Cum încă nu s-a dat liber 100% la distracție, unii oameni încă caută alternative care să mențină un procent de distanțare față de semeni și totuși să părăsească apartamentul său chiar orașele.
Astfel, mulți ajung la concluzia că o drumeție la munte este alegerea ideală pentru a substitui activitățile sportive de vară. Cred că înainte de pandemie multă lume bifa 2-3 abordări din astea pe an, dar acum de când cu “virusul vieții” am prieteni care au bifat aproape în fiecare weekend cate o astfel de ieșire, ba pe jos, ba pe bicicletă!
E fun să pleci din inima aglomerată a orașului în natură, cu bicicleta pe mașină ajungi spre exemplu la Zărnești, dai bicicletele jos din suportul pentru biciclete și începi să pedalezi prin Parcul Național Piatra Craiului.
La fel de frumos poți să faci Plaiul Foii și la pas, poți chiar să urci până la refugiul Diana și să cobori pe Valea Ursului spre cabană.
Important este să te îmbraci adecvat, dar mai ales să te încalți! Trebuie să ai o încălțăminte de trekking, care musai să nu fie nouă. Este bine să o fi folosit câțiva kilometri înainte, pentru mers lejer și ocazional.
Vă sfătuiesc din proprie experiență, ultima ieșire pe Ciucaș a fost una traumatizantă. Aveam niște bocanci noi, care îmi veneau foarte bine, mă simțeam extraordinar încălțandu-i. I-am luat fără să le fac un rodaj minim. Când am început să urc, greșeala nu s-a lăsat neplătită, niște bătături frumoase cu bășicuțe au răsărit frumos pe picioarele mele. Aveam plasturi, aveam leucoplast dar degraba, am mers așa inainte. Bătăturile au devenit răni, pe coborâre a fost un coșmar, era un fel de grohotiș că altfel m-aș fi descălțat (glumesc, dar așa îmi venea să fac).
Deasemenea îmbrăcămintea trebuie sa fie și ea adecvată fiindcă la munte vremea este cel mai imprevizibilă. Am plecat pe traseu, pe timp minunat senin, poate vreo doi nori pe cer dar…pe coborâre ne-a prins și o ploaie ușoară. De aceea e bine să aveți ceva haine și încălțăminte impermeabile.
Și încă un sfat, dacă faceți trasee pe versanți de obicei nu veți găsi izvoare e bine să cărați ceva apă, și ca rezervă și nu uitați o ciocolată pentru un bust de energie și moral.
Îmi amintesc cu drag de acea zonă, sper să îmi duc familia cât mai curând posibil fiindcă este o zonă nu neapărat pitorească, cât impresionantă din punct de vedere natural. Firește, alternative sunt o mulțime atât la acest tip de abordare pentru petrecerea timpului liber, cât și la alte tipuri.
Cum vremea a fost totuși capricioasă, până în acest moment al anului, marea încă nu este atractivă pentru mulți. Pe malul mării este încă răcoare, apa este rece așa că iubitorii înotului și a lenevelii pe șezlong încă nu sunt atrași de litoral.
Pentru moment, muntele rămâne regele destinațiilor de weekend în România.
Mi se pare oarecum și normal, densitatea turiștilor este mult mai mică, ținând cont de întinderea mult mai mare. Chiar și pe trasee nu pot să cred că este la fel de aglomerat cum este la toneta cu înghețată pe litoral vara. Mulți turiști caută liniștea și decența, nu să audă cu țipă vânzătorii ambulanți “Ia porumbul neamule!”.
Eu incerc o iesire, acum de Rusalii. Vreau sa merg cu rulota, prin zona dobrogei, asa de incalzire 😀 iar spre mijlocul verii poate ajung putin si la mare.
Cu rulotă închiriată? M-am gândit și eu la un moment dat, dar totuși când tragi linie financiar pare mai neavantajos. Mai mult de 2-3 zile nu poți sta pe cont propriu, îți trebuie un camping și ar mai fi și problema cu garanția, care nu este mică. Din aceste considerente am evitat modul acesta de călătorit. Dar, într-adevăr este minunat să poți merge astfel sa vezi apusuri, răsărituri in zone unde nu ajunge multă lume…să fii tu și natura.
Nu inchiriata, sa zicem, de imprumut. Ca sa merite achizitionarea unei rulote ar trebuie sa ai cel putin 5-6 iesiri pe an in ON/OFF camping. In caz contrar mai bine imprumuti.:D
Este bine că ai de unde! Te invidiez:) este autorulotă?