Viata

1 Decembrie 1918

>

Poate ca multi dintre voi va asteptati ca acest articol sa fie ceva de genul “La multi ani Romania!”, da  sigur, cum sa nu. Singura data care chiar a semnificat ceva in inimile romanilor, faptul ca exista Romania aproape asa cum o stim noi, a fost pe 1 decembrie 1918. Atunci toate  inimile romanilor au batut la unison pentru acest petic de pamant, udat cu sangele strabunilor nostri. “Sangele strabunilor?”, multi ar zice la auzul acestor vorbe : “-Da ce i-am pus eu sa se sacrifice?”, nu i-a pus nimeni dar au facut asta fiindca au simtit nevoia de a face un mediu propice pentru urmasii lor. Daca ar sti strabuni ca urmasii lor sunt niste lasi, ignoranti s-ar invarti in mormant.
Pot sa zic “La multi ani romanilor!” dar nu stiu ce insemnatate are asta pentru ei, fiindca multi nici nu se considera romani, chiar daca parintii lor sunt romani.
1 decembrie este sarbatorit in fiecare an, acelasi stil de petrecut al romanilor: ingramadeala in spatiile unde se ofera “moca” fasole cu ciolan si eventual ceva de baut si statul in casa la TV la emisiunile de cea mai joasa speta unde se promoveaza divertismentul de duzina si glumele de santier.
De ce pe 1 decembrie, n-ar putea fi intrarea libera in fiecare cinematograf din tara si sa ruleze filme documentar despre istoria tarii noastre( fiindca ar fi atat de multe chestii de aflat, de catre cei tineri care si asa nu prea mai invata nimic). Muzeele  sa fie deasemnea cu portile deschise. Tot ce inseamna cultura romaneasca intr-un cuvant.
Eu zic ca ar trebui sa ne schimbam valorile fiindca acestea actuale nu prea ne aduc beneficii si asta se vede, daca ne uitam in jurul nostru.
Poate totusi nu tara asta este de vina, ci oamenii care o populeaza, fiindca ea nu ne poate alege pe noi, asa ca am sa spun si eu: “La multi ani Romania!”.
Adevarul pur despre Romania from vLad on Vimeo.

Am simtit un fior pe sira spinarii!

14 thoughts on “1 Decembrie 1918

 1. >Romani in Romania.
  Nu cred ca oamenii sunt problema cea mai mare, poate ca este un pic de adevar si in zicala:
  '…de la cap se impute'

 2. >Romanii chiar sarbatoresc cu bere, mici si manele 😆 Nu toti, dar sunt destui. E o idee foarte buna cea cu cinematografele si cu muzeele, dar cred ca 70% nu ar lasa bautura pe documentare ;))

 3. >Oare ce s-a intamplat cu romanismul, cu spiritul acestui popor? Mai traieste? Daca da, cu siguranta nu este cel corect, cel autentic. Aici rezida problema noastra. Poate ar trebuie sa incercam sa ne regasim ca romani, ca natie.Sa aflam ce vrem cu adevarat. La Multi Ani , romane!
  La Multi Ani, Romania.

 4. >@Alice Georgiana: multumesc de sfat dar sunt deja in scris in blogmoney, daca te uitai in pagina de publicitate vedeai, sau in josul paginii!
  @Descarnu: in cazul asta cred ca se impute de peste tot sincer sa fiu
  @copilaresc: eu zic ca ar trebui incercat si porma vedem rezultate, nu il punem pe "NU" in fata si stam cu mainile in san.
  @Nice:multumesc de urare, cat despre romanism(patriotism) nu stiu cred ca este nevoie de un moment de cotitura pentru al redescoperi.

 5. >intr-adevar,romania de la 1 decembrie 1918,aceea as vrea eu sa traiasca,CU Bucovina intreaga

 6. >Frumos ai scris, Vasile, bravo, felicitari ! La multi ani, Romania, esti o tara frumoasa, pacat ca esti locuita…

 7. >Moca fasole și sarmale asta însemnă 1 decenbrie. Dar nu îi poți judeca prea tare deoarece atunci când lumea nu are ce poate face? Din păcate se duce la pomană. Dar asta cu sarmalele e emblema zilei de 1 decembrie.

 8. >@GiacomO: nu cred ca am dat in cap la nimeni, dar daca nu s-ar mai face pomeni din astea ci de alea de care am amintit eu poate se schimba traditia. NU?

 9. >Foarte buna ideea cu promovarea culturii romane la 1 decembrie! Bine-ar fi daca s-ar gasi cineva care sa ne asculte si pe noi, poporul…
  Am fost tare miscata cand am vazut prima oara filmuletul acela 🙂
  Cred ca e greu sa mai vedem ce e bun in tara noastra avand in vedere ca mass-media ne baga in cap numai ce e rau… si noi, fiecare, bagam in cap altora numai ca e rau rau rau. In orice caz – La multi ani!

 10. >Ideea cu cinematograful si teatrul e frumoasa.Clipul e si mai frumos.Omenii din el sunt de o adevarata valoare.

  Voie buna.!

Leave a Reply

Your email address will not be published.