Nu sunt vreun ciclist consacrat, nici măcar un amator, dar vă spun vreo două lucruri de bun simț.
Dacă deja aveți o bicicletă, și pe bună seamă este și cursieră, sfatul meu este să vă echipați corespunzător. Acest aspect poate conduce la diminuarea riscurilor la care vă supuneți când pedalați în trafic.
Un alt aspect care ține de siguranță este să vă asigurați că sunteți vizibili în trafic, chiar și ziua eu folosesc stopuri luminoase cu senzori de frânare. Acum fiecare procedează cum consideră, dar nu sunt foarte scumpe. Cu un buget de 50 de Ron reușiți să achiziționați un set de celebrii ochi de pisică, cât și o lampă luminoasă spate, cel puțin.
De ce?
Poziția uzuală pe cursieră este aplecat spre înainte, lucru care crează un vădit disconfort. Lăsându-vă tot timpul spatele gol, tendința este să nu vă mai concentrați în trafic și să căutați să trageți bluza sau tricoul în jos.
Eu, până acum, am evitat să circul noaptea cu bicicleta. Probabil nu voi începe aventura curând, fiindcă consider că noaptea ești mai greu de remarcat în trafic și din prisma faptului că șoferii apasă pedala de accelerație mai tare.
O chestie ce ține mai mult de comfort, dar și de siguranță în trafic cred că o reprezintă alegerea culorii vestimentației. Trebuie să vă gândiți în ce perioadă a anului circulați cel mai mult cu bicicleta când alegeți culoarea, culorile (trecând peste gusturi vestimentare). Bănuiesc că toți, dacă nu majoritatea, circulați cu bicicleta în România, astfel sezonul preponderent fiind cel cald. Eu personal am ales să merg pe culori foarte deschise când vine vorba de cască pentru bicicletă, tricou. Fiindcă disconfortul termic este unul considerabil, atunci când mergem pe asfalt la 34 de grade, măsurate la umbră.
În altă ordine de idei pentru sezonul rece ar fi recomandat să aveți echipament de culoare închisă pentru a vă bucura de energia termică a fiecărei raze de soare.
În cazul pantalonilor dedicați pentru ciclism nu pot să-mi dau încă cu părerea fiindcă nu am și nu am testat beneficiile, în schimb cred că ele există.
Vă spuneam că gusturile vestimentare nu prea se mai aplică aici. Eu spre exemplu nu prea port culori stridente în general, inclusiv roșul, dar în prezentul context cred că ajută să fii remarcat în trafic. O altă chestiune ar fi că în mod obișnuit nu suport fibrele sintetice. Bumbacul, spre exemplu, reține apa și se usucă greu creând astfel un disconfort ridicat.