Cugetari

Adevărata utilizare DACIA Spring

Sunt o mulțime de știri, cu anunțul oficial al primei mașini electrice ce va ieși din uzinele DACIA (din China, nu de la Mioveni). DACIA Spring, un automobil cu acțiune limitată din specificațiile anunțate. Va avea în schimb un preț imbatabil pe acest segment de piață, piața mașinilor full electrice și datorită acestor caracteristici.

44 de căluți electrici care să miște aproape o tonă

125 km/h viteza maximă

14 ore aproximativ încărcarea la o priză normală

225 km autonomie pentru rulaj mixt față de 295 km autonomie în oraș (sincer să fiu aici pare o eroare dar așa scriu cei de la automarket.ro).

Mașină electrică retro

Este prezentată peste tot ca o mașină de oraș. Poate fi o mașină de oraș dar, nu pentru consumatorul de rând.

Poate fi mașină de oraș, pentru taxi, Uber, Bolt, firme de închiriere mașini, etc. Pentru care se va creea infrastructură.

Hai să ne imaginăm un bloc cu 10 etaje in București cu prelungitoarele aruncate pe trotuar din balcoane. Chiar și cu un sistem de încărcare sub 9 ore mi se pare enorm să lași prelungitorul aruncat așa din casă, nu este estetic, nu este sigur, nu este normal chiar dacă stai la parter.

Mașina în viziunea mea se adresează, în primul rând celor, care stau la curte în oraș.

Cel mai bine eu zic că va prinde celor care stau în suburbiile marilor orașe, oameni activi care fac naveta, care stau la casă la maxim 30 de km față de locul de muncă.

Cel puțin asta este viziunea mea. Faci naveta zilnic din Balotești spre București, merită să dai 9000 de euro pe o DACIA Spring, nouă.

Stai la bloc în mijlocul aglomerației, vrei să fii prietenos cu mediul dar chiar ai timp sa îți încarci bateriile 1 ora la peco? Sau, ok, în 4 ore la mall, aici s-ar preta. Oare dacă vor fi accesibile nu vei sta la coadă până se va elibera un loc de încărcare, fiindcă în următorii ani nu vor avea absolut toate locurile de parcare din incinta mall-ului prize de încărcare.

Personal cred că doar așa se merită o mașină electrică, încă. Stai la casă, ai și o a doua mașină clasică, iar electrica o ții de fâțâială, la serviciu și alte treburi.

Iarăși eu nu aș cumpăra DACIA Spring, nu aș vrea să fiu cobai pe banii mei. Aș aștepta a doua generație, pentru că riscurile să nu se răsfrângă în cârca mea, adică a clientului.

Tagged , , , ,

1 thought on “Adevărata utilizare DACIA Spring

  1. Eu cred ca vor aparea tot felul de solutii, Engie avea ceva pentru cei cu case, probabil ca vor fi si chestii pentru zonele cu blocuri.

    Dacia oricum o sa apara peste 2 ani, vor mai evolua lucrurile pe partea electrica pana atunci.

Leave a Reply

Your email address will not be published.