Cugetari

Când ai opinii publice dar nu accepți alte idei.

Îmi pare rău că m-am obosit să scriu aseară câteva rânduri unei persoane “din rasa ariană”, firește pe un ton foarte chill și cu o atitudine respectuoasă!

Domnia sa a făcut public în spațiul online următorul mesaj:

Mesajul m-a intrigat și am decis să îi las un comentariu. Comentariu pe care îmi pare rău că nu l-am salvat. Fiindcă persoana în cauză l-a șters.

Nu m-am legat de prima afirmație.

Dar cu a doua chiar nu pot să fiu de acord și am argumentat. Consider că la naștere toți suntem egali. Unde mai pui că persoanele de culoare din Romania, fiindcă sunt puține la număr au șanse mai mari să se afirme în carieră datorită faptului că se fac mai ușor remarcați. Sunt de părere că nu suntem în măsură să ne dăm cu părerea dacă românii sunt un popor rasist și aș aștepta opinia unor oameni ca: Cabral, Victor Yila, Nadine, Laurette, Kamara, și alții.

La scurt timp Kamara (click ca să o vezi) a venit cu o opinie, pe care am lăsat-o ca răspuns la mesajul meu inițial fiindcă avea legătură și chiar completa firesc și natural ce am spus.

Intru în seara asta, văd că răspunsul cu link-ul către parerea lui Kamara (de la formația muzicală “Alb Negru”) era șters, nu mai apărea. Îl repostez.

La scurt timp îmi șterge ambele reacții. Mă șterge și de la prieteni.

Am avut o atitudine obsesiv-agresivă…probabil.

Avea pus cei drept mesajul ăsta înainte să adaug link-ul către Kamara, a doua oară. Fiindcă alesese să “modereze”, doar fiindcă nu corespundea cu ideile pe care le împărtășea. Nu tu chestii de lipsă de respect sau atitudine nelalocul ei.

Mă întreb acum, de ce mai aleg unii oameni să își facă publice ideile dacă nu acceptă și alte păreri argumentate cu respect și lipsă de agresivitate.

Dacă oricum alegi să respingi orice altceva de ce mai ții morțiș să comunici ceva într-un mediu dedicat dialogului, socializării, expunerii de idei.

La mine pe blog aveți dreptul la reacții, dacă nu folosiți limbaje obscene aprob orice comentariu. Nu dețin adevărurile absolute, firește că și mie că în cazul celor mai mulți dintre noi îmi place când alte persoane îmi validează opiniile, ideile dar viața este despre diversitate iar democrația și despre libertatea de opinie. Când pui pumnul în gură cuiva doar fiindcă nu ești de acord cu el, din moment ce acea persoană s-a exprimat în așa fel încât să nu lezeze nici o normă morală arată altceva decât vrei să transmiți!

Subiectul asta cu rasismul este unul dintre acele subiecte fierbinți, în care aleg de obicei să nu mă bag, dar uite tu discriminare față de bărbatul caucazian care își permite să gândească și să se mai și exprime!

4 thoughts on “Când ai opinii publice dar nu accepți alte idei.

 1. Am comentat și pe alte bloguri, la același subiect. Rezolvarea situației e cât se poate de simplă – trebuie să se facă înțeles faptul că la noi ”negru” nu înseamnă ”cioară”. E o non-culoare. Mulți au confundat românescul ”negru” cu ”negro” din spaniolă.

  1. @ Alex cred că îi deranjează și referiri pure la culoare, noi nu percepem această nuanță e drept că nu suntem în cazul lor.
   Și un grasunel dacă faci orice fel de aluzii el se simte, mai ales dacă este o persoană complexată. Dacă mai adori să primești atenție faci show cu orice ocazie.

   Colțescu nu este rasist, nici din perspectiva mea, doar că a greșit abordarea ținând cont de contextul în care se afla. Dar de aici la ce a urmat, este trist.

   Este trist cum pot oamenii să eticheteze, pai cu ce ești mai bun dacă pentru o cauză ii jignești pe toți ceilalți, clar eu am simțit că mă ia persoana de prost doar fiindcă am o idee, și că sunt caucazian nu este același lucru?

 2. Eu zic ca trebuie sa ajungi la un punct de intelegere cu tine ca sa nu ai reactii de frustrare din orice. 🙂
  De la comentarii de hate, rasism, orice. Bine, efectiv, nu stiu daca ar trebui sa avem o parere ca fiind albi. Pentru noi e o normalitate, nu am crescut cu anumite frustrari cand eram mici. Nici nu suntem in Africa sa fim aratati cu degetul: uite albul ala!

  1. @Marius eu m-am legat doar de această interacțiune tot cu un semen de-al meu, că persoana ariană (a fost alegerea mea sa o denumesc astfel din mai multe considerente) are cetățenie română. Prin modul ei militant de a-și susține părerea rănește și jignește alte persoane!

Leave a Reply

Your email address will not be published.