Viata

Castanele comestibile de acasă

Cultura castanelor ca și aliment lipsește în multe regiuni. Poate greșesc, dar în zona de Est și Sud-Est a României această cultură a preparării și consumului de castane lipsește cu desăvârșire.

Eu unul nu am văzut pe stradă locuri de unde să achiziționezi castane comestibile în: Brăila, Galați, Bacău, Vrancea (Focșani, Adjud)), Buzău, Tulcea și nici chiar Constanța.

Am avut primul contact cu castanele, cu vreo 10 ani în urmă cel puțin așa cred, în parcul Herăstrău din București, apoi am mai avut ocazia să mănânc la Belgrad (Serbia) și firește prin București când am.mai ajuns pe la târgul de Crăciun sau tot prin Herăstrău.

Am înțeles că în Vestul și Sud-Vest-ului țării este un aliment îndrăgit. Nu prea am avut ocazia sa călătoresc prin părțile acelea ale României, dar oamenii din Belgrad cu care am vorbit spuneau că mergeau la târguri prin Timișoara, sunt convins că dacă românii nu apreciau castanele vecinii sârbi ar fi făcut lobby de sute de ani sa le încerce bunătățile.

Prin Brăila și Galați este clar că nu am văzut castane, dacă amintești de ele printre cunoscuții riști doar să-ți iei vreo castană ăla bobârnac. Nu știu de ce! Poate că nu avem castani comestibil prin zonă.

Mie îmi plac castanele!

Castanele au o textură solidă spre cremoasă, ușor dulce și faptul că le mănânci fierbinți pe o vreme răcoroasă te fac să ți se umple sufletul de căldură și bucurie. Poți să le compari cu un cartof dulce, dar nu sunt chiar un cartof. Castanele au ceva nuanțe de gust diferit față de orice altceva am gustat.

Am zis de multe ori să fac castane acasă. Problema a fost mereu achiziția lor, găseam în mod frecvent la Kaufland dar erau mai mereu de o calitate îndoielnică (prezentau urme de mucegai la raft, în coșulețul de nuiele în care erau prezenta) plus că proviniența era China de fiecare dată, în orice magazin Kaufland le găseam.

Acum două zile, aflându-mă în Lidl, am văzut castane din Grecia și nu am putut sa ezit, chiar daca kg era 20 de Ron.

Am uitat sa spun că acest aliment, castana, este foarte sățios nu poți să mănânci o jumătate de kg o dată, cam 6-8 castane pot eu să mănânc.

Acestea fiind spuse, aseară m-am apucat să le gătesc.

Cum nu stăm încă la casă nu am putut să beneficiem de rapiditatea unei tigăi pentru castane, eventual și un jar din lemne pentru un gust mai intens.

Castane acasă

Am apelat la soluțiile care pot fi folosite la bloc.

1. Am spălat bine castanele

2. Le-am crestat cum am crezut mai bine (s-a dovedit că nu a fost chiar bine). Asta fiindcă am nevoie de un dispozitiv care ascute cuțitele bine, aici poate îmi faceți voi o sugestie!

3. Am fiert castanele în apă, până când apa a devenit puțin colorată.

4. Între timp, ba chiar în paralel cuptorul era la preîncălzit la 200 de grade.

5. Am băgat castanele la cuptor, fără apă preț de 20 de minute.

6. Am scos castanele si le-am înfășurat într-un prosop ce se afla într-un bol de sticlă, apoi le-am lăsat la odihnit cam 10 minute.

Concluzii

Primele mele castane chiar erau comestibile.

Nu prea se decojesc ușor, probabil trebuia să le las mai mult la cuptor.

Am nevoie de un cuțit care taie mai bine, lucru care se va rezolva prin achiziția unui ascuțitor.

Tagged ,

10 thoughts on “Castanele comestibile de acasă

 1. Eu am incercat castane prin mai multe locuri din lume. Nu stiu, dar nu m-au convins niciodata 🙂 Pur si simplu, nu imi plac 🙂

  1. Marius cred că aici tine de gust.
   Uite mie îmi plac castanele, în schimb am luat o cremă de castane care efectiv mi s-a părut oribilă datorita unei arome pregnante de vanilie.

  1. Eu daca voi mai găsi produse în țări europene sau mai ok, exceptând Asia voi mai prepara…a fost prima dată, dățile următoare sigur le voi face mai bine

 2. Nici eu nu am consumat vreodată, însă am văzut că se pot planta castani și la noi. Am văzut la un nene care are vlog, de prin Piatra Neamț parcă.

  1. Este adevărat am văzut și eu, din păcate nu cred că voi planta unul in curte. Creste foarte mare, la fel ca și nucul și in grădină vreau sa îi țin de talie mică, medie cel mult. Iar în fața casei cel mai probabil voi dori să parchez mașina sau mașinile și nu cred că e de dorit să cadă pe mașini în fiecare toamnă zeci de castane :))

   1. Oare cât de mare crește și cât de rapid? Că dacă are același ritm de creștere precum un nuc… nu mersi. Eu vreau câțiva pomi pentru umbră în curte, dar deocamdată salcâmul pare cel mai ok ca ritm de creștere.

    1. Sunt singur că are același ritm de creștere. Cel mai repede cred că ar creste salcia umbrește destul de bine, dar ai și treabă cu toaletarea. Acum depinde cum vezi tu necesitatea, pot fi adaptate diverse soluții în funcție de ce îți dorești.

     1. Salcia necesită un sol umed, nu cred că îl am. Plus că rădăcinile ei sunt tare problematice… Te trezești cu ele sub pat :)).

Leave a Reply

Your email address will not be published.