Am laptop de aproape 1 an de zile, imediat dupa ce l-am cumparat am inceput sa citesc pe net zeci de articole despre intretinerea si menajarea unui astfel de sistem.
Cel mai nedumerit am ramas in privinta menajarii bateriei / acumulatorului laptopului.
Multi sustin ca daca nu folosesti laptopul pe baterie, adica daca conectezi laptopul la retea e bine sa scoti bateria din “transul”.
Altii la fel de multi sau chiar mai multi, sustin ca e bine ca laptopul sa aiba mereu bateria in el, asa cum a fost proiectat si sa fie menajat atunci cand se afla in modul pe baterie(adica sa nu fortati cu cerinte foarte mari laptopul atunci cand se bazeaza doar pe baterie).
Fiind o persoane cerebrala, am gandit si eu logic…am ajuns la concluzia ca suna mai bine si mai normala a 2-a optiune. Asa ca de cand am laptopul a avut mereu, dar mereu bateria in el… am incercat sa nu-l pun sa faca “chestii speciale” pe baterie, n-am instalat nici un joc pe el fiindca ar fi existat tentatia.
Azi la facultate m-am luat la “sfadeala”, cu o colega care ma invata ea pe mine ca e mai bine sa scot bateria din el cand il conectez la retea…Eu sunt incapatanat si fac ce vreau cu lucrul meu, plus ca m-am informat si eu pe tema asta.
De cand ma plimb in blogosfera am dat peste persoane care au experienta in domeniu asa ca as vrea sa stiu parerea lui MadMike.
Voi cum folositi bateria laptopului vostru?
PS- a trecut Mos Neculai pe la voi? V-a lasat ceva in ghetute…
Niciodata sa nu decuplezi acumulator de la laptop atunci cand folosesti laptop-ul tinut in priza, si iti voi spune si de ce.
Acumulatorul are rol in stabilizarea voltajului primit, iar in cazul in care il scoti, practic curentul primit de la priza alimenteaza direct placa de baza, fara ajutorul vreunui intermediar. Ce inseamna asta? In cazul unui soc de tensiune, ai toate sansele sa arzi vreo componenta, cele mai expuse fiind placa de baza si memoriile. Asa, cu un acumulator, indiferent ca tine 3 ore sau 1 minut, el impiedica patrunderea socului de tensiune direct la placa de baza.
Un al doilea mit ar fi uzura prematura a acumulatorului. O alta mare tampenie! Majoritatea laptop-urilor produse recent (Adica dupa 2009-2010), au un sistem foarte destept ce monitorizeaza nivelul acumulatorului. In cazul in care acesta s-a incarcat 100%, este decuplat, chiar daca el se afla sub tensiune (Se poate observa prin racirea transformatorului si oprirea led-ului ce arata incarcarea). Atunci cand acumulatorul se descarca, el este incarcat cate putin, pana cand ajunge iar la 100% cand va fi din nou deculplat. Si ciclul se repeta.
Am vazut foarte multe laptop-uri arse, mai exact placa de baza pe acest motiv, al eliminarii acumulatorului si alimentarii laptopului direct de la priza. Trebuie sa stii ca o placa de baza poate ajunge si la 150-200Euro si chiar mai mult. Eu lucrez cu asta si stiu ce vorbesc, practic, nu stiu daca merita.
In schimb, un acumulator are o durata de viata 1 AN, insa in functie de calitate, el poate rezista mai mult sau mai putin.
Sfatul meu este sa nu elimini acumulatorul. Repet, el nu se strica pentru ca procedeul de incarcare este acelasi la orice acumulator (Gandeste-te la telefonul mobil.. stai cu el in priza mereu? Sau gandeste-te la o tableta ori Netbook.. concepute pentru portabilitate). Astea sunt doar niste idei “tampite” le-as putea spune direct, pentru “protejarea” laptopului. habar nu au ce pot proteja…
Sper sa-ti fi fost de ajutor. Daca nu, ma poti contacta me mail, nu-i bai.
eu ti-am zis asa mi sa parut logic… adica de ce sa-l proiecteze cu baterie, daca nu are vreun rol. Si sincer acum are un an laptopul, l-am folosit pe baterie doar atunci cand am avut expresa nevoie de asta si rare ori am pus sa ruleze softuri gen autocad pe el, acum ma tine bateria tot 3 ore jumate cat ma tinea la inceput.
Deci in practica, nu stiu daca tine faza cum ca afecteaza acumulatorul faptul ca e tinut in priza… mentionez ca laptopul meu a avut o perioada minima de functionare de 10 ore pe zi…si a fost conectat la retea 24 din 24.
am un Acer 5738 ZG.
Dar vezi tu oarecum mai avea dubii, ca ma luase tare colega asta de facultate ca ea stie sigur asta ca a vb cu cineva care lucreaza in domeniu, ba ca si laptopul lui taicasu s-a stricat din aceeasi cauza… Parea atat de convingatoare.
