Viata

Cum verific daca sunt asigurat medical?

Luna asta, la fel ca in fiecare toamna, am fost la medicul de familie…fiind student trebuie sa duc o adeverinta de la facultate ca sa raman ca asigurat in sistemul national de sanatate (Casa Nationala de Asigurari de Sanatate – se numeste institutia care se ocupa).
Ajung la medic, verifica asistenta daca sunt in sistemul informatic al asiguratilor medical din Romania si nu figuram, din septembrie 2011, in sistem ca asigurat.

Deci am mers un an blat! Desi m-am ocupat de asta si aveam dreptul…FUCK!!!

Eu stiu sigur ca am adus ce trebuia si anul trecut, cine este vinovat?
Doctorita de familie, pentru neglijenta?
Eu, pentru nestiinta?
Sistemul, fiindca traim in Romania?

Nu mi se pare normal ca eu care am dreptul sa beneficiez de asa ceva si ma ingrijesc de ce-mi trebuie, adica am adus mereu ce mi-a cerut sa ma trezesc peste noapte ca am nevoie de un tratament si sa platesc sute de lei cand puteam sa economisesc 70%… Sau Doamne fereste sa sufar o interventie chirugicala sau o internare si sa ajung in stadiul de “BANKRUPTCY”.

Din fericire in 2012 am fost ferit de incidente sau afectiuni medicale…dar nu mi se pare normal. Sa stau la ghici, stiind ca sunt asigurat sa ma trezesc ca nu-s cand am mai mare nevoie.

Cum verific daca sunt asigurat medical?

Daca vreti sa verificati daca figurati ca si asigurat la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate(CNAS) nu trebuie decat sa va completati CNP-ul si spatiul destinat codului Capcha
siui.casan.ro:82/Asigurati/

De ce va zic si voua? Fiindca se mai intampla… cum m-am trezit eu, ca un doctor de familie sa fie neglijent in serviciu se mai intampla ca un angajator sa nu va plateasca contributia pentru Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, sa stiti si voi pe ce lume traiti!!!

Cum verifici daca esti asigurat medical? Vezi mai sus!

Tagged ,

45 thoughts on “Cum verific daca sunt asigurat medical?

 1. Bine că mi-ai adus aminte de asta. Trebuie să trimit adeverință de la facultate. Am verificat și nu apar ca asigurat … Anul trecut am trimis și apăream ca asigurat.

  1. Eu inca nu-s asigurat cica la sfarsitul lunii asteia duce ce trebuie unde trebuie… 🙁
   Multumesc lui Dumnezeu ca n-am avut nevoi medicale :(, ca altfel nu stiu ce urat as fi facut. Dar si doctorita asta doar stia ca-s student nu putea sa verifice si ea daca pacientii ei sunt asigurati sau nu, daca au dreptul?

   1. Un medic de familie nu are obligativitatea asta. Are destule si-asa. Oricum, el primeste lunar o situatie de la Casa de Asigurari, care de foarte multe ori nu concorda cu evidentele lui, desi el a facut toate diligentele necesare: a dus actele doveditoare acolo sau i-a trimis pe pacienti sa-si rezolve statutul.
    Tu procedezi foarte corect, ca dovada ca ai remediat asa cum trebuie situatia.
    Deci da, e atributia asiguratului sa verifice asta. De exemplu, tu fiind student, medicul n-are de unde stii daca nu cumva ai abandonat facultatea sau poate ca ai terminat-o. E datoria ta sa-l anunti cum mai esti.
    http://www.cnas.ro/intrebari-frecvente/care-sunt-drepturile-si-obligatiile-asiguratului-

    1. Da, dar stiu ca m-am ocupat de asta… adica i-am dus ce trebuia si totusi m-am trezit ca fiind neasigurat. De acum cred ca am sa-mi verific situatia mea si a parintilor din 3 in 3 luni.

  1. Asa ar fi, insa viata ne invata… ca trebuie sa fim prudenti :(. Pe mine m-a apucat toti “cei mai rau” cand am auzit ca nu-s asigurat cand stiam ca trebuia sa fiu, cand stiam ca i-am dus adeverinta anul trecut :(, acum urmaresc sa vad daca ma baga ca daca nu o face…discutam.

