Cugetari

Parere personala despre razboaie

Sursa: 1x.com/photo/18601

Razboiul prin definitie, reprezinta un conflict in masa intre doua parti avand ca factor declansator niste scopuri meschine.

Istoria ne-a invatat ca razboiul in sine poate deveni un scop, pentru niste minti bolnave…avand la baza diferite pretexte. Tot istoria ne-a aratat ca razboiul in deosebi s-a desfasurat, de regula, intre doua grupuri de oameni ce reprezentau diferite ideologii(politice, economice, religioase, rasiale, etnice, etc.).
Multi ar crede ca razboiul e un rau necesar, din moment ce nu cred ca a existat perioada pe glob de cand este scrisa istoria si pana astazi sa nu existe un asemenea eveniment major, fiindca nu poate fi considerat altfel.
Razboi nu poate fi considerat un atentat realizat pe cont propriu de 2 persoane, sau un grup restrans dupa care intervin trupele speciale…razboi este un eveniment cu adevarat major, in care sunt implicate/afectate toate categoriile sociale din zona de razboi.

Oricum se termina un astfel de eveniment armat, fie ca e unul civil, unul clasic, unul de guerrila…exceptand razboiul psihologic si exeplul razboiului rece, care reprezinta niste tipologii ireale a ceea ce inseamna razboiul armat, “armele diplomatice” fiind elemente de dorit pentru prevenirea si impiedicarea desfasurarilor armate dupa parerea mea, in orice razboi se varsa sange, se pierd vieti omenesti(militari sau civili), se comit atrocitati, se ajunge la degradare umana si sociala, este afectata economia locala sau mondiala, etc.

In viziunea mea razboiul nu are ce cauta intr-o lume civilizata, insa banii sunt un interes prea mare care primeaza in fata a toate elementele negative amintite mai sus.

Razboiul nu a adus niciodata ceva bun, luand in considerare pagubele iremediabile din vietile oamenilor afectati de el direct sau indirect.

14 thoughts on “Parere personala despre razboaie

 1. “Războiul este arta de a face în mare şi de a face cu glorie ceea ce, făcut la scară mică (individual), duce la spânzurătoare”, zicea Jean Fabre; privind în istorie, tind să-i dau dreptate, chiar dacă exită voci care susţin că războiul ar fi calea spre pace sau celebrul dicton după care, “dacă vrei pace, pregăteşte-te de război” (deşi chestia asta ultimă a funcţionat în timpul “Războiului Rece”).

 2. Multumesc frumos pentru comentariul deosebit de politicos pe care mi l-ai scris.
  Urmarile poti sa le vezi pe blogurile mele si poti sa faci si tu la fel.
  Sa fii sanatos si sa ai noroc in viata !

 3. Razboaiele au adus și progres tehnologic. Problema este că noi, ca și specie suntem incapabili să progresăm la fel de rapid fără a apela la aceste atrocități.

   1. Razboaiele sunt cele care au făcut ca unii conducători să fie interesați să investească în cercetare mai mult decât în vreme de pace, automobilele, avioanele, electronicele nu ar fi ajuns atât de performante azi dacă nu exista cel de al doilea război mondial sau “Razboiul Rece”

     1. Probabil că da, probabil că nu. Dacă eram părtași la acel război cu siguranță nu. Așa că nu am fost, putem spune ce vrem. În acest moment rasa umană este suficient de avansată încât să avanseze și să prospere și fără vărsare de sânge. Eu nu că nu zic nu războilului, zic nu vărsării de sânge.

      Spre exemplu, în Siria e groază. Mor din ambele tabere. E vorba de moarte și e grav. Dacă un război ar opri moartea aș fi de acord cu el. Dar ni păcate un război nu oprește moartea. Și mai din păcate, nu am soluții.

 4. Mie, definitia cea mai scurta care in vine in minte este: Razboiul inseamna nevoie de putere.

  Asa suntem construiti mental, sa vrem putere. In ziua de azi, acest cuvant “putere” s-a mai diluat si acum nu se masoara in cate teritorii detii sau ma rog, in ce se masurau pe atunci. In zilele noastre, puterea inseamna bani, pentru altii a fi foarte destept inseamna putere si asa mai departe.

  1. Puterea poti sa o obtii si fara violenta, la fel si banii sau cunoasterea…suntem inca fiinte salbatice, oricat de “cerebrali” ne-am considera.

 5. Hmm.. in caz de razboi eu ma predau si ungurilor :)). Tot timpul evit conflictele cat de mult pot.

  Razboaiele, tot timpul au avut 2 motive PUTEREA SI BANII

Leave a Reply

Your email address will not be published.