Viata

Fainoșag sau monoglutamat și altele

La noi în familie, se încearcă a se evita așa zisele e-uri (euro din păcate ne evită ei pe noi). Din acest motiv nu prea cumpărăm multe produse alimentare, printre care și celebrul pate aka pateu.

Dar a evita nu însemnă a scoate total din alimentație. Acum să fim sinceri, in copilărie mâncam frecvent: crenvurștii, “pateu”, margarină, parizer, salam de vară și multe altele de care nu-mi mai amintesc.

Ei bine, câteodată ni se mai face poftă, de dragul copilărie, de amorul artei și mai cumpărăm din acele produse. Căutăm mereu să fie mai curate din punct de vedere al chimicalelor. Astfel, evităm e-urile: monoglutamatul, nitriți, sulfiți (mai puțin în vinuri, că toate au. Eu, cel puțin, n-am văzut fără în comerț), guar, xantan, tartrazina, etc.

Spre exemplu, pateu mâncăm de două-trei ori pe an. În trecut îmi plăcea pate-ul SIBIUL, acum nu prea l-am mai văzut pe la rafturi. Am luat săptămâna asta cred că pentru a doua oară în acest an și m-am uitat după ARDEALUL cu fainoșag, că tot vedeam reclama la televizor și am zis să încerc să văd ce e de capul lui.

Prima dată mi-am sărit în ochi cel recomandat de Ionuț (“ungur bulan”) tipul ăla comediant de pe net și de ceva vreme matinal la Kiss FM. Problema este că mi-a sărit monoglutamatul în ochi și l-am pus pe raft, cât ai zice “pește”.

Ciudat este că cealaltă rețetă, în schimb, cea a lui Nea’ Ion, nu are celebrul potentiator de gust cred (cel puțin pe etichetă). Personal, nu înțeleg cum la același preț, în aceeași campanie lansezi pe piață doua astfel de produse… Doar daca ar fi un studiu de piață, în privința consumului, să vezi ce anume prinde mai bine ca gust la public, dacă prețul n-ar face diferența.

Totuși, mă gândesc să cred că nu este așa. N-ar avea logică să faci campanie cu un semicunoscut, cel puțin printre tineri, că cei peste 50 de ani sunt sigur că nu au treabă cu Ionuț. În același timp, în competiție cu mai puțin cunoscutul Ionuț îl pui pe total necunoscutul Nea’ Ion. Firește, Nea’ Ion poate să inspire experiența “lucrului bine făcut”, nu ca domnu’ președinte.

Chestia este următoarea, nu ne rămâne decât să credem pe cuvânt eticheta. Sfatul meu sincer este: Citiți cu atenție etichetele! Verificați termenul de valabilitate!

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published.