Va întreb cum reușiți să vă mai detașați de cotidian.
În ultima perioadă, am investit timp și ceva bănuți într-o activitate care se întâlnește cu natura.
Dacă în perioada adolescenței și până acum vreo 2-3 ani mă relaxam, sau consideram că mă deconectez de stres prin jocurile pe calculator. De puțin timp, pot spune că mă simt mult mai bine la o partidă de pescuit.
La pescuit vă spun sincer că nu simt nevoia nici de mâncare, nici de a pune mâna pe telefon… Ore întregi!
Nu pot spune că sunt pescar, mare pescar nici atât. Încă visez la marea captură.
Nu este o activitate pentru toată lumea!
Dacă nu ai răbdare deloc, nu-ți va plăcea să arunci bățul în baltă și să urmărești cu orele o plută, un vârf de lansetă, sau un clopoțel. Niciodată nu e prea devreme sau prea târziu, răbdarea se poate antrena.
Poate fi o activitate costisitoare sau nu depinde ce vrei sa faci sau cât de mult te prinde microbul pentru acest obicei.
Spre exemplu, eu ca și scule de pescuit, dar reamintesc nu mă consider pescar, am trei vergi de pescuit (undițe) și două lansete.
Am început de la un băț de 7 metri din carbon – cam 115 Ron m-a costat acum un an.
Apoi mi-am dorit sa pot da la răpitor așa că am achiziționat o lansetă de 1.8 m din carbon (10-30 grame) din două segmente împreună cu o mulinetă – împreună m-au ajuns cam 170 Ron cu tot cu firul de pe tambur.
Apoi am mai investit în niște monturi de caras și răpitor undeva la 25 de Ron.
In toamna târziu, am avut o ieșire de weekend cu niște prieteni la Ruginoasa de Buzău. Trecând prin Buzău, nu am ratat ocazia sa oprim la Decathlon, deși ne-am făcut puțin așteptați mica oprire a rezultat cu doua undițe din fibră de sticlă una de 3.5 metri și cealaltă de 5 metri ambele cu monturi – preț total aproximativ 50 Ron.
Între timp am mai cumpărat seturi de cârlige – pentru oblete și caras preț aproximativ 25 de lei.
Nada și momeala nu pot sa o iau în calcul…dar adunată probabil face mai mult decât tot peștele prins.
În primăvara am considerat că lanseta mea de spining, nu se mulează pentru pescuitul la crap și somn la Dunăre. În acest scop, am mai investit într-o lansetă achiziționată pe internet de 2.4 metri (200-500 grame) din aia pentru monștri, împreună cu mulineta a costat 220 Ron. După această achiziție au mai urmat niște organizatoare un scăunel de pescuit, un juvelnic și iarăși niște monturi de această dată de somn și de crap – preț estimat cam 200 Ron.
Din păcate monștri apelor s-au lăsat așteptați, în primă fază din cauza interdicțiilor… Apoi din lipsa timpului, apoi din cauza faptului că am fost plecați de acasă o lună și jumătate în așteptarea lui bebe. Când totul s-a normalizat și am mai prins și eu câteva ieșiri pe baltă ori n-am prins nimic ori am rupt monturi (cel puțin la Dunăre).
De ce e frumos la pescuit?
Fiindcă activitatea se desfășoară în mijlocul naturii, departe de zarva zonelor populate. Așa că ne putem delecta cu un concert de liniște, unde doar păsările se fac auzite cu triluri ce se împletesc cu orăcăitul broaștelor. În natură ori ești vânător, dar poți deveni rapid și vânat…m-au terminat țânțarii cu tot Autanul dat din belșug. Dar sentimentul e minunat, când supraviețuiești și ajungi acasă cu gândul că duci soției ceva pește să-l curețe și tu să bei o bere mult meritată liniștit, dar ce nu previzionai e că tot tu ajungi să cureți și peștele și berea o bei mai târziu.
