Vă povesteam, nu de mult, că am avut ocazia să ajung pe continentul cangurilor, al urșilor coala și a altor animale exotice pentru noi europenii.
Am ajuns in Brisbane după cel mai lung zbor, al meu, undeva peste 17 ore. De menționat este că au fost 17 sau 18 ore de zbor continuu, din Dubai.
Brisbane se află pe coasta de est a Australiei, la o distanță de aproximativ 1000 de km de Sidney. Ar însemna cam 10 ore de condus. Majoritatea așezărilor urbane mari sunt situate pe coasta continentului Australian, spre interiorul continentului densitatea de locuitori scade foarte mult, aici putând fi descoperite multe zone sălbatice și virgine.
Primul lucru care m-a surprins, încă de la aeroport, a fost vegetația. M-aș fi așteptat să văd plante ca in Singapore, Hong Kong, adică foarte înalte, precum palmierii. În schimb, flora semăna destul de mult cu vegetație europeană.
Infrastructura este foarte bine pusă la punct, ca orice insulă se circulă cu volan pe dreapta.
Puteți observa că pe lângă infrastructura din orașele românești, în Brisbane este că în paradis. Are zeci de poduri care traversează râul, unind zona nordică a orașului de cea sudică. Iarăși pot spune că râul acesta care străbate orașul este de anvergura unui fluviu, este la fel de lat precum Dunărea. Cursele pe râu sunt regulate, astfel că cei care vor sa evite traficul, care sincer va spun nu este de speriat optează pentru această soluție mai rapidă și chiar sigură. Pe lungimea raului fiind din loc in loc, deoparte și de alta cate o stație amenajată.
Ca și în Malta mijloacele de transport în comun sunt foarte bine organizate respectând un program strict și public în sistemul Google drive/maps. Deasemenea sunt și intermodale, astfel că poți merge cu autobuzul sau cu River Shuttles Bus la același preț (daca bine îmi amintesc).
Oamenii sunt foarte relaxați in Brisbane, deși practic nu am avut ocazia să iau contact cu persoane de-ale locului ci doar cu oameni stabiliți în Australia. Am găsit totuși foarte ciudată părerea lor referitoare la imigrație, fiind destul de împotrivă fiindcă imigranții spun ei: strică piața muncii prin faptul că acceptă salarii mai mici și fiindcă destabilizează principiul de cerere ofertă prin numărul lor mare. Ei fiind imigranți la prima sau a doua generație nu puteam să îi înțeleg, dar am evitat polemicile în această direcție fiindcă subiectul ar fi monopolizat discuția și nu aș mai fi reușit să aflu și alte lucruri care mă interesau.
Mi s-a părut un stil de viață scump pentru chiar și în comparație cu Paris, Dubrovnik sau Singapore. Totul era scump, exceptând ceva suveniruri de slabă calitate, asiatice.
Ca idee, cred că am dat echivalentul a 7 euro pe o înghețată cu doua cupe si cornet, care prin Europa am mâncat la 2.5- 3 euro.
Brisbane poate fi considerat un oraș turistic după cum reiese din imaginile de mai sus. Noaptea oferă niste imagini spectaculoase, poți zări la tot pasul poduri și clădiri luminate cu o anumită interconectivirate.
Poți întâlni canguri, urși koala, emu (un verișor australian de-al struțului. Sau pe Pato, dacă ne-am fi sincronizat.
Clar 2 zile și un pic nu este de ajuns sa descoperi tot orașul, dar ce zic de oraș, toată regiunea ar fi interesant de descoperit.