Cugetari

Necesitatea centrelor de vaccinare SARS-COV-2

Mă întreb, de ce sunt necesare crearea de centre de vaccinare împotriva SARS-COV-2, alocarea de noi fonduri sau de personal, când infrastructura există.


Medicii și asistentele de familie sunt deja plătiți pentru actul medical și își desfășoară activitatea în cabinete medicale. Bănuiesc că fiecare cetățean al patriei este înscris la un medic de familie.

Să fie doar problemă de logistică? Dar cabinetele marea majoritate sunt în policlinici, unde își desfășoară activitatea mai mulți medici simultan sau în ture.

Notă*
Nu am pregătire medicală sau asociată situațiilor de urgență.

Tagged ,

5 thoughts on “Necesitatea centrelor de vaccinare SARS-COV-2

  1. Pai probabil ca banii aia vor fi decontati de la UE. In plus, foarte multe centre nu respecta conditiile, nu au trasee separate.

    1. Poate că ai dreptate, dar ele funcționează, medicii și asistentele sunt plătiți. Oricum fac vaccinuri antigripale, pentru bolile copilăriei, etc. Pare dubios

  2. Dacă este vorba despre vaccinurile respective la minus nu știu câte grade, este imposibil să le distribui în timp util tuturor cabinetelor medicilor de familie și apoi printr-o sincronizare perfectă aceștia să își și vaccineze pacienții în timp util (cât timp pot ține vaccinurile la frigiderele lor normale din cabinet – adică de cele mai multe ori unul singur).

    Apoi vorbim de distanțarea socială. Sălile de sport permit un spațiu mai larg închis. Să ne amintim de cozile de la medicii de familie unde te mai îmbolnăveai de ceva nou cât stăteai la rând cu copilul. Traseu intrare-ieșire etc.

    Aceleași săli de sport permit depozitarea mai multor frigidere, nu ca în cabinetele de 3×3 a medicilor de familie.

    După care ne gândim la faptul că este un vaccin nou ce presupune asigurarea unui echipaj de asistență medicală de specialitate, fapt care nu poate fi asigurat în cabinetele mediclor de familie. Și o să zici că ce, nu pot asigura ei? Nu. Medicii de familie nici măcar nu fac ei injecții. Asistentele medicale o fac. Și în caz că ți se face rău în afară de apă și de un calciu sublingual nu au ce să facă decât să sune și ei la salvare. Așa că mai bine să ai salvarea lângă tine când vorbim despre un astfel de vaccin.

    Prin urmare, te contrazic 🙂 Ești naiv. Nu, nu există infrastructură deloc 🙂 Și da, este nevoie de centre de vaccinare. Nu pentru că așa ar fi corect sau normal. Ci pentru că asta este situația și este singura soluție viabilă disponibilă în timp util.

    P.S.: Nici eu nu am pregătire medicală certificată. Însă lucrurile scrise de mine mai sus mi se par de o minimă logică elementară.

    1. https://vaccinare-covid.gov.ro/precizari-privind-afirmatiile-care-pun-la-indoiala-autenticitatea-dozelor-de-vaccin-primite-de-romania/

      Spune că pot fi stocate în în frigiderele spitalelor la 2-5 grade timp de 5 zile. Deci așa e cea mai mică problema in 5 zile daca sunt scoase din gheata carbonica, are timp sa le folosească, o fiolă la 5-6 persoane.
      Sunt naiv, dar reacțiile adverse descoperite de cele două etape de testare nu sunt diferite cu ale altor vaccinuri https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/comirnaty-epar-product-information_ro.pdf&ved=2ahUKEwi6qbrTtJjuAhXCCOwKHfjwAhsQFjAAegQIARAB&usg=AOvVaw3OurxbF3-he0025xXfhYo2&cshid=1610524065149

      Majoritatea nu au efect imediat, exceptând “socul anafilactic” care este expus sub o altă denumire și având cel mai mic grad de frecvență.

      Înțeleg ce zici, dar dacă facem în sala de sport (12-16 oameni pe serie) și afara sunt 500 (cum este în fața școlilor, în interior se respectă o rigoare, afara e buluc), dispersarea ar fi mult mai ok.

      Și ar mai fi un considerent, vrei sa vina mamaia de la 100 de km, de la granița județului să se vaccineze la sala Sporturilor? Poate nu poate, poate nu toți oamenii au condițiile noastre financiarele care ne permit sa ne urcam la orice ora ( permisă de lege, in starea de urgență) și să plecăm de la Galați la Satul Mare. Sunt oameni care încă trăiesc “pe caiet” de la o alocație la alta, de la o pensie la alta. Se fac centre de vaccinare in fiecare localitate? Răspunsul este nu, https://vaccinare-covid.gov.ro/harta/

      Galați, Tecuci, Târgu Bujor (bine nu fac 100 de km dar unii tot trebuie sa se deplaseze câțiva zeci). Poate vei spune că dacă are nevoie la spital merge la oraș oricum, unii nu merg decât în ultima clipă.

      Teoretic și practic medicii de familie au pregătire medicală generală similară cu un chirurg/medic de urgență (fac aceeași facultate). Că după se separă ca ramuri de specializare, e altă discuție…dar dacă un medic nu știe să facă o injecție “că e treabă de asistentă”, e prost cu diplomă!

Leave a Reply

Your email address will not be published.