Ministrul Educatie domnul Funeriu a afirmat acum cateva saptamani ca: ” Studenţii trebuie să meargă la cursuri obligatoriu”. Asta a dat nastere la nenumarate proteste in toate centrele universitare din tara, astfel toate campusurile au luat masuri. La protest s-au asociat si studentii galateni, in campusul Al.I Cuza au fost afisate mesaje pe toate caminele studentesti, ca in fotografia de mai jos.
“PLEACĂ TRENUL DIN GALAŢI
PLIN CU STUDENŢI SUPARAŢI
DOAMNE OCROTEŞTE MINISTERU'”
“EŞTI INCAPABIL SĂ VOTEZI, SEMNAT MINISTRU’ ”
” 25% ÎNAPOI PENTRU STUDENŢI ”
Problema este ca guvernul vrea sa faca cursurile obligatorii, probabil pentru a mai scoate un ban. Nu-i greu de realizat daca te duci intr-o sala de curs sa vezi ca sunt maxim 30% dintre studentii care ar putea asista la el. Cei care absenteaza reprezentand in viitor o sursa de venit pentru visteria tarii…
Pe mine unul nu m-ar afecta deloc decizia fiindca oricum zici ca m-am nascut la scoala si ma prezint la toate cursurile, seminarele si laboratoarele. Dar cred ca daca pana acum s-a facut intr-un fel si a fost bine, nu a avut nimeni de comentat de ce sa schimbi? Oricum facultatea este “facultativa”, cine vrea invata cine nu treaba lui. Unii poate muncesc altii isi menajeaza sanatatea dormin pana la orele 11-12:00, nu se trezesc ca mine in fiecare dimineata la 7:00, sau chiar mai devreme cu 10 minunte daca tin cont ca eu am fixat cesul la telefon cu 10 minunte inainte.
Dar nici mie nu mi se pare corect fiindca “nenea” aia din parlament care voteaza si propun legi, o freaca la caldurica. Adica aia se duc in dita mai casa poporului sau unde isi au ei sediul, asta daca se prezinta la servici si dorm in plen, sedinte sau ce ocupatii or mai avand ei. Ba mai mult altii isi ocupa timpul liber, ca doar n-au ce face acolo vizionand filme, jucandu-se pe internet… uneori filme porno cum am mai vazut pe la stirile de la ora 19:00. Daca se fac cursurile obligatorii adica vor trebui sa recuperate cu plata sa le puna si la nenea aia niste sanctiuni precum chiulul pentru o zi de la locul de munca 1/4 din salariu, alte chestii care nu tin de etica si morala precum filmele erotice salariul pe 6 luni si asa mai departe, poate vor deveni si ei mai constiinciosi in ceea ce priveste munca lor. Amenzile astea sunt mici fata de ce ar trebui sa plateasca avand in vedere ca macar ei au un salariu, in schimb marea majoritatea a studentilor nu au venituri proprii deci sa platesti anumite chestii este o pedeapsa destul de aspra.
Sa ii arda la buzunare pe nesimtitii aia din Parlament care SUG banii poporului si daca am face si o paralela cu banii care circula prin Botswana!
Imagine via .
Eu nu ma plang, la noi nu e obligatoriu nimic… Nici seminariile, nici cursurile, deoarece asa au decis profii. Se merge pe ideea ca cine vrea cu adevarat sa fie in sala aia, va veni. Cine nu, nici nu ,,trebuie” sa vina. Asa, se evita situatiile de stundenti adormiti la cursuri :))
Bine, cred ca nu are rost sa spun ca daca as lipsi, nu m-as vedea deloc bine in sesiune 🙂 Plus ca imi place sa fiu acolo!
Cat despre absurditatile propuse de minister, ai punctat foarte bine tu niste aspecte. Ipocrizia e la rang inalt, obliga studentii sa se prezinte la cursuri, cand parlamentarii nu dau cu zilele pe la servici. Si omit faptul ca multi stundeti nu se prezinta la cursuri deoarece au un job, cu care isi platesc facultatea. Se va ajunge la situatia in care doar cei care au bani vor putea face o facultate la modul serios.
Ideea e ca e bine sa mergi la cursuri dar nu fortat adica daca vin acolo si ma deranjeaza pe mine care chiar ma intereseaza sa invat ceva, care e progresul?