Apoi mi-am amintit ca tu lucrezi in domeniu si e imposibil sa nu stii mai bine decat noi.
+1 la acest răspuns. De obicei recomand la persoanele care mă întreabă lucrul acesta să țină bateria în el. Motivele le-a enumerat MadMike mai sus.
sal am un laptop asus cu o baterie pe 4 celule care ma tina inca de cand l-am cumparat putin peste 1 ora jumate. akum vreau sa imi pun una pe 6 celule care spre sa ma tina mai mult. pot face asta nu produce defectiuni la laptop?
Nu am cunostinte, insa daca nu este destinata tipului tau de laptop nu stiu daca e chiar buna mutarea asta… fiindca si modelul tau de laptop a fost proiectat pentru o anumita baterie, sau bateria a fost aleasa in fuctie de proiectul general al laptopului.
Salut!
Împărate, maşinăriile sînt făcute să te servească. Îţi faci prea multe griji pentru un sclav care trebuie să tragă la jug pînă la ultima suflare. Ori crezi că dacă îi dai apă vie va trăi mai mult ca tine? Eu zic să-l osteneşti pînă-i ies ochii că oricum apar variante mai noi şi mai bune pînă atunci şi tare o să ţi se facă poftă de ele. 🙂
Meneopol tu ai dreptate intr-un sens… ar trebui sa lucrez mult mai mult pe softuri de proiectare si nu numai pentru ca asta e viitorul si ma va ajuta sa-mi upgradez “sclavul”, dar vezi tu si pe sclavul asta am facut o investie, trebuie macar sa-si scoata banii cumva daca nu prin valorificare( asta n-are cum sa se intample, ca deja s-a devalorizat) atunci prin uzura redusa in timp, daca nu ma va face sa investesc in el pe o perioada mai mare cu atat mai bine.
E si el “un suflet”, trebuie sa am grija cat de cat cu el!
bravo man nici eu nu o spuneam mai bine ca tine .+++
Mi-ai dat o idee geniala de un articol in legatura cu “acumulatorii”. O sa-ti placa, garantat. In ceva timp o sa il si citesti pe blogul meu ca va fi ceva mai lung :)) (Sper sa nu te deranjeze ca “mi-am facut reclama” aici :D)
Da de unde, mi-ar fi placut mie sa-l scriu daca aveam cunostintele necesare 😛 cum nu le am, trebuie sa-ti predau stafeta, macar am avut ideea si o sa ma mandresc cu asta!
Chiar sunt interesat!
Acumulatorii de acum nu mai sunt asa sensibili ca odinioara.
Eu la primul laptop n-am scos bateria din ele pana a murit de tot si a trebuit sa-l duc la “fier vechi”. Chiar si in ultimele lui luni de viata (dupa 4 ani juma) bateria tinea aproape 2 ore. Si repet; n-am scos-o niciodata de la locul ei.
Pai 4-5 ani e o perioada ok de functionare…cel putin la sistemul meu desktop dupa ce a iesit din garantie a inceput sa pice, placa video, sursa si altele…
Eu am scos bateria la sfatul unui prieten. Nu o tin niciodata in laptop. oricum il folosesc din an in paste.
Cat despre Mos Nicolae, da, a venit, mi-a adus un cadou mic si frumos. 😛
Si merge in parametri normali? Sfatul nostru e sa-l folosesti cu baterie… asa spune majoritatea plus un cunoscator.
Pato, pana acum a mers excelent, dar citind parerile expuse pe blogul tau, cred ca o sa pun bateria la loc in laptop. 😛
Urmeaza sfaturile lui @MadMike. Sa nu scoti niciodata acumulatorul din laptop ca prajesti placa de baza.
Dar tu de unde stii? Ai facut vreodata gratar… pe placa de baza 🙂
Nu eu, nevasta-mea 🙂 acum cativa ani.
O invatase o colega de servici ca e mai bine sa scoti bateria cand stai cu laptopul in priza. Si a venit un soc de tensiune … si a iesit putin fum. Din greseli invatam.
urat… uite daca imi citea sotia ta postul acum cativa ani ar fi stiut ce e corect sa faca!
Da, doar ca tu ai scris articolul abia acum 🙂
acum cativa ani nu aveam laptop! Deci n-as fi putut aborda corect subiectul…
fara sa fiu vreun expert, mi se pare aberant sa trebuiasca sa scoti bateria de cite ori te conectezi la priza. Din principiu un laptop este facut sa-ti fie simplu, nu pentru a avea o grija in plus. Iar bateria, pe principiul oricarei baterii, trebuie sa fie folosita. Ea se strica si daca sta “menajata”.
