A fost un articol recent publicat pe zoso.ro privind modul de achiziție al fructelor și legumelor. Mi-am expus și eu modul în care le achiziționez și feedback-ul celorlalți cititori/respondenți mă pune pe gânduri!
Eu sunt tipul de om care încă mai frecventează piețele pentru legume și fructe, dar și pentru brânzeturi spre exemplu.
Aproape tot timpul anului găsesc ceva de cumpărat de la piață. În perioada rece, mă rezum la cartofi și rădăcinoase și mere. Dar în sezon prefer să cumpăr din piață verdețuri, legume, fructe fiindcă de cele mai multe ori găsești atât preturi mai bune, dar riști să prinzi și produse mai cu gust decât în supermarket.
Brânzeturile din supermarket mi se pare că nu au nici o savoare. Zici că nu au văzut laptele. Ok cumpăr chestii super măturate, dar caș, telemea, smântână…cu toate riscurile.
Mulți se plâng că nu pot să își aleagă produsele și printre produse îți mai baga și niște rebuturi. Se întâmplă, mi s-a întâmplat și mie. Dar sincer prefer sa am unul doi cartofi stricați într-un kg două fiindcă nu depășește că procent 10%. Pe de altă parte îmi certifică faptul că se mai și strică.
În supermarketuri sunt fructe, legume care poți să le ții cu lunile în casă la temperaturi ridicate că nu se deteriorează în niciun fel. Prefer să cumpăr o roșie care se strică într-o săptămână de ținut la frigider.
Vara aceasta am tot comandat la un domn diverse fructe, am crezut că este producător. N-am nimic de zis despre marfă mereu a fost foarte bună calitativ, doar că aveam și dădea impresia pe Facebook că este producător. Acum nu știu în ce măsură este, poate că are ceva livadă, dar acum vreo lună sau două a anunțat că va comercializa portocale. Nu știu unde cresc în Romania…omul a răspuns nedumeririi mele că sunt de livadă din Grecia și că nu sunt că cele din comerț.
Aș fi curios să cumpăr să văd dacă este așa cum zice. Oricum am înțeles că are un depozit probabil de fructe și se promovează ca producător, sau lasă se înțeleagă asta.
Per total am fost mulțumit de marfa, prețurile și serviciile lui.
Ce vroiam să transmit este că știu că majoritatea piețarilor sunt bișnițari, practic nici nu prea ar avea într-o activitate de subzistență, cum ne dorim noi cât mai natural și mai bio și mai tradițional, să își permită să și vândă la piață zi de zi. Poate ii găsești duminica sau cu noroc sâmbătă la piață pe producătorii veritabili în rest nu au timp și cum să vină zilnic, de aceea preferă să vândă en gross și intervin intermediarii, cu depozite, ceva lanțuri de distribuție poate și tarabe.
Ei din toată caracatița asta în sezon există șanse să ajungă produse ok și la noi pe masă. Asta cred eu!
Iar de multe ori prețurile sunt mai mici în piață decât la marii retaileri. Ex: conopidă la piață 2 Ron, în Kaufland 5.5 Ron.
Voi vă îndreptați doar spre supermarket orice ați cumpăra? Fiindcă din reacția publicului de pe blogul mai sus amintit pare că problema este la mine.
Dacă le mai ziceam că am și mâncat chestii de la gradina proprie anul în curs îmi luam hate veritabil că nu susțin economia.
Piață sau supermarket?? Au ajuns să fie același lucru. Acum in Sibiu, până ce bagi câteva haine la masina de spalat, deschizi telefonul si comanzi legume direct de la țărani. Nu știu cât de ”tarane” sunt legumele.
Supermarket domle, că la piață tot aia găsești. Vrei bio? Du-te la bunică, bunici, veri de pe la țară. La ăia care încă mai folosesc îngrășământ natural.
@ Iuliane de anul trecut sunt moșier :)) am avut câte ceva prin gradina anul asta, a fost primul an…am prospectat mai mult. când ne vom muta dacă avem șansa și ne ajută și Cel de Sus 🙂 vom fi puțin mai independenți alimentar prin intermediul livezii și grădinii.https://pato.ro/viata/mosia-lui-pato.html