Da, şi la noi au amintit ceva despre obigativitate dar încă nu au început profesorii să pună absenţe la cursuri. Cum spune şi colorbliss e o înţelegerea tacită între studenţi şi profesori momentan. Am cursuri la care din două grupe suntem doar trei studenţi în sală..dar asta e viaţa. Şi profesorul e mai liniştit că nu are de suportant nesimţirea celor care vin doar pentru a avea numele pe listă.
Problema e că dacă e lege e posibil să fi constrânşi profesorii să facă prezenţa, să li se ceară situaţia sau mai rău să începă controalele, şi atunci să vezi ce se schimbă situaţia şi începe măcelul. Un profesor nu îşi va risca venitul pentru a acoperi chiulangii, aşa că vor fi cozi pe la casieriile unde se plătesc absenţele.
Anul ăsta s-au âmpit de tot ăştia cu legile lor…şi în turism mai nou…vor să îngrădească parcurile naţionale şi să impună o grămadă de reguli pentru turişti unele absurde de tot.
Şi da, probabil că se urmăreşte renunţarea la “învăţământul bugetat” aşa, puţin câte puţin….Vom vedea
am vazut pe Liga Studentilor ca a intrat in vigoare si ca la unele facultati se aplica la mine cel putin nu s-a adus aminte de asa ceva.
Bună ziua ! Te invit pe blogul meu, unde te aşteaptă un interviu.
http://www.lecturirecenzate.ro/2011/03/19/blogosfera-interviu-despre-blog/
Aş fi foarte onorată dacă ai răspunde.Weekend plăcut ! 🙂
Pato, facultatea este facultativa in sensul ca nu te obliga nimeni sa o faci. In Ro sunt obligatorii .. nu stiu … 12 clase … sau 8 … nu mai stiu. Dar odata ce ai decis sa te duci la facultate, ai niste chestii care sunt obligatorii. Evident, daca vrei sa o termini. In plus, daca parlamentarii o freaca la caldurica si in general sunt cum sunt, asta nu e un motiv ca toti sa aratam cu degetul spre ei si sa facem treaba prost …
Din cate stiu eu, azi, in Romania sunt obligatorii 10 clase. Dar maine nu se stie… 🙁 😉
Acesti studenti care sunt suparati pentru aceasta decizie,vor fi viitorii muncitori,care se vor plange ca au salarii mici.Daca ei in timpul facultatii nu invata nimic,mai ales ca te duci la o facultate pentru ca vrei sa o faci,nu numai sa ai o diploma,sau asa ar trebui,mi se pare normal sa se mearga si la cursuri.
pe multi ii intereseaza diploma nu cunostintele si competentele care te recomanda si pe care eu vreau sa le deprind
Salut. Păi asta e problema, că unii studenţi nu sunt interesaţi de şcoală, şi totuşi trec anii aşa mai cu un picior în drum şi unul în căruţă…dar trec. Aceste exemplare, daca sunt forţate să vină la cursuri vor face panaramă, nu se vor cuminţi ca şi cum ar intra la biserică…asta e partea nasoală. Sau vor lipsi şi vor plăti chitanţe, şi astfel creşte bugetul.
vom vedea dacă se va ţine cu adevărat cont de legea asta..
sustin ideea expusa de tine 🙂
facultatea e facultativa, studentii care constientizeaza ce e scoala cu siguranta ca frecventeaza si cursurile
unii nu inteleg cum sta treaba in ministerul lui si pana se lamuraste bine trebuie sa plece 😐
si vine altul la fel, care vrea sa intre in istorie si isi asuma alta trasnaie si asa ma obisnuisem sa fiu cobaiul lor inca din clasa a 5-a cand s-au comasat clasele in loc de maxim 20 in clasa am devenit minim 30 si tot asa pe generatia mea s-au facut toate incercarile posibile!
Dragoste cu forta nu se poate, nu mi se pare deloc corect sa fie obligatoriu avand in vedere ca dupa ce termini anii de invatamant cu greu gasesti un loc de munca stabil si bine platit.
Dacă studentul este la cursuri cu taxă şi dacă el alege să nu se prezinte prea des (mai ales ca 60 – 70% dintre acestea sunt materii de umplutură) este fix alegerea lui, pe banii lui.
