Cugetari

Libertate relativa

Toata lumea vrea libertate, unii se simt liberi…altii ingraditi, depinde de perspective, de intelegere, de gandire de cercul in care se invart.
Nimeni nu cred ca este liber pe deplin si nimeni legat de maini si de picioare, la propriu si la figurat in acelasi timp.

E drept ca avem mintea care nu poate fi tinuta in frau, decat daca nu este educata.

Pentru unii libertatea inseamna sa isi permita sa se rupa de tot, sa aiba libertatea financiara sa mearga la aeroport si sa se urce in primul avion care pleaca si sa nu se mai intoarca vreo cativa ani prin locurile de care s-a legat afectiv si emotional.

Pentru altii libertatea reprezinta, ce nu au…desi au foarte multe in comparatie cu ceilalti.
In general oamenii liberi isi permit sa viseze, la propriu si la figurat. Nu stiu de ce dar sunt rare ori momentele in care imi amintesc daca si ce am visat.

Oare sunt un visator sau un prizonier al propriilor temeri?
Viata va elucida acest caz, pe principiul timpul va raspunde la toate…sau ma voi zbate in cautarea raspunsurilor, confirmand curiozitatea inascuta.

Tagged

9 thoughts on “Libertate relativa

 1. Eu cred ca adevarata liberatea, libertatea aia absoluta vine atunci cand pierzi totul sau cand orice ai face nu mai ai nimic de pierdut.
  Ca in citatul ala din “Fight club” – When u lose everything, u are free to do anything”

  1. sincer am muncit prea mult ca sa renunt la tot, Doamne fereste…probabil m-as adapta, dar nu cred ca ar fi comod! 😀

   1. Da, nimeni nu ar vrea sa faca asta, sa renunte la tot, zic… doar ca mnah, se intampla in viata sa mai treci si prin astfel de momente si atunci cel mai indicat e sa gandesti ca atunci esti liber sa faci orice, sa iei orice decizie, pt ca practic te afli la momentul 0 cand o iei de la capat cu totul.

  1. De la o anumita varsta nu prea mai merge sa te eliberezi de toate, in copilarie era libertatea aia cu mintea libera. Ai prea multe constrangeri o data cu varsta, responsabilitati, reguli, legi, obligatii, etc. 😀

 2. Fiecare om vede libertatea diferit. Cum ai spus si tu, fiecare are alte dorinte si ”pretentii” de la libertate.

 3. Hehe, in prima fraza a articolului sta si cheia acestei dileme. Esti liber atat timp cat tu te simti liber. Cat timp nu simt nicio presiune exterioara, cat stii ca esti acolo unde vrei si trebuie sa fii. Si mai e un aspect important de subliniat, libertatea ta si actiunile tale nu trebuie sa afecteze in niciun fel libertatea, drepturile, viata celor din jur.

Leave a Reply

Your email address will not be published.