găsim în profesiile de bază.

   1. De când cu pandemia, foamea a devenit tot mai mare și cred că scam-urile de orice fel au atins cel mai mare nivel de până acum. N-am statistici, doar îmi dau cu părerea, dar din ce am văzut și auzit în perioada asta se încearcă mai multe scam-uri ca oricând, de la carduri, la mail-uri, produse fake și tot.

    1. Am văzut că mediatizează mult faze pe OLX, dar eu cum nu-l utilizez…nu știu prea multe în zona aia, dar mă lovesc în schimb de astfel de practici.

Leave a Reply

Your email address will not be published.