Viata

Acoperisul mult dorit

Am vorbit acum cateva zile despre un eveniment minunat din viata a doi oameni si anume despre nunta. Toate bune si frumoase se gasesc barbatul si femeia(asa ar fi ideal) se casatoresc si se lovesc de problema fireasca in aceste vremuri de a gasi o locuinta si a avea un “acoperis de tigla” deasupra capului. Asta nu era o problema pe vremea comunistilor fiindca orice muncitor din cate stiu eu avea dreptul sa aiba un “acoperis”, incat sa isi adaposteasca toata familia( in cazul in care avea mai multi copii, primea un apartament cu mai multe camere).

In zilele noastre mai ales dupa boomul imobiliar din 2005-2007, preturile terenurilor, a caselor si a apartamentelor a explodat, ajungandu-se la niste preturi astronomice incat un om de rand putea sa munceasca o viata si sa nu poata sa-si cumpere o casa. Vazand acest lucru, statul a reactionat cu programe gen ANL si “prima casa”, care au incercat sa ii ajute pe tineri sa isi gaseasca o locuinta mai ieftina sau sa ii ajute sa isi ridice o casa cu ajutorul unui mic discount si posibilitatea de a face un imprumut garantat de stat din cate stiu eu. Valoarea imprumutului este de 75 000 de euro in caz ca isi ridica casa din temelii adica de la 0 si 70000 de euro in cazul in care achizitioneaza o locuinta noua sau o constructie care are fundatie, camere, acoperis dar n-are finisari, la rosu cum se zice si 60000 de euro pentru imobilele vechi.

Credeti ca implicarea statului roman este de ajuns? Unii isi cumpara masini de banii astia!

Tagged , , ,

13 thoughts on “Acoperisul mult dorit

 1. Hihi, Pato, ti-ai propus sa faci un scurt ghid/manual de utilizare al casatoriei/vietii in doi ? 😀
  Intr-o vreme ma gandeam si eu la varianta ANL, insa mi se pare teribil de greu. Poate in cativa ani multi, cine stie. E o suma destul de mare oricum, iar pentru a o da inapoi, e ca si cum platesti chirie. In principiu, esti tot acolo, cu diferenta ca eventualilor prunci le ramane ceva de pe urma ta.

  1. poate ma apuc sa scriu unul doar ca nu prea am experienta in convietuirea in 2…

   Am o cunostinta care a facut un credit la banca si-a cumparat un apartament cu 2 camere, el sta cu parintii si a inchiriat apartamentul la o familie, din banii de chirie plateste rata si ii si mai ramane vreo 50 de euro:)) asa plateste rata fara a avea costuri si peste vreo 10 ani poate aduna si restul diferentei si isi achita locuinta, acum are 21 de ani…

 2. Depinde si de salariu, nu oricine isi permite. Adica la un venit pe membru de familie de 300 de lei nici nu se pune problema sa te ajute statul sau vreo banca.
  Pentru unii casa mult visata ramane un vis.

  1. asta asa este! daca n-ai cel putin 50 de milioane venit in familie… si asta ma refer la un cuplu e foarte greu.

   1. E si atunci, cam cati crezi ca au din tara un venit cum ai scris (inafara de cei care sunt plecati)? Deci atunci s-ar putea spune ca banul la ban trage. Ideea nu a pornit sa fie ajutati cei care o duc mai greu ??

 3. peste tot e nasol. nu cred ca trebuie sa-ti dea statul casa, totusi. ca tot amintisi de comunisti… aia nu-ti dadeau casa ci iti inchiriau una :). la comunisti nu exista conceptul de proprietate. statul fiind singurul proprietar atunci.

  1. nu ti-o inchiriau ci ti-o dadeau spre folosinta… plateai utilitatile atat nimic mai mult! Da cultul proprietatii nu exista, dar nu e la fel ca si cum ai inchiria o casa acum!
   Oricum astazi este un deficit mare de locuinte!

  1. sincer si mie mi-ar surade dar nu m-as incumeta… daca nu gasesc chiriasi, ce ma fac. Nu stiu cat a fost inteleptciune si cat noroc!

Leave a Reply

Your email address will not be published.