 2. Eu stiu ca aceste adeverinte trebuie duse la medicul e familie cel putin de 2 ori pe an. Cu siguranta ultima ta adeverinta a disparut inainte de a fi atasata la fisa medicala 🙂 Bine ca ai descoperit la timp!!!

  1. Probabil… dar eu cand mi-a cerut am dus. Cum m-am dus si anul asta fara sa ma anunte, stiam ca trebuie sa duc din anii trecuti 🙁

 3. Iaca am aflat ceva foarte util, tin minte ca in urma cu ceva ani am stat la coada la casa de asigurari sa iau un certificat de asigurat … se pare ca am evoluat!

  1. Ma bucur ca pot fi util cititorilor mei :), din greseli se invata… de preferat din greselile altora!

 4. Asta e o lecție ca și la medicul de familie (ca peste tot) să verifici de mai multe ori dacă își face treaba !

   1. A depus juramant sa te ingrijeasca cum stie el mai bine, nu sa iti rezolve problemele de genul acesta.

    “Jur pe Apollo medicul, pe Esculap, pe Higea şi Panacea şi pe toţi zeii şi zeiţele, pe care îi iau ca martori, că voi îndeplini acest jurământ şi poruncile lui, pe cât mă ajută forţele şi raţiunea:

    Să respect pe cel care m-a învăţat această artă la fel ca pe propriii mei părinţi, să împart cu el cele ce-mi aparţin şi să am grijă de el la nevoie; să-i consider pe descendenţii lui ca fraţi şi să-i învăţ această artă, dacă ei o doresc, fără obligaţii şi fără a fi plătit.

    Să transmit mai departe învăţăturile acestei arte fiilor mei, fiilor maestrului meu şi numai acelor discipoli care au jurat după obiceiul medicilor, şi nimănui altuia.

    Atât cât mă ajută forţele şi raţiunea, prescripţiunile mele să fie făcute numai spre folosul şi buna stare a bolnavilor, să-i feresc de orice daună sau violenţă.

    Nu voi prescrie niciodată o substanţă cu efecte mortale, chiar dacă mi se cere, şi nici nu voi da vreun sfat în această privinţă. Tot aşa nu voi da unei femei un remediu avortiv.

    Sacră şi curată îmi voi păstra arta şi îmi voi conduce viaţa.

    Nu voi opera piatra din băşică, ci voi lăsa această operaţie celor care fac această meserie.

    În orice casă voi intra, o voi face numai spre folosul şi bunăstarea bolnavilor, mă voi ţine departe de orice acţiune dăunătoare şi de contacte intime cu femei sau bărbaţi, cu oameni liberi sau sclavi.

    Orice voi vedea sau voi auzi în timpul unui tratament voi păstra în secret, pentru că aici tăcerea este o datorie.

    Dacă voi respecta acest jurământ şi nu îl voi călca, viaţa şi arta mea să se bucure de renume şi respect din partea tuturor oamenilor; dacă îl voi trăda devenind sperjur, atunci contrariul.”

    1. Eu stiu ca problemele se previn de preferat… nu se cauta rezolvare abia dupa, daca se puteau evita. Zic si eu!

 5. Am patit acelasi lucru cu copilul la inceputul anului scolar. A avut nevoie de o adeverinta de la medicul de familie pentru scoala si acolo a descoperit ca nu avea asigurare medicala, desi noi am dus an de an acte care dovedeau ca este elev.

 6. buna ziua, am si eu o intrebare, cum pot verifica daca medicul meu de familie apare in lista aliguratilor siui??

 7. off pai cum sa fac rost de cnp-ul lui?? sau spuneti-mi un site unde sa pot intreba si sa mi se raspunda pe masura… Sistemul Informatic Unic Integrat pentru Sănătate (SIUI) MULTUMESC

  1. pai ce treaba are medicul dumneavoastra? daca este asigurat sau nu… dumneavoastre trebuie sa vedeti de persoana dumneavoastra si eventual de cei apropiati daca sunt asigurati!

