Blogging

Comunitățile online și cât de greu se formează

Mă uitam un pic prin ceea ce însemna blogul ăsta prin 2013, când probabil atinsese apogeul. Eram anul 3 de facultate, acordam mult timp on-line-ului după ce îmi  rezolvam probleme ce țineau de facultate. Scriam zilnic pe blog, deja de 3 ani, aveam in medie vreo 15 comentarii din care și răspunsurile mele la cele ale cititorilor. Aveam un trafic frumușel, Google chiar mă indexa instant și aveam pagini care erau primele in căutări.

Dar să revenim la comunitatea din jurul blogului.

A fost creată natural. Chiar mă miram cum, eu scriam și publicam inepțiile pe care le gândeam la acea vreme și oamenii de nicăieri apăreau și în timp și interacționau.

Într-o perioadă, urmăream undeva spre 60 de bloguri zilnic unde și comentam când aveam o părere și mai veneau cititori și chiar deveneau cititori fideli și din acea zonă.

Acum când am revenit, firește am doar vreo lună de când scriu constant, îmi vine atât de greu când nu mai observ acel interes din partea cititorilor, care mă bucura. Pe de altă parte nici trafic nu am, undeva la câteva zeci zilnic, în comparație cu câteva sute, spre o mie în perioada de glorie.

Cred că mi-am format o comunitate în timp, mulți dintre oamenii aceia erau bloggeri dar au renunțat la această ocupație, ca și mine de altfel.

Acum nu știu dacă mai sunt foarte mulți bloggeri, spun asta fiindcă e la modă să ai podcast sau vlog. Sunt zone care pe mine nu mă atrag, încă.

Cred că au mai fost o serie de factori, întâlnirile offline, concursurile organizate aici pe pato.ro, poate și alți factori de care nu-mi dau acum seama.

Voi încerca, cât timp voi avea energie și disponibilitate, să văd dacă voi reuși să fac din nou ce pe vremuri mi se părea simplu și aproape natural. Acum, firește am mai multe constrângeri personale, dar în același timp și mai multe experiențe ce pot fi povestite aici pe blog.

Comunități online faine
Tagged , , , , , ,

6 thoughts on “Comunitățile online și cât de greu se formează

 1. Foarte multi s-au lasat sau au migrat pe youtube. In plus, lumea vorbeste mai mult in privat, pe grupuri, nu o mai face in public.

 2. Să știi că m-am gândit și eu de multe ori la asta, dar am început să-mi reprim aceste gânduri. Eu scriu pentru mine, în primul rând, pentru că-mi face bine. Totodată, am nevoie să fiu citit, dar nu-mi concentrez atenția pe a-mi aduce cititori, ci sper să vină ei de la sine. Cumva vreau ca totul să crească natural.

  Am avut și eu o perioadă cu peste 1k unici în fiecare zi, pe alexscrie.ro, dar la fel ca tine, am încetat să mai scriu constant pentru că muncesc tot în online, tot scriind. După ce optimizez tone de text, după ce livrez zeci de articole zilnic, rareori îmi mai vine să scriu și pe blog pentru că sunt obosit.

  Vreau doar să produc conținut cât mai des, să scriu cât mai natural, să-mi spun ideile cât mai deschis și să las pe acest blog o parte din mine. De aici și până la apreciere e doar un mic pas. Muncă și iar muncă, restul vine de la sine. Mie-mi place ce fac, deci o pot face și fără să fiu citit, deși îmi doresc trafic cât mai mare.

  1. @Alex îți dai seama că îmi doresc să cresc natural, greu dar asta este. Nu poți să aduci oamenii înapoi mai ales daca ei chiar au dispărut din fenomen, și nu poți să-i judeci când tu ai făcut la fel :)).
   Acum mă gândeam chiar, la faza cu indexarea google, daca scriam zilnic cate o chestie…azi proiectul ăsta era undeva. Pe de altă parte nu poți să faci prea multe lucruri bine, daca te deschizi pe mai multe flancuri e greu sa menții un ritm ok

 3. Bine ai revenit !
  In perioada de care vorbesti era o altfel de efervescenta pe bloguri.
  Acum atentia se pare ca merge mai mult pe vizual. Nu stiu daca e de bine sau nu dar asta-i tendinta.
  Eu prefer sa citesc o informatie mai degraba decat sa o vad/ascult intr-un podcast sau vlog.
  Pe blog mai scriu din cand in cand ca sa nu uit 🙂

  1. Observ că mulți au văzut într-o capcană :), Petre am intrat acum la tine pe blog și nu mai speram sa găsesc un articol scris de tine, fiindcă mă interesează să găsesc o părere personală despre un subiect. Am văzut că totuși mai sunt, as că voi citi când mă întorc de la bunici.

Leave a Reply

Your email address will not be published.