Vă povestesc, deja frecvent, despre încercarea mea de a face agricultură de subzistență. Totodată nu vreau să mă opresc la agricultură de subzistență ci aș vrea să fac și agricultură sustenabilă.
Vă ziceam de gândurile de a avea între pomi ceva muncitori înaripați cu scopul de a poleniza, în vederea unei fructificări mai însemnate dar și de a recolta miere “certificată” pentru familie. Poate și alte produse apicole, cine știe de pe urma stupilor de albine.
Mă mai bătea gândul zilele astea că o motosapă sau un motocultor ar fi de un real ajutor, dar nu este foarte sustenabil prin comparație cu agricultura practicată să spunem chiar de bunicii mei.
Adică, îți faci treaba cu scula, nu zice nimeni că nu. Devii mai independent de alții. Independența aceasta este o boală modernă. Și eu sunt adeptul independenței, dar din punct de vedere financiar, asocierea conferă un randament net superior.
Sunt lucruri pe care nu prea le mai face nimeni old school. Sustenabil ar fi să ari cu calul, sau și mai din vechime cu boii. Sau dacă ne gândim la “zicala cu măgarul”, boii prin Ardealul sub dominația Austro-Ungară erau oamenii locului (istoria doare, nici nu se numea sclavie-sclavagism. Citisem un articol despre dorința poporului Albanez de a fi recunoscut că “genocid” atitudinea turcă față de poporul amintit, dar oare românii nu au fost prigoniți cu dorința de exterminare de către alte popoare?).
Până acum am evitat insecticidele, fungicidele și ierbicidele. Principalul ierbicid fiind reprezentat de sapă și mâinile astea două.
O mașinărie în primul rând poluează prin procesul de fabricație, în exploatare, dar și procesul de reciclare/degradare.
Am avut achiziționată o motocoasă, dar am renunțat la ea înainte să o folosesc. Cred că voi apela la ceva clasic, din fericire in copilărie mai coseam lucernă așa că știu să țin coasa în mâini și procedeul de lucru.
Îmi amintesc și acum că există o procedură înainte de a cosi: se bate coasa “în gură”, apoi lama se ascute/netezește cu “arcerul”.
Este mult de muncă pentru agricultură sustenabilă, din punctul de vedere al impactului redus asupra mediului, pe de altă parte din punct de vedere economic aceste practici nu sunt considerate sustenabile. Cine să mai înțeleagă ceva?
E sustenabil dintr-un considerent, nu este sustenabile din “n” alte privințe.
Eu sustenabil vad o chestie care nu te cocoșează :)) …că-s leneș. Altfel, e romantică treaba asta cu no dig, eco, bio… Uite, dacă ai chef de muncă, urmăreștel pe băiatul ăsta…https://www.facebook.com/aciuica Face cam ce visezi tu și alte lucruri în plus. Cam așa mi-aș face și eu de lucru dacă aș sta la țară. Alrfel, nu e sustenabil :))