Cugetari

Neam sau ne-am dezbinat!

Plecând de la cazul recent al presupusului act de rasism al unui oficial român din fotbal, în cadrul unei competiții de fotbal de prestigiu european, al cărei principale valori printre altele este respectul față de semeni.

Că arbitrul român a greșit sau nu asta e altă discuție, probabil vom afla un verdict de la forurile competente.

Strict opinia mea este că a fost neinspirat în utilizarea cuvintelor, pe fondul oboselii sau a stresului competiției și a contextului pandemic. Nu-i caut scuze, a greșit! Poate trebuia să se exprime în limba oficială a competiției.

Dar nu este rasist, atât prin modul, tonul în care a folosit cuvintele cât și termenii utilizați.

Din ce am văzut în presă internațională, oamenii au relatat întâmplarea detașați și corect întâmplarea nefericită.

În România totul a escaladat!

De la presa care i-a turnat cenușă în cap nefericitului, până la modul în care a fost tratat subiectul pe rețelele de socializare de către români.

Modurile în care își doresc oamenii să își expună și să apare ideile ajung de multe ori la a naște ură între corespondenți.

Avem noroc că genul asta de ură o văd pe multe subiecte, este doar online. Altfel ne-am da cu piatra în cap pe stradă. Firește că genul ăsta de atitudine nu ajută nici să rămână latentă… Fiindcă ea există în societate! Am observat-o pe forumuri de pescuit, de pomicultura și altele aparent inofensive.

Lupul în blană de oaie

Aseară am comis-o.

Am ajuns la supermarket și era parcarea destul de aglomerată, totuși găsesc un loc de parcare lipit de un zid. Problema era că mașina fiind destul de lungă, era un căruț acolo lângă zid. Mașină în dreapta, mașină în stânga, ambele parcate până lângă zid că așa este parcarea. Las mașina în mijlocul zonei de acces cu botul îndreptat la locul de parcare încât să am loc sa scot căruțul, dar să înțeleagă oamenii că vreau să intru acolo. Ajung la căruț, între timp șoferul mașinii parcate în stânga ajunge la mașină. Eu intuind că înțelege că acțiunea mea dura doar câteva zeci de secunde las căruțul in fața mașinii lui și urc volan să înaintez cu mașina până la zid.

Îmi iau vreo două claxoane, probabil o înjurătură și: “nu vezi bă că vreau sa plec?!” Îmi cer scuze, dar între timp un domn care văzuse tot ce se întâmplase a tras căruțul de cumpărături cât să poată să iasă. Mă dau jos din mașină, îi mulțumesc și omul îmi înmânează căruțul ridicând din umeri în semn că nici el nu a înțeles nimic.

Totul s-a întâmplat în maxim 1 minut! Nici nu aș fi avut cum să fac altfel cu acel căruț, că mașina mea bloca calea de acces, căruțul bloca accesul meu spre o parcare a mașinii care sa nu încurce traficul în parcare, nu puteam sa iau căruțul și să plec cu el câtă vreme mașina mea bloca străduța din parcarea și așa aglomerată a magazinului.

Mai aveam puțin și îmi luam bătaie.

În concluzie aș zice că nu mai avem timp și energie să ne transpunem în locul celuilalt. E mai ușor să aruncăm cei dintâi cu piatra!

Cred că ne-am dezbinat destul societate, noi românii, devenind un neam dezbinat. Acum nu știu dacă alții din exterior au folosit tehnici gen “divizează și cucerește” sau totul vine din interior. Cert este că poporul român devine pe zi ce trece un neam dezbinat!

Tagged ,

2 thoughts on “Neam sau ne-am dezbinat!

 1. Citind textul tău & textele altora care nu înțeleg de ce a fost rasism, îmi reconfirmă faptul de ce unii monștri ca securiștii & nomenclatura comunistă vor muri liniștiți, cu bani fără număr & puterea intactă, în țara asta.

  Acest tribalism „pentru că e de-al nostru, îi permitem” trebuie cauterizat ireversibil.
  Dacă alții sunt rasiști, asta nu înseamnă că tu trebuie să fii rasist sau să-i aperi pe rasiștii „care sunt neam cu noi”. De acum încolo, voi să-i plătiți facturile, ratele, mâncarea, mofturile & poftele rasiștilor.

  „Păi da, dar alții ne-au făcut ‘țigani’.”
  Așa, și? Așa, și?! Și!?!

  Mentalitate îmbâcsită de pioni pentru toți securiștii, corupții & cripto-comuniștii să vă manevreze.

  1. Este ușor să etichetezi și să arunci cu piatra primul, asta e clar!

   Nu cred că ai găsit la mine pe blog “au făcut și ei așa că ne scuză pe noi”!

   Rika am zis și mai zic nu dețin adevărul absolut! El este relativ și raportat la percepția oamenilor, care se schimbă din timp în timp! Dar asta este valabil și pentru părerile tale, de ce ai crede că sunt pion al cuiva? Poate că suntem împreună ;), dar dacă tu crezi că eu sunt și tu nu 🙂 clar e o problemă!

Leave a Reply

Your email address will not be published.