Film

“Sérgio” Vieira de Mello

“Sérgio” este un film produs și pus la dispoziția publicului larg de către Netflix.

Este un film pe care l-am vizionat recent, relatează viața diplomatului Organizației Națiunilor Unite, Sérgio Vieira de Mello. Povestea este descrisă din perspectiva partenerei sale de viață Carolina Larriera. Astfel povestea este destul de scurtă că extindere în timp fiindcă idila lor începe undeva prin anii 2000 într-o delegație a Organizației Națiunilor Unite în Timorul de Est (de menționat că Sérgio era căsătorit și avea doi copii). Filmul evocă totodată dorința, provocările, încercările și reușitele sale diplomatice. După încetarea misiunii în Timorul de Est aproape întreg corpul diplomatic al ONU s-au deplasat în Irak pentru a asigura o tranziție facilă poporului irakian după regimul lui Saddam Hussein Abd al-Majid al-Tikriti.

Aici Sérgio, din dorința de a fi mai transparent mai delimitat de ocupația Satelor Unite, de a se prezenta ca o organizație independentă face o serie de greșeli din perspectiva asigurării siguranței corpului diplomatic ONU. Renunță la protecția asigurată de forțele militare ale Statelor Unite ale Americii și ca urmare sediul ONU Hotelul Canal din Bagdad este atacat cu rachete. Sérgio își pierde viața.

Atacul este revendicat de către liderul Al-Queda, Abu Musab al-Zarqawi.

După acest eveniment misiunea ONU din Irak se retrage, iar evenimentele ulterioare le cunoașteți. “Trupe militare de menținere a păcii” se află și acum în Irak.

Fiește este doar o perspectivă a poveștilor, una frumoasă, una plăcută, nu înseamnă întotdeauna purul adevăr dar este un film pe care vi-l recomand să-l vizionați.

Dacă totuși nu v-am convins, vă mai pot spune că puteți să îl vedeți pe actorul Wagner Moura, cel care a jucat și rolul lui Pablo Escobar în Narcos! Sau poate cubaneza Ana de Armas, care va apărea și în Agentul 007 (2021) “No time to die”.

Din păcate nu am mai continuat lista de filme de aici!

Tagged , , , ,

5 thoughts on ““Sérgio” Vieira de Mello

  1. Una dintre “legile” pe care le înveți în armată este că nu există eroi morți. Doasr dacă supraviețuiești ești un erou!

Leave a Reply

Your email address will not be published.