 8. pai mie nu mi se poate elibera un concediu medical din cauza asta, si daca se elibereaza nu va fi platit, lucru care e groaznic…

 9. problema e ca l-am intrebat, ii lipseau niste acte pe care le-a dus luni zice el si de luni pana azi nu a fost adaugat… e posibil??? incerc singura sa descopar alta varianta nu am pentru ca nu prea mai raspunde la tel 🙁
  ms

 10. Pato, din cate stiu eu, medicul de familie trebuie sa faca dovada ca are o relatie contractuala cu Casa de asigurari de sanatate. Cred ca la acest aspect se refera Adriana.

 11. nici eu nu mai inteleg ce se intampla ca in lista asiguratilor de la OPSNAJ apare cu cod de parafa cu tot dar nu mi se elibereaza medicalul asta pana ce dansa nu apare in baza SIUI care nu mai inteleg ce rol are…
  multumesc pentru ajutor

  1. Este vorba despre sistemul informatic unic integrat. Din cate inteleg eu, medicul trebuie sa treaca fisele asiguratilor in sistem computerizat pentru a putea beneficia de toate drepturile. Deci, insista la medic sa isi rezolve problemele.

   1. Adriana, nu sunt sigura ca ceea ce spun este corect, dar te pot trimite pe blogul unei doamne care este medic, sa te sfatuiasca. O rogi frumos sa iti explice. http://silavaracald.cotcodacii.ro/
    Pana la urma ti-l vor plati, dar se poate sa dureze o perioada pana sosesc banii. Sotul meu i-a primit dupa doua luni.

 12. Doamneee nu aveti idee cat am insistat… spune ca luni si-a dus restul de acte pentru a putea aparea in lista asta dar nici azi nu apare, este posibil in atata timp sa nu o adauge?? mai nou acum nu imi mai raspunde nici la tel, nu mai stiu ce sa fac, daca nu se solutioneaza medicalul meu nu va fi platit nu??

 13. Suntem cu toți tineri și ne plângem de sistemul pe care noi l-am ales. Ce?..nu noi? atunci sa-l dam noi jos!!!!!! Ne uitam la niște moși și babe comuniste care se îmbogățesc pe spinarea tinerilor din aceasta tara! Ce dracu mai așteptați???Jos cu cei care-și bat joc de noi!!!Sa vina tineri cu bun simt și experienta!!!

 14. Azi am fost la doctor, și..ce credeți? “Nu sunteți asigurata”..aduceți dovada de la CASMB. Iar eu lucrez și plătesc de 4 ani fără nici o întrerupere. Am adus adeverințe la doctor în fiecare an. Acum sa ma duc la CASMB sa fac cerere sa depun dovezi ca plătesc, și sa ma duc peste 30 zile sa ridic adeverința(dovada). Si astea toate bolnava coapta. Ca de aia ma duceam la medic. INADMISIBIL!!!!Cum tot sistemul care de fapt nu este nici un sistem, își bate joc de oameni! Ce așteptam, nu știu!? Stie cineva?

  1. Eu stiu ca iti fura si ultimul leu din buzunar, sistemul asta… mi s-a intamplat si mie in ultimul hal saptamana trecuta, am platit niste contributii pentru sanatate pe niste venituri care nu le-am avut fiindca asa scrie in litera legii…

 15. Am si eu o intrebare. Am 22 de ani, iar eu nu am mai avut medic de familie de peste un an (si cel care l-am avut a fost la o clinica privata), ca nu am avut nevoie, si pe langa asta eu sunt plecata de 3 ani cu facultatea in Bucuresti, fara mutatie. Am absolvit facultatea acum 2 saptamani, si interesandu-ma de inscrierea la masterat am aflat ca imi trebuie adeverinta medicala cum ca sunt apta pentru invatamant. Ma mai pot inscrie eu la acelasi medic de familie (clinica privata) daca nu mai sunt la facultate de 2 saptamani? Mai sunt asigurata aceste 3 luni dintre facultate si master? In program apar ca si cum nu sunt asigurata…. Cum fac sa iau aceste adeverinte daca nu ma pot inscrie la medic de familie fara asigurare? Chiar nu stiu cum sa procedez…

  1. in primul rand stiu ca anul universitar se incheie la sfarsitul lui septembrie, deci ai putea cere o adeverinta pentru medicul de familie, sau pentru casa de sanatate de la secretariatul facultatii.
   Apoi vezi cum rezolvi la medic pentru adeverinta pentru master…dar cred ca va trebui sa te inscrie iar in sistemul de asigurati, pe baza adeverintei de la facultate, unde ai terminat.

