advertise, Blogging

Adoptarea energiei electrice din surse regenerabile în România. Promovarea unui curent de schimbare prin omiterea adevărurilor tehnice!

Este la modă de câțiva ani să devenim verzi, acum nu nu verzi că E.T. sau personajul de benzi desenate Hulk când se înfurie, verzi adică: eco, bio, sustenabil, pasiv energetic, măcar eficient energetic și alți termenii care completează familia asta.

“Dai moda” cum ar zice Jador dacă: conduci o mașină electrică, te dai cu trotineta electrică, poate ai un scuter electric, îți construiești sau achiziționezi o casă pasivă din punct de vedere al consumului energetic, etc.

Problema reală este că prețul de achiziție încă, din punctul meu de vedere și al altora, este foarte mare și nu acoperă beneficiile clientului final. Firește el se bucură că își ia o aură de “trendsetter”, se bucură de cele mai noi tehnologii când ceilalți doar visează, ajută prin “sponsorizare” la viabilitatea și testarea tehnologiilor.

Dorită lor tehnologiile care validează in general devin accesibile celor mulți! Pentru asta acești oameni merită un mare “Bravo!”.

Pe de altă parte, apare oarecum marketingul mincinos sau reclamele care omit adevărul.

Cum este acum în cazul energiei electrice, ești cool dacă plătești energiei regenerabilă. Zic plătești și nu beneficiezi din aspecte ce țin de tehnic, fiindcă comercialul nu o vinde așa el chiar chiar încearcă să te facă să crezi că beneficiezi de energie electrică verde.

Nu știu dacă frumoșii chiar înțeleg cum funcționează, dar livrează și ei conținut platit de unul dintre potențialii beneficiari ai poveștii cu zâne, E-ON.

Lucrurile nu stau chiar așa cum se promovează fiindcă nu prea ai cum să separi energia electrică! Principiul este simplu toți producătorii varsă producția de energie electrică în sistemul național de energiei electrică și de acolo el se îndreptă teoretic, practic și logic către consumatori, dar nu oricum. Eficient pentru rețea este “să verse” energia electrică la cei mai apropiați potențiali beneficiari. Firește că energia electrică poate fi transportată și pe distanțe considerabile prin linii de medie și înaltă tensiune, dar nu ar putea să o filtreze!

Ca o paralelă luăm o familie rurală, părinții și trei frați care au fiecare terenurile lor cu viță de vie, dar nu toți au cele necesare să producă vin așa că apelează la cada de vin a tatălui. Toți au același tip de struguri, fiind moștenire de la bătrân, așa că convin toți 4 să folosească cada o singură dată fiindcă a fost un an secetos și nu au produs suficiente struguri să producă separat vinul.

Evident la canea, nu vor putea separa vinul ca fiind al cuiva, vor delimita doar cantități care urmează a fi vândute către beneficiarii finali. De la canea fiecare își poate stabili un preț propriu, și vor vinde vinul în funcție de  clienți dar și de răbdare.

Revenind la energia electrică, conform datelor furnizate de ANRE, dispunerea producției în funcție de tip arată astfel:

Firește că ANRE în rapoarte, nu se obosește să le facă deloc profesionist. A aruncat acolo două procente pe o plăcintă și gata graficul de acolo deduceți singuri valorile!

Totuși observăm că energia electrică într-un procent de peste 30% provine din surse neregenerabile, cu grad ridicat de poluare dacă vorbim de termocentralele pe cărbune sau cu grad ridicat de risc în ceea ce privește energia electrică nucleară.

Dacă cineva crede în România că plătește și primește energie verde 100%, părerea mea este că e cel puțin naiv.

Știu, sună bine mesajul din articolul celor de la lipa-lipa, dar tehnic vorbind nu-i adevărat! Îi felicit totuși fiindcă susțin tendința care este una benefică mediului, dacă chiar si-au făcut un astfel de abonament nu și pentru promovare de reclamă mincinoasă.

Totuși nu încurajez astfel de practici, care nu spun adevărul său denaturează adevărul.

Plătim energia electrică 100% regenerabilă“,  să aibă și furnizorul motiv să o factureze mai scump.

În schimb, nu primim energie electrică 100% regenerabilă fiindcă nu-i posibil. Nu este posibil încă, dar viitorul lasă loc de progres mai ales dacă este corect finanțat!

Tagged , , , , ,

5 thoughts on “Adoptarea energiei electrice din surse regenerabile în România. Promovarea unui curent de schimbare prin omiterea adevărurilor tehnice!

  1. Un articol muncit si foarte bine scris! Asa este, dar multi nu inteleg mare lucru, musca tot ce e “cool”. Energia aia regenerabila e o Fata Morgana, la nivelul de consum in crestere an de an si mai ales de cand apar tot mai multe lucuri de bagat in prize, la un moment dat se va opri si propaganda asta tampita pentru a reveni peste 100 de ani probabil ca in viitorul apropiat e doar o poveste de adormit copii mici, nuclear fiind singura optiune viabila in acest moment.

  2. Pai si cum altfel sa promovam energia regenerabila, daca nu o sustinem cu bani? E perioada de tranzitie, e normal sa n-avem acces 100% la energia aia, dar daca taiem de la radacina stimulentele… ne meritam poluarea pe termen lung 😀

    1. Pai banii aia de care ziceai că sunt populist, propagandist unde se duc? Nu au deja subvenții pentru producția de energie verde? Acele cupoane verzi, vezi că apar in factura la energie. Stimulăm și de la stat, stimulăm și de la beneficiarul final cam multi stimuli, nu vrei sa le și suflăm? Să se învârtă moriștile să facă bani?

      Ar fi interesant de văzut cât de repede își recuperează investiția, eu estimez că foarte rapid prin comparație cu alte business-uri.

    2. @Marius: revino’ti la cap ca esti in urma cu vremurile alea “de tranzitie”! :)) Pana si aia de le promovau cu Greta de mana si’au dat seama ca e doar gura de ei si au inceput sa o dea dupa cires, lasand’o mai moale cu gazul si prin spatele usilor inchise recunoscand ca nuclear viitorul mediu. Restul or sa traga tare pe taxe ca de bani e nevoie oricand, dar cam atat, ca pana la “perioada de tranzitie” mai e cale lunga rau si Europa acum e la rascrucea in care ori se pune pe treaba ori ramane la cacaturile molfaite prin gura aspergerei Greta devinind irelevanta economic in urmatoare decada a contextului actual.

      In rest, a lamurit Pato lucrurile foarte bine!

      1. Cu orice costuri și cu riscul de a deveni necompetitivi, UE va merge înainte și va forța 2030 cu amprentă 0,X emisii de CO2. Iar până în 2050 sigur vor fi multe schimbări…făceam eu mișto într-un articol pamflet acum vreo două luni, ne vor interzice să expirăm fiindcă emitem gaze cu efect de seră.

        Chestia asta trebuie sa înceapă, iar UE se arată dornică în acest pionierat, dar cum și-a externalizate majoritatea industriilor in Asia și Africa, oarecum e imoral. Totuși trebuie un efort global în reducerea poluării, fiindcă o să ne înecăm ca omenire “in our shit” poate nu generația mea, dar contează ce lăsăm moștenire în urma noastră! Nu-i așa?

Leave a Reply

Your email address will not be published.