Cugetari

Mihai Eminescu

>

Se spune ca este cel mai mare poet pe care l-a avut neamul nostru, nu pot sa contest asta desi nu a fost un poet pe placul meu. Mie mi-a placut mai mult Lucian Blaga, fireste dupa ce am avut ocazia sa le descopar opera, celor doi.
Mihail Eminovici caci aceste era numele sau initial, a luat nastere pe 15 ianuarie 1850 si s-a stins din viata  pe 15 iunie 1889 la Bucuresti, dupa numai 39 de ani de viata.
Lumea il cunoaste mai mult pe Eminescu ca poet, dar el a fost si un desavarsit prozator si un prolific jurnalist. Cea mai importanta opera a sa fiind dupa parerile unanime ale criticiolor literari fiind Luceafarul, de unde si supranumele preluat dupa moarte de “Luceafarul poeziei romanesti”.
Astazi comemoram 161 ani de la nasterea unei minti de geniu, care prin talentul si harul sau a impresionat Europa si nu numai, fiind considerat ultimul scriitor romantic.
Stiu ca nu trebuie sa continuu cu alte date fiindca daca cautati pe google biografia sau opera sa, este imposibil sa nu gasiti mii de pagini, despre Domnul Eminescu.
Pot doar sa postez o poezie destul de scurta, dar cu multe intelesuri, care pe mine m-a impresionat de la prima citire:

     La steaua

La steaua care-a răsărit
E-o cale-atât de lungă,
Că mii de ani i-au trebuit
Luminii să ne-ajungă.

Poate de mult s-a stins în drum
În depărtări albastre,
Iar raza ei abia acum
Luci vederii noastre,

Icoana stelei ce-a murit
Încet pe cer se suie:
Era pe când nu s-a zărit,
Azi o vedem, şi nu e.

Tot astfel când al nostru dor
Pieri în noapte-adâncă,
Lumina stinsului amor
Ne urmăreşte încă.

Nu trebuie uitat!

8 thoughts on “Mihai Eminescu

 1. >Ar trebui sa ii fim recunoscatori vesnic pentru comoara literara pe care ne-a lasat-o. Odihneasca-se in pace!

 2. >Si eu tot poezia asta am postat-o. E, probabil cea mai marcanta poezie a sa. E relativ simpla, dar e fascinanta. Are acel ceva care surprinde pe toti.

 3. >Iubesc poezia asta. Ma emotioneaza de fiecare data cand o citesc… A imbinat stiinta cu arta si emotia intr-un mod absolut superb!

 4. >Mihai Eminescu a fost un mare poet si va ramane un mare poet in continuare. Iar poezia este pur si simplu superba.

 5. >Poezia mea preferată este "Mai am un singur dor" – http://www.youtube.com/watch?v=90j5m5fzYks&feature=related – pe care am învățat când eram mai mică să o și cât. Sunt atât de profunde versurile…

  Am scris și eu ceva despre el, am fost foarte fascinată în momentul în care am aflat cât de neînțeles era Eminescu chiar de către familia sa, și ce "geniu" era, faptul c[ ;tia s[ prevad[ vremea…

 6. >Da era un geniu neinteles stiu de la proful de romana din generala povestea asta:
  "Cica intr-o zi Mihai Eminesc se duce la Ion Creanga, iar la el acasa era o adunare, gen cenaclu literar. Si ii spune lui Creanga "Am venit ca n-am venit", toti au inceput sa rada si sa spuna ca e nebun… ca boala ia afectat gandirea si alte de asta. In schimb Creanga care se stie ca era cel mai bun prieten al sau l-a tras deoparte si l-a intrebat cat vrea, si i-a dat niste bani. El saracul venise sa se imprumute de niste bani ca ramasese fara.

 7. >Da…România e o țară plină de genii, păcat că nu vrem să ne vedem unii pe alții și căutăm în alte părți…

Leave a Reply

Your email address will not be published.