Cugetari

Viata in sine e un compromis

Dar ca sa tratam acest subiect trebuie sa aflam ce inseamna termenul compromis.

COMPROMiS, compromisuri, s. n. Înțelegere, acord bazat pe cedări reciproce; concesie. ♦ Înțelegere între două sau mai multe persoane sau state de a supune unui arbitru rezolvarea litigiului dintre ele. – Din fr. compromis. (din DEXonline)

Compromisul este o intelegere, o cale de mijloc intre doua cerinte diferite, o mediere a unor rezultate dinstincte. Pana la urma compromisul este o decizie…fiindca nu poti face un compromis fara sa actionezi, compromisul este o urmare a unei actiuni. Compromisul nu inseamna neaparat o cale de mijloc, fireste se pot alege si extremele cu asumarea unui risc sporit

Compromisul e drept ca in constiinta romanilor cel putin are o alta insemnatate, reala si aceea…

COMPROMiS, -Ă, compromiși, -se, adj. 1. (Despre oameni) Cu reputația pătată; discreditat. 2. Primejduit, stricat. – V. compromite.

Al doilea se refera in viziunea mea la un final nereusit al unui compromis din prima categorie(decizie, actiune, etc), care probabil pateaza imaginea.

Merg pe principiul unei legi a fizicii scoasa din cotext si modificata pe alocuri, “Orice actiune are ca efect si o reactiune”.
Asa ca orice ai alege/face, actiunea ta are niste reactii pozitive dar si negative…ele vin la pachet intr-un raport uneori prevazut (in cazul actiunilor mai putin riscante) alteori neprevazut.
Faptul ca alegi ceva pentru a nu se intampla ceva, deja e un compromis. “Raul cel mai bun” sau compromisul favorabil este o alegere echitabila insa poate nu este intotdeauna si etica. Nu intru in prelegeri de etica findca si asa simt ca m-am pierdut pe drum.

Eu vad asa viata, in fiecare moment esti supus unei alegeri, trebuie sa faci o alegere dintr-o infinitate! De asta nu cred in “destin scris in stele” sau “cum ti-o fi soarta”. Cred in destin, dar unul conturat prin deciziile si actiunile tale.

Chestia e simpla, orice actiune este un compromis, implicit viata este o suma de compromisuri…de aici pot sa trag concluzia ca viata e un compromis. Desi ar mai putea fi o ipoteza, dar e dusa la extrem si cum personal sunt un tip echilibrat prefer sa evit astfel de riscuri.

Tagged ,

4 thoughts on “Viata in sine e un compromis

    1. E un compromis si asta 🙂 fiindca daca nu intrai sa vezi nu puteai sa afli asta… dar oricum ai pierdut aproape o secunda asteptand sa se incarce blogul meu deci ai facut un compromis pentru care iti multumesc! 🙂

  1. Cata filosofie face Pato la 50 de grade… 😀 😛 Pai in cazul asta si faptul ca scriu acum si aici e un compromis? Am ales sa nu fac altceva, nu? 😛

    1. Eu asa cred si intr-un fel ma bucur ca ai ales asa si sper ca n-ai pierdut timpul, citindu-mi gandurile!

Leave a Reply

Your email address will not be published.