Film

Misiunea de localizare si capturare a lui Osama bin Laden

Misiunii de localizare si capturare a celebrului terorist Al Qaeda, Osama bin Laden, i-a fost dedicat filmul Zero Dark Thirty (2012).

Osama bin Mohammed bin Awad bin Laden pe numele sau complet, sau pentru prieteni doar Osama bin Laden, a fondat celebra grupare terorista Al Quaeda.
Este cunoscut prin faptul ca a “semnat” mai multe atacuri teroriste asupra SUA si prin faptul ca FBI(Biroul federal de investigatii a pus cea mai mare recompensa din istorie pe capul sau dupa evenimentele de la 11 septembrie. SUA oferea o recompensa de 25 de milioane de dolari americani, pentru informatii ce puteau duce la capturarea liderului gruparii teroriste, cel mai “vanat” om din lume la acel moment!

In paralel CIA (un fel de SRI la noi) a desfasurat o ancheta care este evidentiata putin in filmul Zero Dark Thirty, pentru localizarea celui mai de temut terorist din istorie.
Desi la inceput se credea ca Osama bin Laden se ascundea in taberele talibanilor din muntii Afganistanului, fiindca la inceput el isi avea sediul in Afganistan desi el avea nationalitate saudita, a fost gasit la inceputul lui 2011 intr-o regiune aproape de capitala statului Pakistan, Islamabad, numita Abbottabad.

Se pare ca nici cei de la CIA, care au incercat sa afle cu certitudine daca Osama bin Laden, fiindca aveau drept misiune localizarea lui, nu au fost siguri de existenta s-a in acea locatie din Abbottabad desi toate semnele au dus spre aceasta concluzie. S-a folosit supravegherea “fortaretei” prin satelit, s-a incercat prelevarea de ADN prin mai multe metode amintite in film.

Cand s-a dat ordinul de asalt, inca nu era nimeni sigur ca il vor gasi pe Osama bin Laden in acea locatie desi stiau deja ca vor captura un element cheie al gruparii…insa nu el era tinta.

Asa cum am aflat si de la TV pe 2 mai 2011, la varsta de 54 de ani Osama bin Laden a fost ucis in urma unui raid al trupelor speciale americane SEAL. O operatiune destul de controversata, care a dus la pierderea unui elicopter care reprezenta cea mai noua tehnologie in materie…fapt pentru care in film cel putin au aratat cum l-au aruncat in aer pentru a nu lasa indicii asupra noi aparaturi a armatei americane.

In film sunt prezentate si practicile de interogare ale agentilor CIA, la care erau supusi talibani gruparii care erau capturati.

Daca v-a placut ARGO, un film nominalizat pentru oscar si care a castigat ceva premii la Globurile de Aur, cred ca o sa va placa si Zero Dark Thirty, care in opinia mea este mai bun.

13 thoughts on “Misiunea de localizare si capturare a lui Osama bin Laden

 1. Tare filmul.
  Totusi tind sa cred ca n-a murit si e palmat undeva bine de tot cu 50 de whisky si un trabuc in gura each morning

  1. Ce crezi tu depaseste teoria conspiratiei :)), dar cine stie… oficial s-a spus ca au aruncat cadavrul in mare. …oare chiar asa sa fi fost?

   1. Tocmai ai facut o remarca foarte importanta: ‘S-A SPUS’ si nu ‘S-A VAZUT’.

 2. Argo e nitel peste asta. Ma rog, cam la acelasi nivel. Si corect, sunt fix acelasi gen de film. Eu le-as numi filme de propaganda. Dar au succes 🙂

  1. Argo e titrat pe la globurile de aur si pentru Oscar chiar…pe cand celalat a creat doar valva. Oricum sunt niste filme bune.

 3. Pai stai asa, ca se zvonea prin targ ca Osama asta e doar un biet personaj fictiv. Ce garantii avem ca a existat in realitate? Ce dovezi palpabile ca a murit?
  Interesanta recomandare, nu stiam de filmul asta. 😀

  1. Fireste zvonurile spun multe, oricum chiar daca a existat el a fost un tap ispasitor pentru ca SUA sa intre in posesia petrolului la un pret convenabil lor, asta e o certitudine.
   Fireste multe se intampla in serviiciile astea secrete se spionaj si contraspionaj…probabil astfel de vesti ajung la noi cam la minim “mana a treia”.

  1. ar trebui e si pe lista nominalizarilor la Oscar, si e regizat de tipul care a regizat “Hurt Locker” din cate stiu

 4. Daca ar fi si adevarate prostiile pe care media incearca sa ni le bage pe gat :))

Leave a Reply

Your email address will not be published.