Viata

Cauciucuri pentru iarna

Ei bine deja a dat prima ninsoare in capitala si dupa cum bine stiti de acolo pleaca toata nebunia, asa ca trebuie sa ne asteptam ca bucurestenii sa share-uiasca si spre provincie ca un viral vremea “buna”…
Nu am masina de mult timp si n-am condus inca pe zapada, am emotii ce-i drept. Masina este echipata cu anvelope all seazons, dar multa lume mi-a recomandat ca ar fi mai indicate anvelope dedicate anotimpului rece.
La fel de multi oameni mi-au recomandat sa-mi achizitionez si sa folosesc lanturi de iarna la masina.

Momentan sunt hotarat sa merg cu ce am si un functie de cum vad ca se comporta masina o sa iau decizia unei investitii sau nu intr-un set de anvelope de iarna. Cauciucurile de la masina sunt intr-o stare foarte buna, dupa o inspectie vizuala ma vor ajuta sa trec cu bine peste aceasta iarna este sfatul unor soferi profesionisti care mi-au vazut masina. Tot ei mi-au recomandat sa nu folosesc lanturi de iarna, fiindca voi dauna partii mecanice a masinii si nu merita atata timp cat merg incet si atent, adaptat la conditiile carosabilului.

Cauciucurile pentru toate anotipurile sunt din punct de vedere legal, o solutie pentru anotimpul zapezilor implicit nu risc sa primesc amenzi datorita codului rutier care obliga soferii sa-si echipeze autovehiculele cu anvelope de iarna de la 1 noiembrie. Insa pe langa aceasta reglementare organul constatator al legii poate sa sanctioneze soferul pentru lipsa acestor anvelope de iarna, chiar si mai devreme de acest terment calendaristic daca soferul circula in conditii de carosabil acoperit cu zapada cu cauciucuri de vara.

Consider ca utilizarea de cauciucuri pentru iarna reprezinta o norma de sigurata, una de bun simt prin care iti respecti integritatea ta fizica, bunul detinut (in speta masina) dar si pe ale celor din jur.

Tagged , , , , ,

6 thoughts on “Cauciucuri pentru iarna

 1. azi vroiam sa ma duc la tara sa montez cauciucurile de iarna ( am dubluri de jante- doar schimb roata ), insa frigul m-a facut sa renunt

  1. este bine asa, insa eu n-am garaj nici casa la tara in apropiere… nici boxa, nu pot sa le tin in apartament pe balcon. E un compromis, dar asta e.

 2. Eu am avut și all season și de iarnă dar și de vară pe timpul iernii. Până nu a devenit obligatorie asta cu anvelopele de iarnă am mers cu anvelope de vară, fără probleme. E drept că aveam dacie 1300 pe vremea aia 🙂 Totul e să știi cum să mergi, când să mergi, când să renunți la mașină și să folosești alte mijloace de transport.
  Da, lanțurile sunt bune să le ai în portbagaj, nu se știe când ai nevoie de ele, mai ales când pleci la drum lung. 🙂

  1. o sa merg incet, daca e drumul curatat cat se poate de bine, daca nu cat se poate de incet. Ne adaptam, ce sa facem?

 3. Eu nu am masina, dar nu mai e mult pana devin sofer.
  Avand in vedere ce se anunta, dar si ce e deja prin tara, ar trebuii ca toti soferii sa inceapa pregatirile de iarna (cauciucuri,lanturi in portbagaj,lopata) pentru ca nu se stie cum e vremea.
  Gresesc?

Leave a Reply

Your email address will not be published.