Internet

Acordati atentie protectiei?

In general e indicat sa ne protejam de diferiti factori ce actioneaza asupra noastra, in diferite forme si ne pot afecta in mod negativ.

Vorbim azi despre protectie…despre protectia online, protectia datelor si a gadgeturilor din posesie.
Banuiesc ca fiecare dintre noi, are in calculator, pe laptop, in smartphone ori pe tableta date pretioase.

Ce reprezinta datele pretioase?
Pot reprezenta fotografii si filmari personale, unice, pe care n-am vrea sa le pierdem.
Poate reprezenta un proiect la care ai muncit mult timp: proiecte la facultate, proiect de licenta, dizertatia pentru master, ori munca de zi cu zi la servici.
Datele pretioase sunt in general acele date care sunt unicate, care sunt existente intr-un singur format de obicei lucrurile personale.
Filmele, muzica… nu le consider date pretioase fiindca de ele mai poti face rost.
Cine si-ar dori sa piarda colectia de fotografii din vacante? Insa de playlistul favorit te poti lipsi oricand, poti sa-l asculti pe youtube oricand.

Ar mai constitui si protectia fizica a gadgeturilor: laptopuri, sisteme desktop, smartphone-uri, ori tablete,
fiindca este cunoscut faptul ca exista virusi care circula pe internet care afecteaza partea hardware a dispozitivelor IT.

Tot in zilele noastre se vorbeste tot mai des despre fraude online, de aceea ar fi necesara o protectie doar pentru navigarea pe site-urile ce constituie World Wide Web-ul, pentru a fi ferit de incercari de phishing, furturi de date la fel de pretioase precum username-uri si parole.

Solutii pentru protejarea datelor:
1. Este recomandat sa avem un back-up pentru fotografii, filmari, proiecte s.a. o salvare pe un dispozitiv individual de stocare de date precum un DVD, CD, stick de memorie, hard-disk extern. O solutie mai avangardista ar fi folosirea unui sistem cloud, ceea ce implica salvarea fisierelor pe internet…o alta publicarea lor pe anumite platforme care suporta asta:Ex: ati putea incarca videoclipuri pe youtube si sa ramana totusi personale, sa nu fie destinate pubicului larg(sincer nu stiu daca are aceasta optiune, e doar o idee).
2.In cazul datelor precum username-uri si parole este necesara atentia, fiindca puteti sa va feriti de incercari de phishing prin atentie.
3. Pentru o protectie generala, a datelor, ceea ce implica toate posibilitatile de pierdere a datelor de la prevenirea virusarii software pana la prevenirea defectarii componentelor hardware prin virusare ar trebui sa folositi un ANTIVIRUS.

Tocmai am instalat Bitdefender Internet Security 2013 si cred ca am scapat de o grija in plus. Antivirusul il mai gasiti gratuit azi intre orele 15:00- 16:00… click aici(Later edit: oferta gratuita a expirat, cumpără de aici!)! Cei mai multi virusi se iau de pe internet, deci cred ca Internet Security ar trebui sa-si faca treaba 365 de zile, incepand de azi.
Ii multumesc lui Bogdan Anghelina, fiindca el m-a facut atent asupra promotiei.

Atentie si pentru posesorii de smartphone-uri, exista deja vulnerabilitati si virusi care pot sa le afecteze si pe ele, aveti mare grija si ar trebui sa stiti ca au aparut deja pachete de antivirusi pentru aceste tipuri de gadgeturi!

Tagged ,

17 thoughts on “Acordati atentie protectiei?

  1. eu ma si speriasem acum vreo luna… e trist sa pierzi o gramada de chestii de valoare, ba chiar frustrant, chiar azi mi-am facut si un back up pentru ce era mai important.

   Tu cum lupti cu acest factor care ne ameninta confortul “digital”.

  1. Am multe fotografii, nu le pun pe toate pe facebook 😀 dar stiu pe unii care fac asa! Este o solutie de a-ti asigura fotografiile( ai un backup in caz de ceva).

 1. Eu functionez deja de doi ani fara antivirus. Si la laptop si la PC. Nici pe smartphone nu am momentan. Pai…am ratat promotia, acum ce fac? 🙁

 2. Eu din 2004 folosesc Avast, e gratuit și nu am avut probleme. Și eu am o problemă cu fișierele personale, dar până acum nu am ajuns la o soluție. Am vreo 100GB (filme și poze)… tot aștept să-mi cumpăr un hard extern, dar până atunci mă rog la calculator să nu mă lase baltă 🙂

  1. Sau daca e vreun sistem cloud gratuit…dar ce ai zice sa de plata sa zicem a ce va de genul a 5 dolari pe an spre exemplu? Sincer nu prea stiu multe despre, doar am auzit, nu m-am informat despre prea bine.

   1. Nu știu ce să spun, nu cunosc prea multe despre cloud… mi-ar conveni să dau 5-10 dolari pe an, dar nu știu cât de sigure sunt. Dacă li se strică serverele, dacă se decid să închidă serviciul?
    Dar m-ai făcut curios, tocmai mi-am făcut cont pe skydrive, 🙂

    1. Lasi si o parere dupa ce il testezi ok? Cam ala se doreste a fi viitorul, banuiesc ca totusi au back… Daca e relativ, daca era sa ma iau dupa mama nu mai facea scoala de soferi acum 4 ani…nu am masina nici astazi, dar ce are a face?

 3. Mereu am avut grija ca datele mele sa nu pateasca nimic, insa nu prea folosesc anti-virus. Este de ajuns sa stiu pe unde umblu .

  1. Si totusi sunt de parere ca paza buna trece primejdia rea, si eu sunt atent ce fisiere descarc…pe unde umblu dar se intampla. Mai nou au fost infectate si o serie de bloguri e foarte ciudat cu vulnerabilitatile astea din online.

 4. Si eu folosesc BitDefender. Am acum o licenta pentru BitDefender Internet Security si cand expira urmeaza sa-mi activez licenta Total Security pe care am cumparat-o de Black Friday de la eMAG.

  1. Uite un om care se gandeste din timp la nevoile sale… felicitari, cat a costat atunci? parca undeva in jur de 30 de ron, nu?
   Ce parere ai despre sitemele cloud, am vazut ca folosesti asa ceva pentru conturile de email… dar pentru back up de date cum suna?

Leave a Reply

Your email address will not be published.