Cugetari

Micile detalii fac diferenta…

O sa fie un articol probabil de neinteles, asa ca daca nu sunteti pregatiti pentru a lectura ideile mele vizionati clipul din articolul precedent!

Am inceput sa scriu despre asta in articolul “Insemnatatea faptelor”, unde am scris doar fraza o fraza si voi ati inceput sa va dati cu parerea… Ei bine acel articol a fost un mic test, un experiment pentru a-mi da seama ca micile detalii fac diferenta.

De ce sustin ca micile detalii fac diferenta?
In viata apare improbabilitatea sau ca sa fiu mai filosofic… preiau celebrul subiect cercetat de Albert Einstein RELATIVITATEA.
Totul in viata e relativ!

RELATÍV, -Ă, relativi, -e, adj. 1. Care se referă, se raportează la ceva sau la cineva, care are legătură cu ceva sau cu cineva. * (Gram.) Pronume (sau adverb) relativ = pronume (sau adverb) care face legătura dintre propoziții subordonate și cuvinte din propozițiile regente pe care le determină. Propoziție relativă (și substantivat, f.) = a) propoziție subordonată introdusă printr-un pronume sau adverb relativ; b) propoziție atributivă. * Loc. prep. Relativ la… = în legătură cu…, referitor la…, cu privire la… 2. Care are o valoare dependentă de anumite condiții, de un sistem de referință etc.; evaluat, determinat cu aproximație; condiționat, limitat, variabil. * Cronologie relativă = cronologie care stabileşte că un eveniment sau un fenomen a avut loc înaintea altuia sau după altul, fără să poată preciza cu exactitate data. Mișcare relativă = deplasare a unui corp față de un sistem de referință mobil. ** Care depinde de un termen în absența căruia ar fi fără sens. ** (Adverbial) Aproximativ, mai mult sau mai puțin, aproape. 3. Care priveşte relația dintre termeni considerați independenți de această relație. ** Care nu există decât în relație cu altceva. – Din fr. relatif, lat. relativus, it. relativo, germ. relativ. Sursa DEX

RELATIVITÁTE s.f. 1. Faptul de a fi relativ. 2. Proprietate a mărimilor fizice de a avea valori dependente de condițiile concrete în care se efectuează măsurarea lor sau de sistemul de referință la care sunt raportate. * Teoria relativității = teorie fizică a interdependenței dintre spațiu, timp și materia în mișcare, prin care se stabilesc, cu precizie mai mare decât în fizica clasică, legile generale ale tuturor fenomenelor fizice și pentru cazurile în care vitezele corpurilor nu sunt neglijabile față de viteza de propagare a luminii în vid. – Din fr. relativité. Sursa DEX

Toata viata se raporteaza la acesti 2 termeni cu foarte mici anomalii, care le explic prin termenul HAZARD.

HAZÁRD, hazarduri, s.n. Împrejurare sau concurs de împrejurări (favorabile sau nefavorabile) a căror cauză rămâne în general necunoscută; p. ext. întâmplare neprevăzută, neașteptată. ** Soartă, destin. * Joc de hazard = joc de noroc. – Din fr. hasard. sursa DEX

In viata ajungi la o varsta la care incepi sa reflectezi asupra vietii traite deja… uneori la batranete, alte ori la varste mai fragede si inevitabil te intalnesti de termenul “DACĂ”!
Daca faceam, daca nu faceam… daca era, daca nu era. Asta nu se numeste regret ci un fel de introspectie, reflectie asupra celor intamplate.

Daca nu ma nasteam in Romania, ci intr-un stat precum Sierra Leone unde speranta de viata abia daca ajunge la 30 de ani… Daca nu imi ratam acel examen din viata, daca nu imi pierdeam timpul cu fata aia oare mai eram?

“DACĂ” se reflecta in micile si marile decizii, detalii care fac diferenta in viata pe care o ducem.

Eu am remarcat foarte multe astfel de detalii, unele chiar legate de acest blog… daca nu ma apucam sa scriu, nu intalneam atatia oameni, oameni care prin sa zicem “nimicuri” ar zice unii, sa le zic chestii obisnuite ca sa nu sune urat m-au ajutat in momente decisive unii fara sa stie sau poate chiar fara sa-mi fi dat nici eu seama.

