Cugetari

Am votat PSD

Later update: 07.12.2020 + 1 zi de la alegeri

Mișcările pe frontul politic românesc au început să apară. Sunt mișcări serioase:

Ludovic Orban demisionează din funcție de prim ministru al Romaniei (din dorința de a cataliza procesul privind formarea unui nou guvern, probabil).

Victor Ponta renunță la politică, probabil își va căuta vreo funcție “bugetară” pe la Bruxelles, Strasbourg, etc.

AUR nu este dispus să se alieze cu nici o grupare pentru a forma un nou guvern.

Later update:

Primele rezultate ale numărării voturilor au confirmat într-un fel ideile mele de aseară.

Eram sigur că cel puțin unul dintre partidele care aseară la Exitpoll apăreau în zona de 5% va scădea sub baremul legal. Nu mă așteptam la formula prezentată dimineață.

Toată lumea a subevaluat partidul surpriză AUR. Eu nu simpatizez astfel de mișcări extremiste.

Consider că era nevoie de o schimbare! Nu-mi imaginam că cei din jurul meu ar fi împins această dorință în direcția aceasta,  cea radicalistă. Cam așa a început și Hitler în anii ’30, pe fondul unei nemulțumiri generalizate a populației față de clasa politică.

Marii perdanți ai alegerilor sunt în ordinea următoare: USR, PNL, PMP, PRO România.

USR are niște probleme existențiale. Oamenii s-au săturat de atitudinea lor UDMR-istă. Au avut o ocazie când puteau măcar să declare că dacă președintele îi propune ei își asumă guvernarea. Au pierdut chiar și diaspora în favoarea AUR, fiindcă oamenii vor o schimbare mai rapidă. Mai rapid, însă cu ce costuri rămâne de văzut!

PNL încă se luptă cu problema integrității candidaților. Oricât de buni sunt cei plecați din alte partide și mai ales dacă sunt din partide cu ideologii total opuse nu îi primești în partid. Plus contextul actual, în care și-au asumat niște decizii care nu a împăcat populația. Oamenii tradiționaliști și religioși practicanți 1-2 procente probabil au migrat votul lor devenind astfel electorat AUR.

PMP nu a găsit încă niște voci serioase. Iar atitudinea de nepotism a părintelui partidului tata Vase ar trebui să fi dispărut, că EBA nu mai are 20 de ani, să se descurce singură în viață. Ai ajutat-o o dată, lasă-ne cu acțiuni de nepotism! Au pierdut oamenii care votau altceva și au migrat spre o epocă nouă de AUR.

PRO România – avea electoratul PSD căruia îi era rușine de mustăcios, madam Dancilă, Olguța, deputatu’ zis Șoferu’, etc. Unde se pare că s-a impus partidul AUR.

Cum spuneam și aseară va fi interesantă perioada următoare din punct de vedere politic. Se vor vedea animalele politice cum vor ieși în față, fiindcă acum este momentul lor. Problema majoră este că va fi creat o perioadă mai lungă de instabilitate politică, lucru care va dăuna în contextul acțiunii virusuluu SARS-COV-2 și a dezbaterii și adoptării unui buget pentru anul următor 2021.

Cel puțin așa răspundeam dacă mă întreba cineva pentru exit poll.

Dacă la Exitpoll-urile intermediere, PSD ar fi ieșit favorită cu procent mare mai mulți oameni ar fi ieșit la vot pentru a media rezultatul, cel puțin așa consider.

Eu cred că rezultatele exitpoll-ului prezentat de Antene, nu se vor vedea fidel în realitate.

Adevărul trist este că suntem un popor căruia nu îi pasă de viitorul țării lui. Ne place să ne complacem, să avem subiecte de șuietă următorii 4 ani, să ne plângem de milă, dar să nu vrem să schimbăm ceva.

Dacă nu poți să-ți rupi 10 minute din viață că atâta mi-a luat în total fiindcă am votat pe la 8:30, dar și soției care a votat pe la 17:30.

Nu știm că drepturile civice vin la pachet cu îndatoriri civice. Poate vom fi altfel, când vom crea contextul înlăturării, prin nepăsarea poporului, dreptului de vot. Firește nu se va întâmpla în următoarele două mandate cel mai probabil, dar cu o prezență la vot foarte mică se vor putea face manevre pe viitor, va fi mai ușor de “aranjat voturile” etc., ca într-o zi să hotărască o clasă politică, aleasă sau ajunsă prin nepăsare la putere, să îți răpească dreptul la vot, poate nu ție ci copiilor și copiilor lor.

“Deșteaptă-te române!”

O dată cu acest articol voi lua o pauză, până va fi cazul să revin din nou, din incursiunea asta pe subiecte politice!

Voi fi ocupat dar voi urmări cu interes jocurile politice, negocierile și compromisurile ce vor fi luate pentru a prinde ciolanul și fasolea.

Tagged ,

4 thoughts on “Am votat PSD

 1. Am gasit pe net una din cele mai bune analize despre aceasta runda de alegeri:

  “31% au ales parlamentul, iar ceilati au ales sa faca 69”

  Poate cam dur dar destul de potrivit pentru cei care au zis ca nu le pasa de politica, de partide, de candidati sau de cine vor fi reprezentati in Parlament.

  1. Și asta este o remarcă adevărată și potrivită!
   Cică este o formă de protest…până pun niste băieți laba pe constituție și pe fondul neprezentarii la vot. Ne mai protejează faptul că suntem în UE.

 2. Bravo, macar ai intors placuta suedeza, bravo! :))

  Pe de alta parte, nu face nimic, mizeaza pe mine in continuare, eu sunt la faza aia cand nu imi mai pasa … daloc … ci doar observ, mai ales ca a fost pentru prima oara cand nu am votat si am ajuns la concluzia ca cel mai bun vot din viata mea, a fost ala care nu l’am dat! :))))

  1. Eu voi vota toată viața, știu că n-ai cu cine dar voi schimba de câte ori voi simți până voi găsi unii mai buni. Merg pe premisa că și un ceas defect arata ora exactă de doua ori pe zi! (Mă refer la politică)

Leave a Reply

Your email address will not be published.