Cugetari

Sistemul de donații a luat-o razna

Vă spuneam că nu prea sunt incantat de cum decurge sistemul ONG, în general. Urmând o activitate conexă sunt invitat, în mod frecvent, în grupuri pe diverse rețele sociale care au că scop general întrajutorarea aproapelui.

Problema este că acum lucurile au evoluat într-o direcție lipsită de logică dar și de etică, cel puțin în viziunea mea.

Dacă la început am văzut anunțuri care promovau conturi IBAN, în vederea transferării sumelor donate în contul beneficiarului, lucru care până la urmă nu deranjează pe nimeni, au apărut tombole și licitații realizate de diverși, care și aici deși există contextul de a realiza “șarlatanii” personal nu mă deranjează fiindcă unul donează un produs iar celălalt banii, deci teoretic ambii au donat ceva.

Dar din ultima practică a derivat un alt procedeu. Eu îl numesc “mica publicitate”, vine persoana în speță Pato și scrie pe grup are cineva o mașină Hyundai Elantra mai nouă de 2018, kilometraj sub 45000, donez în contul micuței Xxcc  suma de 5000 de euro.

Unde este etica când eu vreau sa profit de o situație să îmi însușesc un bun? Practic eu ce donez?

Ok omul care îmi dă mașina ăla donează mașina, eu o iau la un preț derizoriu lucru care mă încântă. Data viitoare poate donez 25000 de euro pentru un apartament pe malul mării la cheie. Iar dacă îmi iese și asta de ce nu aș încerca să o duc la un alt nivel.

Evident eu am exagerat un pic, dar principiul cam asta este. Nici cu acele licitații organizate de diverși nu prea sunt convins că sunt în regulă. Nu vreau să considerați că generalizez. Chiar cred cu tărie că există și oameni de bună credință, care nu urmăresc nimic, care doresc doar să ajute, să poată simți bucuria că au făcut o faptă bună.

Nu vreau sa pomenesc de teledon-urile care au drept scop să rezolve probleme, ce intră în responsabilitatea instituțiilor locale sau centrale, fiindca poate reprezenta un subiect viitor.

Tagged , , ,

2 thoughts on “Sistemul de donații a luat-o razna

  1. Sunt de acord și nu prea. Dacă o persoană este implicată într-un caz și nu are bani pentru a dona, poate vinde un astfel de produs în schimbul unei sume pe care să o doneze.

    E o ”strategie” prin care toată lumea implicată donează. Cel care vinde produsul donează valoarea lui reală, iar cel care cumpără la un preț mai ridicat donează diferența de preț de la valoarea produsului cumpărat la suma stabilită de vânzător.

    Nu am o problemă cu cei care donează sau se ocupă de donații, dar a o problemă cu cei care profită de pe urma unor cazuri sociale și doresc să se îmbogățească din asta. Eu sunt de acord cu voluntariatul ăla curat, în care toată lumea face asta din plăcere, nu în cei angajați la ONG-uri sau care trag bani din asociații.

    1. Pai la exemplele mele firește duse la limita, eu din contră căutam chilipiruri…cel puțin așa văd eu. Da, la licitație e posibil sa se supără evalueze lucrurile din dorința de a face un bine, de aia nu am prea atacat acea practică, dar când eu solicit ceva 🙂 deja e aiurea da banii aia și gata îți cumperi din comerț ce ai nevoie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.