Nici eu când eram student nu mă duceam la toate cursurile, pentru că mi se părea jignitor ca o împiedicată să-mi predea la informatică, spre exemplu, alcătuirea unei ferestre de Windows.
eu ma duc la cursuri fiindca imi vine mai usor sa inteleg… si ascultand parca inteleg mai multe decat daca as citi eu in soapta fiindca de la o vreme nu mai citesc cu voce tare fiindca e prea mult de citit si obosesc. Dar am o memorie auditiva mult mai buna si cand eram mic tin minte ca intelegeam totul din clasa nu trebuia sa mai fac acasa mare lucru, in afara de temele date.
Ideea e ca daca vrei sa inveti o meserie si te pasioneaza domeniul mergi zi de zi daca nu… vrei doar o hartie care nu se stie cat de mult te poate ajuta in viata, probabil o sa o plantezi pe un perete in sufragerie cum fac americanii.
Unii muncesc si asta le distruge sansa sa faca un ban cinstit. De exemplu la mine in Brasov unii studenti au cursuri de dimineata pana seara : unu pe la 7.30, altul pe 11.15 , altul pe la 16.40.
Ce faci asa ? Te muti pe holurile facultatii ?
Sa schimbe si ei cate ceva.
pai asta cu cursurile puse aiurea tine de profesorii vostri care probabil unii nu vor sa se trezeasca inainte de ora 10 altii m-ai au cursuri si pe la alte facultati… si tot asa eu am in fiecare dimineata de la 8 pana la 2 in medie, am profi care isi dau interesul.
Foarte de acord. Eu lucrez in invatamant si nu de putine ori mi s-a intamplat sa nu-mi pot tine cursul pentru ca aveam doar 3-4 studenti in sala. E chiar jenant…
Noi am făcut curs deşi eram 3 oameni în aslă..e super tare. Nu ştiu cum e la tine, dar dacă ai avea 50 de oamnei din care jumătate să se joace pe telefon sau să facă orice altă activitate total diferită de curs, nu cred că ai mai fi de acord.
Sau poate că e linişte în clasă şi deci nu ai dat peste asemenea probleme. Forfota cauzată de “cei mulţi şi neliniştiţi” e chiar deranjantă atât pentru copii care vor să fie atenţi dar şi pentru tine ca profesor.
vorbesti serios? chiar esti prof?
Dap. La inceput am fost la un liceu unde am predat filosofie, acum predau nationalism si identitate mationala 🙂
Identitate naţională … la cursul ăsta chiar nu aş lipsi!
În programa ce o aveţi spuneţi despre îndepărtarea de tradiţii ca fiind un lucru pozitiv sau ca fiind un lucru cu repercursiuni gen regrete şi dezavantaje? Sunt curios, poate identitatea naţională nu include tradiţiile şi istoria .. cine ştie!
foarte frumos, dar cati ani ai?
Fac 24 in noiembrie :D. Dar la 5 ani si 9 luni eram deja in clasa I :))
Eu am renuntat la primul an de facultate, fiindca vreau sa fac facultatea care mi-o doresc si care imi place.Si nu este una tocmai scurta si usoara..
Daca vor sa scoata locurile de la buget, e de rau!
Vorba cuiva de aici: facultate vor face doar cei cu bani!
Eu as fi de acord ca cei care trec prin facultate ca taranu` prin loboda, sa fie supusi unor examene, dupa ce isi dau licenta.Daca vor fi buni, poate se vor angaja, dar in niciun caz sa nu se intre pe un post de munca cu nota 5…E chiar…jalnic!
Nu stiu…dar nu se simt aiurea cand vad nota 5?Mai si sar in sus de bucurie…
Eu una, m-as simti…una cu pamantul!
Cat despre frecventarea cursurilor, mi se pare normal ca odata ce te-ai inscris la o facultate, trebuie sa te si duci la ea, nu sa pierzi vremea prin nu stiu ce pub sau pe strazi aiurea…Exceptie fac cazurile in care tu ca si student chiar lucrezi…
Dar de exemplu, la facultatea prietenului meu, profesorii intreaba studentii care si cum lucreaza…ca sa aiba o evidenta.Bineinteles, nu peste tot este la fel, dar e o varianta. 🙂
@Vanesa, banuiesc… asa ar fi ideal dar in viata o sa afli si tu lucrurile nu sunt chiar asa simple si ce pare a fi corect pentru unii nu este in avantajul tuturor asa ca se fac tot felul de marlanii, o sa intelegi cand o sa cresti. Stiu ca suna dur asta, fiindca asa imi spuneau si mie unii care erau mai mari ca mine desi poate diferenta de varsta dintre noi doi nu e foarte mare…