Cugetari

Minciuna imbraca adevarul dureros ?

>Minciuna este o afirmatie pe care o foloseste un individ care se numeste mincinos in mod premeditat sau chiar spontan pentru a distorsiona adevarul si faptele reale in mai multe moduri posibile , partial sau chiar total .
Daca te-as intreba de cate ori ai mintit ieri probabil m-ai minti mai mult ca sigur fiindca minciuna este cel mai primitiv mijloc de aparare , fiind considerata pacat inca din primul testament prin primirea celor 10 porunci de catre Moise .
Pentru mine minciuna reprezinta un mod de tradare de aceea evit sa mint si detest sa fiu mintit .
Desigur imi mai scapa si mie cate una ” la nevoie” , as fi mincinos daca n-as recunoaste .
Dar imi pun problema ce as face in anumite situatii extreme , cum ar fi sa salvez vieti cu o minciuna de aceea se creeaza si prietenii pe baza faptului ca ai mintit sa ajuti pe cineva dar totusi ” cel ce minte astazi pentru tine, maine va minti contra ta ” dupa cum crede Richard Wurmbrand.
Unii oameni cred ca mint din comoditate sau din cauza ca “minciuna este un adevar pentru cel care o crede” cum zice Marius Torok .
Minciuna a fost abordata ca subiect literar pentru copii “Petrica si lupii” sau “Pinocchio” pentru ai incerca spre a preveni acest fenomen
Exista totusi cele doua categorii oamenii care mint si cei care nu mint ? Eu cred ca nu exista dar poate ma insel si bine ar fi atunci dar cred asta fiindca”Adevarul e o minciuna” (Nietzsche) si as mai avea drept argument un proverb unguresc „Omului i s-a dat o limba cu care sa poata vorbi si cuvinte cu care sa poata sa isi ascunda gandurile” desi nu sunt sigur inca daca toata lumea gandeste , aici sunt in mari dubii !
Totusi ar fi dragut , nu bine , sa mintim frumos cand o facem !

2 thoughts on “Minciuna imbraca adevarul dureros ?

  1. >In cazul copiilor de pana la 5 ani, minciuna e un rezultat al imaginatiei, ei chiar nu fac diferenta intre real si imaginar. Apoi devine o problema.
    Intr-adevar, toti mintim. Mai mult sau mai putin. De nevoie sau distractie.
    E riscant in momentul in care devine un obicei… Si sunt atatia mincinosi cotidieni..
    E frumos ce ti-ai propus, sa incerci sa nu minti. Am observat si eu ca e usor sa cazi in capcana asta.

  2. >Hei si eu mint!Incerc sa o fac cat mai rar sau chiar deloc dar viata te obliga uneori(macar incerc sa nu mint cu anumite chetii importante), micile glumite cred ca pot fi acceptate!

Leave a Reply

Your email address will not be published.