Era o vreme în care se puteau câștiga ceva bănuți din marketingul afiliat. Aproape orice blogger putea să aplice la sistemul eMag Profitshare. După acceptarea în program puteai să te apuci de treabă și să încerci să și câștigi un ban din scrisul de articole pe blog.
Cei care scriau diverse reușeau să-și rotunjească veniturile, în speță unul ca mine, care nu aveam o nișă sau o direcție clară cu ce vroiam să fac cu acest proiect. Practic aberam zilnic pe blog, nu vedeam cum aș putea să trăiesc din asta dar exista un număr de oameni care îmi citea acele aberații, mai mulți decât în prezent.
Din când în când mai reușeam să îmi cumpăr cu voucherele generate ceva care să mă ajute, sau le mai făceam cadori părinților cu ce le/ne mai lipsea din casă. Am rămas cu câteva lucruri, am și acum un rucsac de camera foto și laptop LowePro, e ca și nou după vreo 9 ani.
Idee acestui articol este următoarea. Pe vremuri mai puteai să faci un ban decent, fără să te compromiți sau să îți faci un advertorial blog, adică un blog de reclame nișat pe un subiect sau nu.
Pe parcurs au apărut mai multe platforme și forme de afiliere, din păcate concurența nu a funcționat în acest domeniu într-un mod pozitiv fiindcă eMag sau Profitshare a început să își bată joc de cei care le făceau vânzări.
Nu mai este de mult “profit share”, adică “împărțirea profitului” fiindcă comisionele au coborât atât de mult încât de multe ori nu merită să pui link către ei. Cel puțin e bine să te gândești bine ce pierdere alegi.
Să pierzi nimicul pe care îl plătesc platformele ca și comision sau cititorii care nu suferă reclamele și chiar se simt furați prin utilizarea unui link de afiliere, această concepție apărând din lipsa educației, dorinței de informare sau pur și simplu din zicala “să moară și capra vecinului”.
Nu se îmbogățește nimeni, poate de aceea am avut și această pauză destul de lungă, fiindcă m-am îndreptat spre o activitate care să îmi susțină stilul de viață.
Comisionele în afiliere au scăzut ca dobânzile la conturile de economii la bănci. De pe la 10-7% la 1%, maxim 3 pe alocuri și tind să scadă la 0.7-0.3% că așa lucrează și băncile cu banii tăi.
Ideea este că cei care se joacă cu procentele astea, care devin din ce în ce mai ridicole ar trebui să fie afectați de creatorii de content prin boicot. Altfel, vom ajunge să vedem curând și procente de 0,X%.

Am renunțat la multe forme de advertising, mai scriu articole, când mai apar oportunități de colaborare.
Nu mai am AdSense, nu mai am bannere pe blog pentru afiliere, am decis să fie mai curat, cât mai ușor de citit, fără linkuri ascunse, fără pop-upuri. Am zis sa o fac decent că oricum nu trăiesc din asta și fiindcă și le mine mă deranjează pe la alții când ajung și mă lovesc de ele.
În 2018 am decis să creez o pagină în meniul blogului, unde cititorii care vor să susțină proiectul Pato.ro pot să o facă fără a pierde nimic. Rezultatul este lesne de intuit, cum nu am avut activitate, a fost zero activitate și în această direcție.
Afilierea nu mai e mainstream, pentru oricine. Nu mai vorbești despre ciupeală, ci despre nume mari care au venit la masa.
Ai un cashback la revolut, ai bazarul, ai trusturile de presa, ai seo-isti buni. Nu mai e ca inainte. 🙂