Cugetari

Libia dupa 20 de ani de la moartea lui Gaddafi

Libia dupa 20 de ani va urma exemplul Romaniei?
Revolutia din 1989 din Romania si cea recenta din Libia se aseamana destul de mult… cele doua popoare istoric vorbind s-au inteles destul de bine.
Mergand pe premisa zicalei romanesti “cine se aseamana, se aduna” inseamna ca Libia ca tara se aseamana destul de mult cu Romania.
Si pe noi ne-au invadat unii pentru petrol si alte bogatii naturale, cum si in Libia au fost implicate diverse state pentru schimbarea regimului Gaddafi.
Sotii Ceausescu au fost executati si Gaddafi a fost ucis de popor chiar daca nu intr-un mod demn.

Vor ajunge peste 20-25 de ani libienii, care acum au 20-40 de ani, sa deplanga soarta tarii lor?

foto via

29 thoughts on “Libia dupa 20 de ani de la moartea lui Gaddafi

 1. Cine mai stie? Fiecare tara asemenea fiecarui om are destinul ei. Depinde numai de intelepciunea poporului libian ce va fi in viitor!

 2. Nu cred ca poate exista o asemanare majora intre Romania si Libia. La noi, asa prost cum merg lucrurile inca suntem O.K. In libia exista riscul ca o dictaura religioasa, islamica, sa ia locul fostului regim, caz in care libienii au cazut din lac in put.

  1. crezi tu ca statele care au intervenit un bunul mers al lucrurilor vor accepta ca puterea sa devina cu tenta religioasa? si mai ales islamica… gresesti daca nu te gandesti ca acum Libiei i se dicteaza in ce directii sa mearga, e ca un prizonier de razboi in lanturi.

 3. tare mi-e frica ca nu se vor mai intalni cu gratuitatile pe care le oferea Gadafi poporului… vezi articolele de la visurat…

 4. Pe noi ne-au lasat altii ca sa il impuscam. Pe ei intr-un fel i-au obligat sa ajunga acolo. Peste 20 ani nu vor mai avea petrol deloc si vor fi foarte saraci. Liberi, dar mult mai saraci.

  1. Liberi pe naiba! Vezi tu e relativa libertatea de care beneficiem, de care beneficiaza un stat totalitar sau orice alt regim… mereu se vor dori schimbari! Daca totul ar fi excelent crezi ca nu s-ar gasi nebuni care sa vrea sa schimbe ceva?
   Saracia o sa cuprinda multa lume, doar cei care au bani se vor imbogati si mai tare, si oarecum se vor relua acele perioade cu “sclavi” fiindca multi se vor vinde pentru un blid de mancare.

 5. Avea dreptate poetul: “Nu cerceta aceste legi, că eşti nebun de le-nţelegi…”
  Noi nu pricepem bine ce se întâmplă cu noi, şi ce ar fi de făcut, darămite ce e în Libia, unde oricum, datele mai şi diferă…

 6. Libienii in mare parte se aseamna cu poporul roman , dar nu cred ca peste 20 sau 25 de ani il vor plange pe muamar !

 7. Are si el o particica de creatie dar per total e bine ca libienii sunt liberi si fericiti 😀

  1. ramane de vazut… ce libertate au sau vor avea!
   Sa fii liber sa gandesti si sa n-ai ce pune pe masa, sau doar sa iti permiti sa privesti vitrine sau rafturi… nu e chiar o libertate placuta, dar da poti sa-l injuri pe omul de la conducere fara sa-ti fie teama ca se intampla ceva!

   1. Au ce pune pe masa marea majoritatea a libienilor numai ca ei se saturasera de dictatura si de anumite privilegii la cer nu aveau dreptul

    1. Cum ar fi? privilegiul de a avea acciza pe carburant?
     Privilegiul de a exporta materie bruta, gen titei si a importa carburant… cum face irak-ul din cate stiu eu( sper sa nu ma insel), privilegii din astea?
     M-as lipsi de privilegiul de a plati tva 24%, de plati impozit pe profit atat de mare, de a plati taxele si accizele impuse de UE! Privilegii fara de care, probabil, ne-ar fi mult mai bine!

 8. Se aseamana doar asa la suprafata si prin trecutul oarecum apropiat intre cei doi doi lideri amintiti de tine, insa asemanarile se termina cam aici. Libia e foarte bogata in petrol, Libia e divizata in multe triburi cu reguli stricte seculare, Libai cu un teritoriu de vre-o 2 ori cat Germania, e destul de greu de condus.. N-am crezut ca voi scrie atat de mult despre Libia, insa si zilele astea, dupa incheierea misiunii NATO in Libia, occidentul se cam intreaba daca nu cumba Libia va aluneca incet incet spre un haos sau chiar un razboi civil.. Nici nu-i de mirare ca NTC-ul a cerut prelungirea misiunii nato. Daja liderul NTC vorbea de o constitutie bazata pe Sharia. E posibil ca Libia sa fi scapat ”de dracu” si sa fi dat peste tacsu’

  1. cam asa zic si eu, macar asta de l-au ucis era unul de-ai lor… dar de ce le-ar vrea niste straini binele? Si n-ar vrea sa profite de pe urma lor? hmmm greu de spus

  1. si Romania e bogata in multe chestii, si nu vezi ca dam aurul pe nimic, petrolul la fel, lemnul la fel, fabricile le-am dat… asa o sa faca si ei.

   Chiar ar fi loc de profitat in Libia daca as avea bani m-as baga pe piata lor, sa fac ceva banuti.

 9. Din pacate Libia nu prea mai are petrol … ca a incheiat deja niste acorduri oarecum secrete cu Franta (ca doar nu de dragul libienilor a intervenit Franta in forta, tragand NATO dupa ea) asa ca peste 20 de ani vor plange multi libieni la mormantul dictatorului.

  1. si eu cred ca o sa planga mai mult!
   In irak macar oamenii au inteles si au luptat alaturi de Sadam al lor, bun rau… era al lor… cu ce ii ajuta americanii? ii usureaza de resurse?

 10. ^ cum, nu era cu democratie and shit.. si poporul suveran.. ? 😀 si uite asa mai scade si pretul benzinei in Franta.. Dupa care romanii se intreaba ca prostii de ce platesc atat de mult pentru litru de benzina.. Pai daca nu invadam si noi o tara araba sub stindardul democratiei.. de unde.. Si cu ce dracu sa invadezi , ca Romania are 6 elicoptere ”puma shocat” si 12 miguri (antice) folosite si la muncile agrare din an in an ( au fost 18, da in ultimii ani s-au mai arat cu cateva ha in plus)

  1. Pai Romania nu e in zona euro? la noi de ce se scumpeste? ar trebui sa urmareasca cursul mondial!

Leave a Reply

Your email address will not be published.