O intrebare pusa la timpul ei, in urma unei decizii luate de mine oarecum neobisnuit, m-a ajutat sa realizez unele lucruri care acum ma ajuta si ma influenteaza…si ma va influenta pe o perioada destul de lunga de timp daca nu toata viata. Toate astea fiindca am decis intr-o zi sa fac o calatorie neprogramata de vreo 400 de km, unde am fost intrebat o chestie banala intr-o discutie relativ banala intre 2 necunoscuti pana la aceea vreme.

Articolul asta poate fi unul fara sfarsit, dar “DACĂ” am luat decizia corecta momentan ma opresc aici!

Tagged , , ,

15 thoughts on “Micile detalii fac diferenta…

    1. Ape tulburi? Ne chestie de negativitate aici… pentru unii apele involburate inseamna distractie, adrenalina, stare de spirit pozitiva …rafting 😀

      Dar nu vorbeam despre stari de spirit sau de nuante de pozitivitate sau negativitate in articol.

      1. Nici eu, ci faceam referire la RELATIVITATEA timp/spatiu (chiar si virtual, dar mai ales fizic).

  1. cred prea mult in soarta si destin incat sa ma impiedic de “daca”….viata mi-a demosntrat ca nu intotdeauna tine cont de parerile si dorintele mele, sunt lucruri care se intampla pur si simplu pentru ca asa trebuie, chiar daca nu le-am inteles niciodata 😀

    1. efectiv nu pot crede in asa ceva…totul se intampla prin deciziile si alegerile noastre, cu mici exceptii cand apare hazardul.

      1. Fa ce-ti place, iubeste-ti prietenii si familia si priveste doar inainte…asta ca sa nu regreti ca ai/n-ai facut ceva! Eu sunt mai optimist de fel!

  2. Destin scris in stele nu, dar cauza-efect da. Nu cred efecte fara cauza (minuni). Tot ce se intampla, se intampla in mod necesar. Daca o frunza adie in vant la un moment dat intr-un anume fel, cred ca e singura modalitate in care o poate face in momentul respectiv. Nici noi oamenii nu avem mai multa libertate in alegerile pe care le facem. Einstein spunea: “avem atata libertate in actiunile noastre, exact cata libertate de miscare au planetle pe orbita in jurul soarelui”. Ecuatia constrangerilor cuantice guverneaza traiectoria evenimentelor. In functie de abilitatea si inteligenta noastra, putem face predictii mai mult sau mai putin exacte in legatura cu viitorul. Totul e descris de matematica!

      1. microsistemele influenteaza macrosistemele?

        Bataia de aripi a unui fluture din Romania, provoaca un taifun in Asia? hmmm putin probabil

        1. Nu neaparat. Nu este vorba de amplificare, ci de o legatura cauzala subtila intre fiecre bit de materie/energie din univers. In viziunea mea, aceasta este definitia “spiritului”: legatura la nivel fundamental intre fiecare bit de informatie al universului.
          Nu numai ca microsistemele influenteaza macrosistemele; microsistemele sau mai de graba universul la scara cuantica este suportul realitatii – a tot ce vedem, a tot ce stim, a tot ce exista.

          Da, faptul ca acum citesti asta, realitatea fundamentala la scara universala se prezinta putin diferit decat daca acum priveai pe fereastra, sau chiar daca citeai alt mesaj. O diferenta subtila, insesizabila era prezenta in toata existenta 🙂

          1. Dar faptul ca eu am citit asta, tine de vointa mea care tu sustii ca nu exista… ci e dictata de alte forte nu de ceea ce sunt sau am fost, ori voi deveni.

  3. Faptul ca tu ai citit asta nu tine de vointa ta ci de conjunctura care te-a adus sa citesti asta. Ceea ce esti tu acum se datoreaza tuturor interactiunilor de natura informationala la scara fundamentala din istoria universului. Universul era “putin” diferit daca tu nu erai sau mai de graba TREBUIA sa fie putin diferit pentru ca tu sa nu existi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.