Laptopu’ meu e bun de muzeul antichitatilor 🙂 are vreo 6-7 ani si n-am scos bateria din el niciodata … acum daca-l folosesc pe baterie tine maxim juma de ora.
pai eu zic ca e ceva notabil!
Eu am fost sfatuit sa scot acumulatorul cand il conectez la priza si … am nu mai am acumulator, dar am laptop.
S-a stricat acumulatorul?… macar ai laptop
la mine nici nu mai stiu daca mai poate fi scoasa bateria :))
cred ca s-a intelepenit acolo 😀
Pai in timp moleculele se sudeaza…intrepatrund atomii chestii!
ce prostie auzi sa scoti acumulatorul laptpului…
Si pe mine m-a sfatuit cineva sa imi scot acumulatorul cat timp e laptopul in priza. Ce bine ca sunt aiurita si nu urmez imediat sfaturile random :)))
Dar stiu ca tu ai probleme cu laptopul :(, ai rezolvat?
Partial. Am reusit sa instalez windows-ul, insa il voi duce la un service, caci sincer mi-e si frica sa ma uit la vreun film sau ceva, daca se incalzeste se inchide iar.
Din cate stiam, in momentul in care laptop-ul e conectat la priza, partea de acumulator a bateriei este supusa in paralel alimentarii unui proces de incarcare ce o data terminat lasa bateria in pace. Nu stiam de stabilizarea tensiunii, cel mai probabil din acest motiv bateria se uzeaza aproape in acelasi fel in timp ca si cum ai tine laptop-ul doar pe baterie. Am auzit multi plangandu-se de acest lucru, ca bateria nu mai tine dupa un anumit timp, in medie doi ani, desi l-au folosit aproape tot timpul in priza.
probabil baterie… reactioneaza ca un rezistor in momenei fluctuatii bruste de tensiune.
M-ai facut sa ma dau jos din pat, sa-mi pun bateria in laptop ! 🙂
Trebuie sa spun si eu ceva. Am avut un laptop Toshiba vechi de cativa ani. Daca incercam sa lucrez la el la priza si aveam bateria in el, ma avertiza sa scot bateria ! Fireste ca nu motiva de ce.
Acum am unul nou, tot Toshiba. Pana azi nici nu m-am gandit sa pun bateria in timp ce foloseam priza, fiind obisnuita cu cel vechi. Dupa ce ti-am citit articolul si mai ales comentariile, in special sfaturile lui MadMike, am pus bateria si folosesc chiar in clipa asta priza. Vad ca nu mai zice nimic ! M-am uitat si in carticica tehnica, la fel, nu se spune nimic.
Zina acum sincer nu stiu ce era pe timpuri, fiindca nu am avut laptop atunci… dar acum nu vad rostul, plus ca MadMike lucreaza toata ziua cu o gramada de laptopuri si se pricepe, bag mana in foc pentru asta.
este vreo problema daca deconectez laptopul de la priza in timpul functionarii. in mod normal cred ca n ar trebui sa fie o problema, doar ramane cuplat pe baterie.ma gandesc ca nu e logic sa l opresc dupa care sa l scot din priza si sa repornesc pe baterie. mersi pt raspuns
eu scot asa… pur si simplu n-are rost si sa inchizi si apoi sa pornesti. Nu se intampla nimic!
mersi fain.
Nu, nu este nicio problema sa l scoti din priza in timp ce functioneaza. trece automat pe baterie. Daca aveti probleme cu batria puteti apela la http://www.azetshop.ro Au baterii si incarcatoare originale, de calitate si preturi bune.
…
Nu pot decat sa-ti multumesc deoarece aici e singurul loc in care am gasit instructiuni precise si lucruri logice si demonstrate , nu bazate pe mituri si alte de-astea.
De curand am achizitionat un Asus , este bun in ceea ce priveste memoria RAM (6GB) si placa video s.a , insa bateria este pe 4 celule 🙁 . Tot de curand si-a luat si o verisoara laptop si imi tot spunea sa scot bateria si s-o las la “pastrare” . Acum , dupa ce am citit articolul si implicit comentariul lui MadMike stiu sigur ca e cea mai mare prostie sa scoti bateria.
Multumiri nenumarate lui Mike si adminului !
Cu placere, sa te bucuri de el cat mai mult!
Deci pot sa iti zic din experienta mea si a colegilor mei de camera… toti ne-am luat laptopuri cam in acelasi timp si toti l-am folosit cu bateria, si n-am avut probleme! Deci e ok, si dupa un an ma tine bateria destul de bine depinde de ce fac pe el.
Ma bucur ca te-a ajutat articolul! Sper sa mai revii pe blog…
Am si eu o problema cu bateria de la laptop, nu am incarcat bateria f mult timp si acum am impresia k nu se mai incarca. se poate da soc la baterie k sa primeasca iara curent? Multumesc
Nu am idee, dar n-as incerca asa ceva 😀