Cugetari

2020 mașină fără AC în Europa

Dacă aș fi auzit la o discuție la bere probabil aș fi pierdut și un pariu. N-aș putea să dau crezare titlului.

În primul rând înțeleg că este o dotare ce ține de confort, dar mă întreb cine ar face rabat la așa ceva când vara atinge temperaturi extreme și asta nu de ieri de azi. De când mă știu vara se ajung la 33 de grade, temperaturi măsurate în anumiți parametri (la umbră, într-o zonă ne-betonată și înconjurată de verdeață).

Poate din cauza încălzirii globale de 10-15 ani temperaturile ajung și poate local depășesc 36 de grade (măsurate în aceleași condiții speciale).

Vă imaginați că o mașină care stă vara in soare prezintă un disconfort ridicat în habitaclu. Cred, n-am măsurat niciodată, că temperatura poate să atingă și 45 de grade.

În aceste condiții mai putem să ne gândim la o mașină fără aer condiționat?

DACIA oferă un Logan, e drept foarte ieftin fără AC.

Mașina fără AC

Mașina costă noua undeva sub 28000 Ron, în anumiți termeni și condiții. E drept că trebuie să ai deja o rablă. Nu sunt sigur dacă chiar ești obligat să iei mașina prin linia de finanțare propusă de DACIA.

Cert este că dacă ai o rablă că a mea, care are AC din 2003, te gândești dacă este normal că aerul condiționat la o mașină să rămână opțional. Nu zic de climă, nu amintesc de “bizoni”…e vorba de un AC clasic și manual.

Istoria spune că prima mașină echipată cu AC din fabrică a fost produsă în 1940, și că până în 1969 jumate din autoturisme aveau AC instalat (nu sunt sigur dacă din lume sau doar din SUA).

Dar DACIA pare că se pregătește pentru o nouă glaciațiune.

AC opțional

Dacă ne uităm la opțiunile instalate, observăm că are câteva opțiuni destul de interesante. Multe dintre ele sunt obligatorii pentru mașinile comercializate în UE.

Să facem lobby la UE, să adauge în legislație și obligativitatea AC-ului pentru mașinile comercializate în spațiul economic european.

O altă problemă este faptul că probabil există cerere.

Cine mai caută căruță motorizată in 2020?

Tagged , ,

2 thoughts on “2020 mașină fără AC în Europa

  1. Mie mi se pare caterincă să nu ai AC, dar să ai by default Hill Start Assist. Sunt conțient că oamenii în vârstă cumpără mașini fără AC, dar pe de altă parte nu știu cât o să mai meargă treaba asta. Dacă ești în vârstă și ai probleme cu tensiunea, spre exemplu, s-ar putea să vrei AC, decât să stai la 46 de grade în mașină.

    1. Poate este mai ieftin de implementat. Dar totuși, pornirea din pantă…nu este o problemă chiar atât de mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.