   Nu stiu exact ce trebuie sa faci, trebuie sa te informezi la un medic sau la fostul tau medic de familie si sa vorbesti la secretariat sa vezi cum se poate rezolva situatia.

   Desi ma gandesc ca adeverinta aia pentru master, poti sa o iei ca si un angajat cu plata de la o policlinica sau ceva de genul.

   1. Merci frumos! Ar fi bine sa fie asa treaba cu septembrie, altfel nu stiu care ar fi logica… Ar fi culmea sa imi depun actele pentru somaj, doar asa, pentru 2 luni, pentru o adeverinta si asigurare. Oricum merci pentru raspuns, voi face un drum maine pe la facultate. O seara frumoasa!

    1. si eu sper sa te fi ajutat, eu sunt mai mic ca tine…nu stiu exact cum se procedeaza in cazul licentiatilor dar eu asa as proceda.

 16. Eu nu mai lucrez de pe data de 13/08/2013 si pana la data actuala 25/01/2014 eu apar ca fiind asigurata salariat desi eu nu mai lucrez de la data mentionata mai sus. Ce angajator sa-mi plateasca mie contributiile catre stat? In atatea luni nu si-au actualizat informatiile si tot eu sunt obligata sa ma duc la CASMB sa depun acte cum ca eu nu mai sunt asigurata si ca beneficiez de asigurare pe handicap avand gradul 1 fara insotitor. Azi am fost la dr specialist si a vrut sa-mi dea reteta pe handicap si surpriza!!! NU FIGUREZ CA FIIND ASIG HANDICAP, sunt SALARIATA :))! Bineinteles ca mi-a dat reteta pe handicap pt ca i-am dus certificatul de handicap. Cat despre cei care sunt asig ca fiind studenti, trebuie sa se duca la CASMB cu adeverinta de la facultate ca in perioada x – y au fost la facultatea x pt a actualiza datele, iar adeverintele trebuie predate la medicul de familie/specialist din 3 in 3 luni (asta tb sa va comunice medicul de familie) nu la 6 luni sau 1 an … o trimitere e valabila 30 de zile si ai dreptul la 3 consultatii (cu acelasi diagnostic) in 3 luni consecutive. Cei de la CASN au nr de telefon postate pe site,inclusiv un TEL VERDE. Site-ul corect este: http://www.cnas.ro/ , link-ul postat de tine nu este cel al CNAS. Degeaba verifici pe portalul lor pt ca nu e actualizat, am multe cunostiinte care nu lucreaza de mai multe luni si figureaza ca fiind asigurate desi nu sunt. Tot ce tine de Romania nu e actualizat. Du-te cu adeverinta la CASMB /jud de care apartii si rezolvi treaba si schimba medicul de familie. Recomand sa te duci la o clinica particulara, la cele de stat stai cu orele la coada desi ai programare :))

  1. Probabil ai dreptate, nu prea cunosc bine procedurile…uite chiar n-am mai verificat de mult daca sunt sau nu asigurat, adeverinta am trimis anul asta universitar o data. 🙁

 17. eu figurez ca asigurat la cas in urm verificarii dar azi la med de fam doar ca coasigurat la sot .muncesc de 30de ani neintrerupt dar cica nu platesc cas vinovat fiindca angajatorul nu vireaza contributia.contabila cica vireaza……pe cine sa da i vina si cum pot rezolva?multumesc

  1. Nu stiu ce sa va spun, ideea este ca daca nu figurati acolo inseamna ca ceva se intampla. In al doilea rand clar angajatorul este problema, fiindca daca v-ar plati contributia ati aparea automat in sistem…in al treilea rand cred ca va puteti adresa in primul rand la Casa Judeteana de Sanatate sau cum ii spune si apoi daca se dovedeste faptul ca nu va sunt platite contributiile la AJOFM. Cai spre rezolvarea problemei sunt, atat legale cat si sub o forma de mediere…

Leave a Reply

Your email address will not be published.