Viata

Despre razbunare

La indemnul lui Emme voi trata subiectul “razbunarea”, in acest articol.

Voi pleca de la exemplul personal.
Ganduri de razbunare in scurta lunga mea viata au existat, asta e clar…fiindca oamenii nu sunt toti buni si plini de intentii pozitive. Dar eu nu sunt un om, care sa iau decizii la “cald”…sunt, cred eu, destul de calculat si pot sa indur multe chiar daca nu imi cade bine nu reactionez impulsiv. Bine daca ma aflu in vreo situatie poate ma aprind, se observa ca sunt incordat, mimica si gesturile mi se shimba la manie dar nu intreprind masuri capitale. In momentele alea iti trec prin minte tot felul de scenarii, in care sa intorci nedreptatea impotriva celui care ti-a pricinuit-o. Dar de cele mai multe ori nu bag in seama si-mi gandesc postura in liniste, alta data. Ati putea crede ca le coc bine si le intorc pe masura, nu este adevarat insa…studiez cazul foarte obiectiv, pentru a vedea ce implicari poate avea, daca am gresit eu cu ceva si n-am fost prea subiectiv iar in cele din urma cred ca in toate scenariile de razbunare nu mi-au dat urmari fara repercursiuni negative asa ca nu am intreprins nici o masura lasand personajul “in plata Domnului”.

Nu am urat pe nimeni niciodata, daca asta intareste aceasta ipoteza desi exista persoane care-mi sunt antipatice, cu care nu vreau sa mai am de aface. Totusi nu cred ca port ranchiuna, dar pentru binele lor si al meu evit sa intru in polemici si chiar sa discut mai mult decat lucruri “formale”.

E drept ca nu toata lumea e ca mine si se foloseste de razbunare pentru a plati polite de orice fel. Cred ca omul inteligent nu recurge la aceasta oportunitate, fiindca o zicala mai veche spune ca “razbunarea este arma prostului”.
Doar neputinta si frustrarea te poate conduce spre a lua decizia sa recurgi la un astfel de tertip, dar vad des astfel de manifestari ceea ce dovedeste cata inteligenta si “bunatate” zace in oameni.

8 thoughts on “Despre razbunare

  1. Parca am scris eu aceasta postare:-) , nu as schimba niciun cuvant, gandesc identic 100%, procedez la fel.

    1. Ma bucur ca se mai regasesc si alti oameni in gandurile mele, bine nu la propriu ca nu-mi place ca cineva sa intre in mintea mea “gen inception” :)), dar asa ca ce gandesc este aprobat si de alte “entintati umane” 😀

  2. Nici eu nu sunt adeptul răzbunării. Prefer să folosesc cuvintele (nu înjur sau chestii de genul, mi le aleg bine înainte) ca să mă descarc oarecum și să ajungem la un dialog civilizat până la urmă. 🙂

    1. Da nu sunt o persoana colerica, trebuie sa aiba o doza grava de nesimtire si sa fiu nedreptatit foarte tare ca sa fac eu o scena, dar nici in acel caz sunt sanse foarte mari sa nu o fac. nu-mi place circul.

  3. Cand ma gandesc la sintagma ” razbunarea e arma prostului” realizez ca multi dintre noi isi pierd valorile si timpul degeaba.

    1. sunt multi oameni rai, am vazut si eu de-a lungul timpului… insa nu-mi pasa, prefer sa fiu un “ignorant fericit” desi stiu ca nici asta nu-i cea mai buna cale.

Leave a Reply

Your email address will not be published.