Cugetari

Fonduri structurale pentru investiții

Urmăresc de ceva vreme acest subiect. Mă interesează ideea de a putea obține finanțare nerambursabilă, pentru a iniția o acțiune de antreprenoriat.

Din păcate, eu cred că nu am găsit modelul de business care să îmi ofere premisele succesului. Sau e doar vorba de educația primită în primii 25 de ani de viață, unde acasă am fost îndemnat ca majoritatea dintre noi să îmi caut o slujbă cinstită, urmând să mă perfecționez într-o meserie sigură și de viitor. Nimic rău de spus în ceea ce ne-au insuflat părinții, doar că… acest lucru în subconștient a dat naștere unor temeri referitoare la subiectul antreprenoriat în România.

Nu mai zic că, avem cu toții cunoștințe, mai apropiate sau mai îndepărtate, care au avut de-a face cu tipologia “patronului român”. Muncit ca la CANAL, bani la negru sau deloc.

Aceste impresii nu mi-au insuflat în copilărie, tinerețe sentimente pozitive față de această activitate.

Dar de ce sa nu fim noi schimbarea?

O schimbare în bine, în ceea ce ar trebui să reprezinte normalitatea pe piața muncii și de afaceri din țara asta.

Încă am rețineri. Încă nu consider că am găsit ideea care să mă ajute să startez o altfel de activitate profesională, aceea de antreprenor.

Totuși în această direcție încerc să citesc, să mă documentez, să mă educ, să exersez, să caut oportunități.

Oportunitatea în ultima perioadă s-a concretizat prin finanțările nerambursabile de tip Start-up Nation și Start-up plus.

Ar fi totuși de interes un studiu statistic privind câte din afacerile finanțate reușesc astăzi să se susțină singure. Adică ce procentaj din afacerile deschise prin programele amintite sunt de succes.

Bani

În acest moment știu că sunt în lucru următoarele trei forme de finanțare:

Granturi pentru start-up-uri pentru studenți în domenii competitive și inovative:

  • Valoare grant: 40.000 euro/2 locuri de muncă create până la 100.000 euro/5 locuri de muncă create.
  • Domeniile de activitate prevăzute în Strategia Națională de Competitivitate a României și în Strategia de Cercetare Dezvoltare Inovare;
  • Buget: 150 mil. euro

Star-Tech Innovation (Noul program Start – UP)

  • Obiectivul schemei este finanțarea start-up-urilor inovative prin granturi de o valoare estimată la 42.000 euro. Beneficiari: aproximativ 7000 de noi IMM-uri

Granturi de finanțare pentru antreprenoriat rural

  • Obiectiv: sprijinirea directă a activităților de procesare și de distribuție a produselor agricole obținute de micii producători; Valoare grant:40.000 euro/2 locuri de muncă create până la 100.000 euro/5 locuri de muncă create;
  • Buget: 200 mil. euro.

Se pare că oportunități de finanțare vor mai exista, nu trebuie decât să ne facem curaj și să pregătim planul de acțiune.

Mai multe detalii găsiți pe fonduri-structurale.ro.

Tagged ,

2 thoughts on “Fonduri structurale pentru investiții

  1. Eu n-am mers niciodata pe premisa ca statul imi da ceva. Ok, anul asta a fost un pic diferit, statul a pompat un pic in firme ca sa stabilizeze economia si sa o revigoreze. Ideea e simpla, daca ai o idee buna, daca iti place sa lucrezi la ea, baga, baga si persista, altfel nu faci mare lucru.

    1. Eu mi-am schimbat această idee. Consider că părinții mei au muncit zeci de ani pentru aproape nimic…voi căuta se beneficiez de orice oportunitate din partea statului sau chiar și a administrației locale daca este cazul. Nu consider că îmi dă statul ci îmi iau înapoi ce mi-a luat din pix… că doar eu rămân cu mai puțin din salariu decât primește el din ceea ce muncesc eu după impozite, procente pentru serviciile sociale, taxe și impozite la bunuri și nu în ultimul rând TVA!

Leave a Reply

Your email address will not be published.