Viata

Bătălia scrumbiei

Nu știu cum este în restul țării, însă prin zona județelor prin care trece fluviul Dunărea este forfotă mare prin pescării în căutarea celebrei scrumbii. Totul se întâmplă în fiecare an în ajunul sărbătorii și în ziua de Florii când creștinii ortodocși au dezlegare la pește.

Nu mă aștept ca Adrian sau Daniel să cunoască fenomenul. Este posibil ca nici Cucu să nu știe prea multe despre peștele ăsta. În schimb Alin, care are rădăcini prin Ialomița ar trebui să fie puțin familiar cu tradiția asta dunăreană.

Toți dintre ei știu că de Florii se mănâncă pește, toți probabil cumpără pește. Dar nu cred că scrumbia ajunge și este cunoscută în toată țara. Nu spun asta ca să îi jignesc, dar îmi amintesc că pe vremea când nu erau posibilități la țară fiind în regiunea Bacăului, pe unde întoarce uliu (era o vorbă locală) mâncam chiar ciorbă de pește, făcut din conserve de pește. Iar macroul în general era singurul pește cumpărat, din ăla congelat. Mai găseai peste pe pârâu, dar de talia obletelui: moine,mrene și boișteni, în deosebi. Deci alt peste proaspăt nu prea exista, țin minte că mai aducea tata la rude caras dar nu era foarte apreciat deși era gustos: “Are oase multe!”.

Disclaimer: Peștele din imagine este biban, nu am prins niciodată scrumbie, deși aș încerca am înțeles că necesită ambarcațiune sau măcar să lansezi de pe un ponton.

Revenind la subiect, scrumbia este un peste oceanic. Îl puteți găsi prin toate pescăriile congelat, cam în toată perioada anului. Dar care e faza cu bătălia scrumbiei.

Scrumbia urcă anual, după ce a văzut lumea (gen și-a trăit viața), pe Dunăre pentru a depune icrele. Bănuiesc că urcă cam până la Porțile de Fier, de când omul a descoperit “sustenabilitatea” modernă. Înainte de asta nu știu, poate ajungea și prin Germania. Dacă mai scăpa ceva de plasele de pescuit puse de-a transversul de la gura de vărsare a Dunării în Marea Neagră (aka Delta Dunării și până pe la Mehedinți. Altă formă de sustenabilitate, “pescuit sustenabil”.

Care e faza cu bătălia? Bătălia este prin piețe, piețarii profită de poziția forte că este post, că este dezlegare la pește și se mănâncă pește și propun spre vânzare pește la prețuri exorbitante. Prețul de scrumbie fiind zilele astea 36 de Ron kg, cât mielul săracu’. Cred că uneori poți să găsești și somon la prețul asta. Eu zic că este destul de scump, probabil cel mai scump pește românesc de pe piață de peste proaspăt.

De ce este apreciată scrumbia?

Scrumbia este un peste gras, iar incursiunea ei pe Dunăre împotriva curentului o face să mai consume din rezervele de grăsime și chiar să spele puțin aroma de mare… carnea ei devenind mai similară la aromă cu a peștelui de apă dulce.

Românul este fan grătare, iar scrumbia fiind grasă se pretează preparării pe grătar excelent.

Românul dunărean caută scrumbia de Dunăre! Și piețarul caută uneori chiar să vândă scrumbia oceanică la preț de scrumbie de Dunăre, că este mai căutată și are preț mai mare (doar că uită să zică adevărul, și să transmită că este peste dezghețat). Un alt fel de românisme.

Mie anul trecut cred că mi s-a aplecat de la scrumbie, așa că nu mai servesc. Dar dacă ar fi aș aștepta să scadă prețul la 20-22 de Ron. Anul trecut a fost o perioadă, scurtă e drept, 18 Ron kg.

Tagged ,

5 thoughts on “Bătălia scrumbiei

  1. Eu-s varza la pesti. 😀 Stiu de scrumbie, dar n-am idee daca am mancat vreodata. De pescuit nici atat… nu imi place ideea de-a sta cu batul in balta.

  2. Pe Dunăre, până la Porțile de Fier II (mai sus nu prea poate urca), scrumbia se prinde la țaparină – un fel de înaintaș pe care sunt montate aprox. 5-6 năluci (streamere). Se lestează cu un plumb de 40-60 grame ca să poată fi lansată departe – streamerele sunt un fel de muște artificiale mai mari și de diferite culori, cu glitter (sclipici). Cel mai bine am vândut țaparine cu streamere albe pe vremea când aveam magazin cu articole de pescuit.

    1. Am două țaparine, cumpărate de la cineva din Constanța. Dar nu le-am folosit niciodată. Lansările se fac de pe mal? Cred că pe un ponton sau din barcă arată mai bine.

      Am la Brăila un loc de întinsură…dacă aș da in altă parte cu țaparine, ar fi agățate. Tu unde sau cum recomanzi pescuitul la scrumbie?

      1. La scrumbie se da doar in perioada in care migreaza pe rau in sus. Poti da si de pe mal cu conditia sa lansezi cat mai in larg, apoi mulinezi constant cu o viteza adaptata si curentului si greutatii plumbului ca sa nu se duca taparina pana la fund ca la pescuitul salaului cu jiguri. Taparina se trage “intre ape” si relativ rapid. Amicii mei pescuiau la scrumbie in Dolj, in aval de PF2 de pe mal, dar cam la 2-3 saptamani dupa ce era semnalata urcarea scrumbiei pe Dunare in zona voastra.

        1. Aici la Brăila – Galați a ieșit din prohibiție sâmbătă. Poate încerc sâmbăta de după Paști , dacă va fi vremea bună.

Leave a Reply

Your email address will not be published.