Cugetari

Incalzirea locuintei iarna

A venit iarna… se pare ca se chinuie sa-si intre in drepturi, fiindca e frigulet insa e pacat ca nu ninge.
E frumoasa iarna, mai ales pentru cei mici care nu au griji, nevoi si altele asemenea…

sursa imagine

Un om matur, cand vine iarna se gandeste cu spaima deoarece apare o cheltuiala in plus. Incalzirea locuintei!

Incalzirea locuintei nu este o cheltuiala de neglijat fiindca pe langa cheltuielile cu intretinerea din timpul verii, incalzirea locuintei se resimte puternic in bugetul oricarei familii.
Eu mereu am fost sustinatorul cauzei “iarna e frumoasa”, “iarna se intampla minuni”, “iarna are magie ei”, “iarna e anotimpul meu preferat”… dar daca as petrece o iarna in frig cred ca as uita de toate cele si as blestema-o.

Iarna asta e cat de cat ok, pentru cei care n-au caldura fiindca nu este un ger deosebit de impunator afara…probabil multi se bucura fiindca mai fac o economie, altii ca nu trebuie sa indure un ger naprasnic( in fiecare an auzeam cu mor oameni ai strazii).

Era o mare posibilitate sa imi petrec aceasta iarna in frig, deoarece in Braila CET-ul nu mai da caldura:

Peste 11 mii de apartamente, gradinite, scoli, licee, institutii din municipiu, racordate la CET, au ramas fara caldura, din cauza datoriilor acumulate de CET la furnizorul de gaze, care a sistat alimentarea cu gaze a centralei de la Braila. sursa braila.net

Noroc ca asta vara m-am gandit sa-mi fac “sanie pentru iarna”, asa ca am instalat o centrala termica individuala pe gaz si acum nu am probleme cu caldura sau apa calda, precum au concetatenii mei din Braila care inca sunt racordati la sistemul de termoficare central.

Nu inteleg de ce oamenii nu pot beneficia de aceste servicii, din moment ce si-au platit datoriile la timp, asa cum este si familia mea… adica e inuman sa stau in frig o iarna intreaga pentru niste datorii care nu-mi apartin. Sa isi imbunatateasca CET-ul sistemul, sa nu mai aiba pierderi de 70%, sa ii debranseze de la caldura pe cei cu datorii.
Datoria lor este sa asigure caldura celor care sunt oameni corecti!

Ce le ramane de facut celor care au ramas fara caldura?
Cum o centrala termica individuala este o investitie destul de costisitoare multi ar putea opta la o solutie de compromis.
Incalzirea cu gaz, o alternativa destul de ieftina privind consumul:
soba pe gaz sau convector de caldura pe gaz

Incalzirea folosind energia electrica, am facut un calcul la cursul de termotehnica si am demonstrat ca este cea mai scumpa alternativa pentru incalzirea unei locuinte:
Aeroterma , calorifer electric, covector de caldura electric, radiator cu halogen.

Sursa imagine

Ar mai fi o posibilitate de incalzire cu lemne, dar nu prea cred ca este practica la oras(la bloc)…soba pe lemne fiind poate cel mai frumos, sanatos, eficient si economic mod de incalzire

Pentru mine caldura sarbatorilor trebuie sa fie din belsug pentru a ma simti bine, atat spirituala cat si fizica!

Tagged , , , , , , ,

16 thoughts on “Incalzirea locuintei iarna

 1. Ai mare dreptate, Pato, e importanta atat caldura din suflet, cat si cea din camin. Dar tu stii ca eu cel mai mult o prefer pe cea naturala…cea a verii. 😛 😀 :))

  1. Sorry, dar n-am putut sa ma abtin, mi-ai ridicat mingea la fileu, ca sa vorbim in termenii preferati de Szabi. 😛

   1. Nu-i problema Nice, stiu sa joc tenis… stiu cum sa resping un atac din voleu.
    Focul e poate cea mai mare descoperire a omenirii din toate timpurile, dupa parerea mea, focul are ceva magic aduce sub stapanirea omului caldura si lumina emanata de Soare, vara. Tind sa cred ca magia focului intr-o zi de iarna este mai impresionanta pentru om decat canicula verii!

  2. iti dai seama ca daca nu aveam caldura acasa, anul asta, nu-mi mai placea iarna! Ce noroc si inspiratie sa ne punem centrala termica…

  1. cand niste extreme se atrag scot scantei, cand se ciocnesc… stim asta!
   Ar mai fi si faza ca frecarea produce caldura, dar si consuma energie… ceea ce nu e tocmai bine, pe frig e necesara orice rezerva de energie sa fie administrata cat mai bine, nu epuizata dintr-un foc!

 2. daca intr-o incapere care nu are incalzire la o temperatura optima 19-20 de grade celsius sunt si alte metode de incalzire,daca persoanele respective nu sunt mai mult de doua si neaparat de sex opus :))

Leave a Reply

Your email address will not be published.